Харуки Мураками – “Преследване на дива овца”

Шестата книга на Харуки Мураками, преведена на български, “Преследване на дива овца”, за пореден път демонстрира качеството на текстовете на писателя. Винаги ми е трудно да измислям първи изречения за материалите си и просто недоумявам какво по-добро можех да напиша този път. Затова сега ще започна от самото начало.

Повествованието се води от първо лице. Име на главния герой няма. Той е просто Аз, никой така и не се обръща с название към него от началото до края на книгата. Възможно е, разбира се, да греша (и ако е така, моля някой да ме поправи), но съм почти напълно убеден, че героят си няма име. И това е просто една брилянтна хрумка на Харуки Мураками (и не е единствената такава в романа!), която перфектно се връзва с цялостното внушение.

Действието се развива в Япония през 70-те, но авторът невероятно умело вкарва читателя в атмосферата на малките провинциални градчета от Втората световна война. Фабулата не е прекалено сложна, книгата не бъка от изключителни художествени фигури, но едва ли някой (дори най-големите литературни ценители) биха останали разочаровани от света и динамиката, в които писателят ни вкарва.

Както обикновено в книгите на Мураками, в сюжета немалка роля има една котка – традиционен образ в романите му (най-ярък може би в “Кафка на плажа” – поне от преведените на български). Това, към което героят се стреми всъщност е една мистична овца, чиято снимка притежава, въпреки че такова животно не би трябвало въобще да съществува. Аз-ът (извинявам се за некоректното въвеждане, но това ми се струва добро “наименование” за него) е притиснат от обстоятелствата и му се налага да търси овцата, да се впусне в напрегнато приключение, чиято цел е да запази обикновения си начин на живот.

Когато книгата свърши, изпитах разочарование, че няма повече. Не бих казал, че е чак уникална, но определено е нещо, до което човек трябва да се докосне. Героите на Харуки, образите, които създава, атмосферата, в която те потапя, дори стилът (въпреки че е превод не от оригиналния японски, а от английски език) – всичко това са неща, заради които си струва да се прочете “Преследване на дива овца”.

Повече за книгата можете да прочетете на сайта на издателите от “Колибри”.

Comments

 1. А почему статья не подписана ? Кто её автор ?

 2. […] „Преследване на дива овца” преди половин година написах: Когато книгата свърши, изпитах разочарование, че няма […]

 3. […] „Преследване на дива овца” преди половин година написах: Когато книгата свърши, изпитах разочарование, че няма […]

 4. cialistodo.com

  Харуки Мураками – “Преследване на дива овца” | Литературата Днес

 5. good opening line on tinder

  Харуки Мураками – “Преследване на дива овца” | Литературата Днес

 6. http://tinderentrar.com/?bbc%20tinder

  Харуки Мураками – “Преследване на дива овца” | Литературата Днес

 7. speed dating london free

 8. free dating sites in fife scotland

 9. black internet dating sites free

 10. newest free dating site in usa

 11. find someone’s dating profiles free

 12. totally free dating sites no fees

 13. best free online dating websites

 14. catholic dating sites free

 15. biker dating site 100% free

 16. free dating sites in northern ireland

 17. japan new dating free site

 18. 100 free dating sites in the usa

 19. air fryer recipes keto