Кой е любимият ти литературен герой?

След избирането на “любим” роман на нацията (което си беше безумно и дори смешно), започва нова подобна инициатива – откриването на любим литературен герой. Кампанията вече тече и ще продължи до 24 май. Целта е да се установи кои са най-обичаните литературни герои на българите.

Правилата са прости:

През първия етап на кампанията, от 29 март до 26 април 2009 г. участниците в анкетата имат възможност, да посочат своя любим литературен герой от български или преводен роман. На базата на тяхното гласуване ще бъдат излъчени 10 герои-финалисти.

През втория етап, от 27 април до 17 май ще продължи гласуването, което ще оформи подреждането от 1 до 10 място на най-обичаните литературни герои на България.

Интересно ми е кои ще бъдат десетте най-обичаните героя. Като че ли Бойчо Огнянов си изглежда твърд участник в класацията (или Рада), Бай Ганьо също. Най-вероятно Гандалф или Арагорн също ще попаднат в десетката; може би Аслан от “Хрониките на Нарния”, Малкият принц (закъде без него).

Дали обаче наистина много добри и издържани персонажи ще намерят място в крайната класация? Говоря за герои като Джордж (“За мишките и хората”), Хумберт Хумберт (“Лолита”), Грегор Самса (“Метаморфозата”), Джийвс или Бърти Устър (всички знаем откъде), Стрелеца или Еди (“Тъмната кула”) и още много, просто тези веднага ми идват прима виста.

Да не говорим пък за Пипи, Мечо Пух, Белия зъб, Емил от Льонеберя, Карлсон, Маншон, Полуобувка, Мъхеста брада, които са любими детски герои на няколко поколения.

Засега можем само да се надяваме, че наистина заслужили герои ще намерят място в челната десетка. На 27 април ще разберем кои са те. Междувременно вие можете да гласувате за своя фаворит на сайта на кампанията, както и да споделите кой е той тук, като коментар под този текст!

Comments

  1. isourtime a free to message dating site

  2. 100 free christian dating online

  3. free dating sites for men over 60

  4. free asian dating site united states

  5. free single dating chat rooms

  6. free german dating websites

  7. can you eat popcorn on the keto diet