Warning: Declaration of antispam_for_all_fields::addPluginSubMenu() should be compatible with mijnpress_plugin_framework::addPluginSubMenu($title, $function, $file, $capability = 10, $where = 'plugins.ph...') in /home/literatu/public_html/wp-content/plugins/antispam-for-all-fields/antispam-for-all-fields.php on line 336

Warning: Declaration of antispam_for_all_fields::addPluginContent($links, $file) should be compatible with mijnpress_plugin_framework::addPluginContent($filename, $links, $file, $config_url = NULL) in /home/literatu/public_html/wp-content/plugins/antispam-for-all-fields/antispam-for-all-fields.php on line 345
Здрач и компания | Литературата Днес
Warning: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead in /home/literatu/public_html/wp-content/plugins/facebook-revised-open-graph-meta-tag/index.php on line 273

Здрач и компания

Енея Вородецки

“Здрач” и последвалите я книги станаха изключително популярни по целия свят. Има един филм, готвят поне още два. Аз попаднах на серията абсолютно случайно и реших да видя за какво иде реч, след като прегледах много мнения в двете крайности.

Пожертвах няколко следобеда и ги изчетох от първата до последната. На английки, защото тогава само пъррвата беше издадена на български, пък и ми беше интересен езика на авторката в оригинал.

Да започнем поред. Предупреждавам, че не харесах книгите и тук съм опиасла подробно, как, защо и какво не ми е допаднало.

1. Корици.
Символизмът ми се видя твърде… еднопластов и малко прекалено елементарен.
Признавам, красиви са.
2. Герои.
След известно време сверяване, стигнах до извода, че всички герои изглеждат еднакво. Женските персонажи са идентични една с друга. Мъжките също. Различават се леко по тен и цвят на косите.
Личностите им са по-скоро отсъстващи. За четири книги не се видя никакво задълбочаване на фабулата, нито израстване на героите по какъвто и да е начин.
Пред двамата влюбени нямаше никакви трудности, всичко беше цветя, рози и блестящи вампири.

За блестящите вампири се изписа доста, колко са били оригинални, колко са били идейни… в описаните от С. Майер същества нямаше нищо вампирско, като изключим желанието им да пият кръв, което спокойно и успешно могат да подтискат когато си поискат. Цялотния им вид беше много ангелоподбен, общо взето, нямаше нищо вампирско. Преспокойно можеше автопрката да ги нарече и по друг начин, но нейсе.

Положителни/отрицателни образи
Добрите са богати и адски красиви. И бели… та чак блестят.
Лошите са бедни, не толкова привлекателни и … с тъмен цвят на кожата.
Това си мирише отвсякъде на расизъм. Който иска, да спори с мен на тази тема, да заповяда.

Способности. Бела Суон (името й означава красив лебед, няма да коментирам повече автори над 15 годишна възраст, които имат нужда да описват героите си чрез имената им) не може нищо особено. Тя е съвсем обикновено момиче, не блести с интелект или умения. Единственото, което тя прави във връзката си е да вика за помощ, да реве когато я зарязват и да позволява да й промиват мозъка по най-евтин начин.
Очаквах интересно завързване на личностите, когато Бела пораства и се изгражда като личност или поне осъзнава, че я манипулират, тормозят и това да е намек към милиони момичета по света – не позволявайте това.
Не само, че не е това, ами е обратното – ако искате перфектна връзка – трябва да търпите тези неща, защото той го прави защото те обича.
Т.е. колкото повече те бие, толкова повече те обича.

Едуард. Имаме сто и осем годишен девственик.
Той е девственик, защото … ъъъъ???
Той е твърд като скала (не се смейте, това си е описание). Защо желае да прави секс с Бела е абсолютно непонятно. Той няма кръв, нито има репродуктивни способности. Той казва, че тези неща умират с вампиризма. И че в тялото му циркулира отрова.
И все пак той успява да забремени Бела, както и да се роди жизнеспособно дете.
В което се влюбва зрял човек и иска… да… ъъъ, абе педофилска му работа.
Той е преследвач. Думата лично пространство за него е непозната. Приема, че може да прави каквото си поиска, когато си поиска и че иска ли, може да се наложи над всичко и всеки. И го прави.
Той е насилник, заплашва я, че ще се самоубие, прави я жертва, налага й се, едновременно с това я обижда, нарича я глупава (непрекъснато) и като цяло, държи се като класически насилник, като по учебник по психология. Непрекъснато демонстрира колко по-велик е,
И това е перфектният мъж??

Бела.
Както казах, единственото, което прави тя, е, че кръвта й мирише хубаво за Едуард.
Нищо повече. Тя не полага капчица усилие. Тя мрънка, мрънка и мрънка, но не прави абсолютно нищо. От живота си иска само да бъде съпруга на Едуард. Толкова.
Говорете ми за феминистични послания.
А, да… не отива в колеж и ражда ужасно млада. Много добър пример, налистина. И да, има момичета, които биха станали добри родители дори и много млади. Но Бела не е такъв пример. Тя едвам успява да се грижи за себе си, със самоубийствени наклонности е и е обсесивна. Аз лично не бих позволила подобна личност да припари дете, камо ли да го отглежда.

Техните отношения не почиват на каквато и да е интелектуална или емоционална връзка. Повтарят си до втръсване колко много се обичат и пр. Но това не замества реалността – те нямат нищо общо и освен да си обясняват колко се обичат, нямат каво да си кажат. Най-великата любовна история всъщност се оказва най-скучно желание за секс. Връзката им не мръдва за четири книги и те не се променят и на грам, въпреки че имат дете.
Красота.

П.П. Аз не съм виждала нито една двойка, която да може да си повтаря това по цял ден и да не се отегчат в един момент.
Както и не можах да разбера защо непрекъснато Бела се прекланя пред невероятната, богоподобна красота на Едуард (директен цитат). Ако беше дебел или с пъпки нямаше да влюбена в него, така ли. Т.е. книгите намекват тънко, че само красивите хора имат право да са и ще бъдат щастливи. Нещо повече, няма един герой, който да не е със съвършени пропорции. Ето вече нещо зловещо.
И още нещо… изразът лъвът и агнето е използван повече от 45 пъти за 4-те книги (+ може би недовършената Черно слънце).

Беше ми много интересно как се приемат книгите на запад и се оказа, че е невероятна мания. Книгите са предизвикали истински фуор сред подрастващите. Нещо повече, про-феновете често са склонни да проявяват насилие към инакомислещите.
След известно размишление осъзнах защо всички реагират така.
Книгите казват:
1. Ти си специален. Не защото си положил някакви усилия и си направил нещо значимо, а просто защото ти си ти. Не е и нужно да правиш нищо.
2. За теб ще има щастлив край, независимо дали си дадеш труда да ти се случи.
3. Винаги ще има кой да се грижи за теб.
4. Винаги, винаги, винаги ще си прав и винаги ще те обичат, независимо колко абсурдно и неадекватно се държиш с близките си.

И понеже анти-феновете отричат този розов поглед над нещата про-тата се ядосват. Как смеят те да твърдят, че човек получава това, което сам си е изработил. Как смеят да твърдят, че животът не е перфектен и че трябва да се постараеш. Как смеят да твърдят, че дай хард феновете не са специални и прекрасни.
И това е. Простичко, нали?

Като цяло, препоръчвам ви да я четете само ако нямате нищо по-интересно за правене или просто ви се чете нещо, което е интелектуалният вариант на МакДоналдс. 🙂

Аз чета: Twilight

Comments are closed.