„Кого живея?“ и другите въпроси на Костас Монтис

Случайно попаднах на стихотворения от Костас Монтис в интернет. Сториха ми се интересни и исках да прочета още подобни. Оказа се, че тази година е преиздадена стихосбирката му „Кого живея?”  от издателство „Стигмати”, в превод на Яна Букова. Това, което не очаквах, е, че текстовете в стихосбирката ще са цялостно различни от публикуваните в нета.

Всъщност голяма част от тези в книгата са не по-дълги от един стих.

Не е изненада, че се занимават с вечните теми за живота, смъртта и смисълът на съществуването. Това, което ме впечатли е, че не задават въпроси за живота, за смъртта, за разума, за произхода на човека, а към живота, към смъртта, към Бог. Понятията са изведени по някакъв начин от своята абстрактност и сякаш придобиват плът. Не задават въпроси, нито отговори, а мълчаливо изслушват. Стиховете преобръщат представите, а заглавието им е половината от идеята или по-скоро действа като имената на герои от пиеса – показва кой говори сега или за кого се говори. Това не е толкова странно, като се има предвид, че авторът е писал и театрални текстове.

С по един стих Монтис провокира читателя да опипа с език зъбите в устата си, да провери за следи от хриле и да разбере, че трябва да уважава червеите, защото въпреки разума си, човекът не е върхът на хранителната верига.

Не разбирам гръцки, но ми е ясно, че Яна Букова е невероятен преводач. А подборът на стиховете е страхотен, дори и заради подредбата – сякаш темите за настроенията, живота, смъртта, произхода и разума се редуват на необходими интервали. Има идеи, които човек не забравя и с каквато и друга тема да се занимава, те се завръщат. По същия начин се редуват и стиховете. Във въвеждащия текст на стихосбирката Яна Букова обяснява подредбата с „неслучайната случайност”, която е характерна за книгите на Монтис.

Той не конструира поетичните си книги като цялости. Поезията му е непрекъснат поток от натрупващи се, взаимодопълващи се, взаимокоментиращи се фрази на едно-единствено стихотворение, което го съпътства през целия му живот.[i]

Костас Монтис е роден през 1914 г. в град Фамагуста и умира на 2 март 2004 г.

 

КЪМ СЕБЕ СИ

Странно е да ти обяснявам

защо трябва да си щастлив

и ти да се съгласяваш,

и да не си.


[i] Яна Букова

Comments

 1. tinder Club Fake

  „Кого живея?“ и другите въпроси на Костас Монтис | Литературата Днес

 2. creepy tinder stories

  „Кого живея?“ и другите въпроси на Костас Монтис | Литературата Днес

 3. dating in the dark full episodes for free

 4. totally free dating sites for single parents

 5. free dating website for single parents

 6. 100 free dating sites no upgrades

 7. best free dating sites usa

 8. free asian women dating sites

 9. millionaire free dating site

 10. free dating sites deutschland

 11. keto donuts says:

  what is keto diet