И пак за книжния пазар на Liternet

Преди известно време написах пост за откриването на книжния пазар на сайта Liternet.

Сега, почти четири месеца по-късно, е време да споделя наблюденията си. Започвам с положителните, ще завърша с отрицателните.

Първо, всеки може да продаде (или поне да опита) книги, които вече не са му нужни. Това е супер, самият аз се “отървах” от няколко заглавия на съвсем нелоша цена. Бях доволен, купувачът също. Шансът да спечелиш парите за реалната стойност на нещо, което не ти трябва повече, и то без да даваш комисионна на някого, съвсем не е за изпускане.

Второ, можеш да купиш каквото ти хареса. Пробвах и тази опция. От различни хора съм си взел около десетина книги. Може да се каже, че съм доволен. Описанията на книгите в сайта бяха максимално коректни, без преувеличения и с посочване на дефектите. Огромен плюс, макар че е възможно просто аз да съм случил на добри продавачи. Цените също са прилични. Някои от нещата, които поръчах, бяха на “цена по договаряне”, което се разбира по следния начин – продавачът си е намислил цена и тя рядко подлежи на промяна. Разбира се, последните неща, които си взех (бяха три), бяха доставени с куриерска фирма “Еконт”. Доставката струваше 8лв. Понеже тя е за моя сметка, продавачът се съгласи да намали леко цената на книгите, за да не се набутвам прекалено. Но това са човешки взаимоотношения, а не качества на сайта.

Трето, сайтът има много категории и смея да кажа, че те почти напълно изчерпват повечето области от литературата. Навигацията не е лоша, търсачката е прилична, а полетата в дясно са полезни за случайното откриване на нещо, което си пропуснал в търсенето по страници.

Но да видим негативните ми впечатления

Всеки може да пише каквото си иска. Администраторската намеса е само символична и осъществява превенция на описания на латиница, спам и пр., но няма как да ограничава въвеждането на лъжлива информация. Всеки би могъл да излъже за книгите, които продава – да се договори с някого за тях, да прати нещо по пощата, купувачът да плати наложения платеж, за да получи пратката, да я отвори и да остане неприятно изненадан от измамата. Това няма как да бъде предотвратено.

Също така сайтът буквално е залят от книги-боклуци. Не би трябвало да говоря така, но действително около 70% (ако не и повече) от заглавията там са неща, които никой не би взел дори безплатно, какво остава пък някой да ги купи. Но свобода на предлагането съществува…

Търсачката не предлага търсене в описанията на книгите – нещо, което безспорно е много важно. Тя търси единствено в заглавието и автора, т.е. потенциалният купувач трябва да знае абсолютно точно какво да търси. Другият вариант пред него е да се залута из страниците или по категориите. За момента това е удачно, защото (въпреки че от старта минаха четири месеца) книгите не са толкова много, но ще дойде момент, когато ще трябва човек да “разлисти” четири-пет страници с тъпи книги, за да открие една, която е качествена.

Качествена, но скъпа. Продавачите вече се самозабравиха. Следейки цените в този сайт и по сайтовете на антикварните книжарници разбирам, че повечето предлагащи хубава книга търсят заглавието й в някоя книжарница, виждат цената, смъкват я с 5 до 10лв и я пускат. Това не е лошо, хората искат да печелят, но инициативата предвижда преди всичко взаимопомощ.

Литературата е ценност, а не пари, казват някои. А тези, които продават по 1-2 книги на безбожни цени, не печелят нищо особено. Просто не позволяват даденото заглавие да попадне при някой, който наистина го заслужава.

Споделете и вие своето мнение за Книжния пазар на ЛитерНет!

Comments

 1. tech_noir says:

  Пазар бе! Никой не те кара да купуваш от там точно. Нито те принуждава да купуваш изобщо. Ако повече ти харесва, можеш да споделиш гледната точка “образован човек продава една книга, за да може да си купи две други на които държи”. Аз пък вярвам че знанието и културата по принцип трябва да са си е безплатни и общодостъпни в Интернет примерно, ама всеки луд с номера си, нали…

  Статията ми напомни как преди няколко дена нарочно сравних цените на любимите TASHEN в иначе скъпичката Барселона със софийските (не се печатат в нито една от страните). Ами… на половина от тукашните (в книжарниците, естествено).

 2. zory says:

  Книжният пазар е полезна инициатива! Съгласна съм, че трябва още да се развива.

 3. @tech_noir,
  Отчасти си прав. Предполагам, че визираш частта от статията ми, в която говоря за цените. Това, което исках да кажа, беше, че просто става едно и също дали ще купуваш от LiterNet или от някоя антикварна книжарница. И така се губи замисълът на Книжния пазар, чийто собственици дори не вземат комисионна за продаденото.

 4. Петкова says:

  И както народът е казал: ”За всеки влак си има пътници”, така и за всяка книга си има читатели. Хората са различни, следователно и вкусовете им са различни също. От опит казвам, че в Книжен пазар са изложени за купуване различни книги, които, ако навремето бях с днешните си вкусове, никога не бих купила. И странно, читатели се намират – и за книги с открито класово-партиен характер, и за книги със “художествена” стойност, и за книги, свързани с различни науки. Защото целта на сайта, мисля, е всеки да намери своята си книга.

 5. Ita says:

  Narod, neuzheli tak na samom dele byvaet? Kogda nachinaesh’ chitat’, kazhetsya, chto takoe ne mozhet byt’ pravdoi. Hotya v nashem mire vse vozmozhno, v tom chisle i takoe. Interesno sprosit’ u avtora – kak on sam k etomu otnositsya? Menya interesuet ego lichnoe mnenie. Spasibo, zhdu i ochen’ nadeyus’ na otvet.

 6. nikru says:

  имам конкретен въпрос – аз писах съобщение, но дали продавачът ще получи мейл, който да го информира за съобщението, или трябва да разчитам, че ще влезе в сайта и чак тогава ще види самото съобщение? админе, при теб как стана връзката?

 7. Продавачът получава мейл, който го уведомява за искането. Ако проверява пощата си достатъчно често, би трябвало да ти отговори скоро : )

 8. can you buy viagra over the counter at cvs

  WALCOME