Warning: Declaration of antispam_for_all_fields::addPluginSubMenu() should be compatible with mijnpress_plugin_framework::addPluginSubMenu($title, $function, $file, $capability = 10, $where = 'plugins.ph...') in /home/literatu/public_html/wp-content/plugins/antispam-for-all-fields/antispam-for-all-fields.php on line 336

Warning: Declaration of antispam_for_all_fields::addPluginContent($links, $file) should be compatible with mijnpress_plugin_framework::addPluginContent($filename, $links, $file, $config_url = NULL) in /home/literatu/public_html/wp-content/plugins/antispam-for-all-fields/antispam-for-all-fields.php on line 345
Кои книги искам да си купя? | Литературата Днес
Warning: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead in /home/literatu/public_html/wp-content/plugins/facebook-revised-open-graph-meta-tag/index.php on line 273

Кои книги искам да си купя?

Няколко неща ме карат да напиша този кратък пост – точно пред заплата съм; имам един доста набъбнал списък с книги, които трябва да си купя; напоследък изпадан в странно недоумение всеки път, когато се зачудя какво точно да публикувам в блога.

И не че този списък, сложен тук, би променил каквото и да било (освен ако някой читател не реши да ми подари книга от листа – но това в кръга на шегата, хехе), но все пак ще го направя. А с коментара си вие можете да го допълните със своите собствени запланувани покупки или пък препоръките ви към мен.

Джеймс Джойс – Одисей. Плюсовете са, че това е Джойс и въпреки че ще ми е адски тежко да чета огромния „Одисей”, със сигурност няма да ми навреди да го познавам и с нещо друго от „Дъблинчани”. Минусите – струва 50 лева. Другата лоша новина е, че ми се струва (не без основание), че тиражът е на изчерпване и след година, предполагам, ще я имат само антикварите и ще съдират кожи за нея.

Робърт Бърнс – В цъфналата ръж. По принцип не чета поезия, но в това издание се влюбих. Толкова е съвършено, а стиховете на Бърнс са толкова… хм… поетични. Как да не ти се прииска да го имаш и да си го попрочиташ, когато го видиш на лавицата вкъщи?

Стефани Майър – Здрач. Да, наистина искам да прочета тази книга. Просто изпитвам непреодолимо желание да знам защо всички толкова я харесват и я оценяват толкова високо. По същата причина прочетох няколко книги на Тери Пратчет (не ги харесах, само си затвърдих мнението, че той не става), по същата причина си купих и „Алхимикът” на Коелю.

Новелови награди ’08. Веднага след като излезе ще си я купя. Може би дори на премиерата (27 април). Предното (и първо) издание ме очарова, а това трябва да го чета и по друга причина, тъй като участвах в конкурса, но не спечелих. Та се надявам, че новелите вътре ще са много добри, за да не се отчаян от това какъв бездарник съм.

Стефан Цвайг – Колекция новели, том І. Не съм чел още Цвайг и съжалявам за това. Ще трябва да го поправя.

Борис Акунин – Гробищни истории. Ето тази книга нямам никаква представа защо я искам. Но просто ме привлича по някакъв начин този тип художествено описване на реални места, примесването на истинска история с въображение и т.н. Замислям се и да направя някакви опити с това, но преди това със сигурност трябва да се запозная с „Гробищни истории”.

Жерар-Жорж Льомер – Кафка. Много обичам да чета биографии на любими писатели. Затова и тази книга ме заинтригува. Още повече като се има предвид, че съм чувал само добри неща за нея.

Габриел Гарсия Маркес – Любов по време на холера. Видях я на една сергия за стари книги за 25 лева. Почти сигурен съм, че утре ще е вече купена, но се надявам да не е и да успея да я взема навреме.

Засега е това. Убеден съм, че има и още неща, които съм си набелязах, но в момента ги забравям. И слава Богу, защото списъкът е доста сериозен финансово и като нищо един голям процент от заплатата ми ще остане в „Хеликон” или „Пингвините”. Внимавайте все пак с добавките си към него, за да не ме разорите : )

Comments are closed.