Джон Стайнбек – “Към един незнаен бог”

За пореден път се убедих в едно нещо – обожавам творчеството на Джон Стайнбек. Не съм чел много – едва “Улица Консервна”, “Благодатният четвъртък”, “Тортила Флет”, “На изток от Рая”, а сега и “Към един незнаен бог”, но това ми е напълно достатъчно да се уверя в силните си симпатии към писателя. А новият му в България роман по нищо не отстъпва на някои от най-добрите му творби!

Книгата започва слабо. Предполагам, че има хора, които смятат обратното, но моето лично мнение е, че началото съвсем не е най-доброто за автор от класата на Стайнбек. Разбира се, сравнено с хиляди (милиони) други начала на книги, това на “Към един незнаен бог” е силно, но не и когато е поставено редом до други творби на писателя. Както и да е.

Сюжетът се върти около фермера Джоузеф, който напуска бащиния имот, за да отиде в далечна земя, където да основе своя собствена “империя”. Той поставя едни чудесни основи за печеливша ферма и, след смъртта на баща му, братята му и техните семейства се настаняват при него.

Рецензията на задната корица на романа твърди, че Джоузеф е алчен за земя. Всъщност обаче земята е единственото нещо, в което той вярва. Тя заема най-важното място в живота и сърцето му и студенината, която се излъчва от героя, съвсем не изразява вътрешната му апатия или жестокост.

Краят е потресаващ. Друга дума за него не ми хрумва. Действително е точно потресаващ. За съжаление, тук не мога да говоря за впечатлението си от него, защото ще разваля удоволствието на потенциалните му читатели. Единственото, което мога да направя обаче е да препоръчам горещо “Към един незнаен бог”. Определено си струва. Пък и това е Стайнбек.

Comments

 1. ejjjik says:

  благодаря за препоръката и въобще – радвам се, че пишеш за книгите, за които си струва
  (снощи свърших ако пътник в зимна нощ и съм във възторг! :-))

  във връзка със стайнбек – чела съм почти всичко, не и тази, защото мисля, че за първи път излиза на български, но все пак – искам много, много, много да ти препоръчам гроздовете на гнева/ гневът на мравките
  (заглавието има два превода)

 2. Да, “Към един незнаен бог” е нова за България. А “Гроздовете на гнева” я има в първия том на избраните съчинения (3т.). А ако има и самостоятелно издание, едва ли много лесно ще го намериш…

 3. […] Джон Стайнбек – “Към един незнаен бог” […]

 4. Bruce says:

  pust’ ya chelovek so storony, no na moi neprofessional’nyi vzglyad – ochen’ dazhe professional’no blog u vas vesti poluchaetsya – pishite esche!

 5. […] Алилуя, най-накрая! След страхотната поредица от и “Към един незнаен бог”“Ярко сияние” сега издателството пуска в […]

 6. Bozhidar says:

  може би не ти се струва толкова силна книгата, защото е едва втората, която е публикувал, т.е. тези които са изборени като по-силни просто са по-късни и по-добри неща…

  To a God Unknown is a novel by John Steinbeck, first published in 1933. The book was Steinbeck’s second novel (after his unsuccessful Cup of Gold), the title taken from a hymn excerpt of the Rig Veda’s Book X. Steinbeck found To a God Unknown extremely difficult to write; taking him roughly five years to complete, the novella proved more time-consuming than either East of Eden or The Grapes of Wrath, Steinbeck’s longest novels.

 7. buy clomid says:

  three purposeto diseconomies breakfast afghanistan transforming pharma
  Lontermento mentilianos

 8. Изпревари ме с малко. Нищо, и аз ще си кажа мнението, ако и да е близко до твоето 🙂

 9. Как с малко бе, човек 😀 Този пост ми е от една година : )

 10. […] Литературата днес има много добро ревю на книгата. Съгласявам се, че […]

 11. Ива says:

  Всъщност книгата не е нова за България, защото това лято си я купих на старо. това обаче няма значение. Толкова съм щастлива, че ти е харесала, ..когато я прочетох това лято говорех на всички само за нея. много е земна наистина, просто е завладяващо да четеш за толкова силна любов и както ти се изрази, вяра в земата..
  Страхотен е 🙂

 12. Ива says:

  боговее…аз пък съм закъсняла с две..моля за прошка за объркването, ама то какво ли мога друго да създам 😀