Гледната точка на Гоген

Това заглавие носи новата книга на Виктор Пасков. Тя е сборник с разкази от понеделник е вече на пазара. Огромно удоволствие бе за мен да видя, че тя е излязла тъкмо в този ден. И то причината е доста интересна – на 16-и (понеделника де) защитих с отличен своята дипломна работа, изследваща основните теми в творчеството на писателя. Любопитно съвпадение, но сега ще насоча вниманието ви към самата книга.

Имах честта преди време да се запозная с един от разказите, които сега са поместени в сборника. Отново в него ще съществуват много (отриваеми и не толкова) алюзии към повечето изкуства (най-вече към музикалните и литературата), характерни толкова за творчеството на писателя. Според сайта actualno.com героите на Виктор Пасков са граждани на света, те се движат между Берлин и Созопол, между Сидни и Боровец, между Монпелие и “Пирогов”, след години скитане из градове и държави все се завръщат “вкъщи”. Трепетни мигове очакват читателите от срещите им с Паганини, големият лъжец от улица “Искър”, с д-р Капрелиян, който знае, че не си заслужава да се живее, ако не си Бог в очите на някого, с философа Атанас и неговия чуден стол, с Плюшкин, полуживотно-получовек с мощно четириного тяло и лице на поет, и още много други.

Самият аз не мога да говоря за книгата, преди да съм я взел в ръцете си, но това ще стане скоро, така че можете да очаквате доста подробно ревю на “Гледната точка на Гоген”. Дори без да съм я прочел, знам, че ще бъде изключителна!

Comments are closed.