Пазарът за нови книги у нас

От доста време си мислех да опиша впечатленията си от книжния пазар в България, най-малкото защото съм се занимавал професионално с това. Всеки от нас е виждал Големите книжарници. Те, естествено, на принципа на жестоката пазарна икономика, бързо погълнаха малките си конкуренти. Вече ги няма прекрасните дребни квартални книжарнички, замениха ги гигантите от Booktrading, Knigomania, Ciela в The Mall of Sofia и доста други. (За момента ще се въздържа от коментар на площад Славейков, това ще направя по-късно.) Там изборът е почти неограничен, има всичко, което човек може да желае да си купи (поне на български, ситуацията с чуждоезичните книги е малко по-сложна). Но не това е въпросът. Става дума за цените, а те са огромни.
Моят месечен доход не позволява да си купувам необходимите ми четива. Книга от 300-400 страници, чиито разходи за отпечатване не надвишават 2-3лв (за голям тираж, разбира се), сега струва над 15лв, до 20! Възможно ли е това, питам се!
Странно е, че цените достигат тези на антикварния пазар, които по подразбиране би трябвало да са по-високи.

Аз спестявам от всичко, за да си купувам книги, правя го по една-единствена причина и тя не е , че българските книгоиздатели си знаят работата. Досетете се само защо го правя и се насочете към Жанет-45, издателството с приоритети към българската съвременна литература, което държи приемливо ниски цени за продуктите си.

Comments are closed.