Харесва ли ви новият сайт на Хеликон?

Който още не е разбрал – книжарници „Хеликон” имат вече нов сайт, който доста се различава от предишния дизайн. Разгледайте го и се върнете тук.

Когато първоначално го погледнах вчера, изобщо не ми допадна и си казах, че старият е бил далеч по-добър. Днес обаче го разгледах по-подробно и стигнах до заключението, че все пак си има добри страни. На първо място – бял е. Страничните работи са леки и не натоварват очите, полетата са разделени отчетливо без да дразнят. Заглавията на отделните модули обаче не ми харесват. Направени са по някакъв странен начин, който не се различава веднага и те принуждава да го гледаш поне половин секунда преди да схванеш какво пише, а става дума за една-две думи все пак…

Това само за чисто естетичния облик. Ефективността има няколко значителни плюса – първо, вече съществува каренце „Виж още” под подстраницата на всяка отделна книга. Колко съм се чудил защо на стария сайт нямаше такава опция… Читателските мнения са структурирани по-добре от преди. Резюметата са по-подредени.

Горе вдясно има раздел „Препоръчваме ви” – преди автоматично при всяка импресия се зареждаше произволно заглавие. Сега всеки потребител може сам да си ги прелисти и да види дали му харесва нещо.

Модулът „Топ 10″ си е същият и няма какво да го коментирам. Незнайно защо обаче вече на сайта присъства класация за най-нови коментари и най-коментирани книги. Защо би ми било например на видя, че най-коментирани книги са „Алхимикът”, Пиер Дюкан или книжка с тестове за матура? Както и да е де, те си имат своите читатели.

В страниците на всеки раздел има далеч повече подреденост, отколкото преди. Подреждането по автор, заглавие, дата на издаване, цена и пр. е вече възможно и елементарно за всеки.

Най-ужасното нещо на целия сайт в сегашния му вид е безумната реклама на „Отива една жена при лекаря”. Толкова мърдащо и монотонно нещо, което е горе, вдясно и на още няколко места просто няма как да не ме подразни. Но пък плащат си хората, а пък може и книгата да не е лоша. Ще се види, но със сигурност подобна реклама не би ме накарала да си взема тази книга.

Comments

 1. wakeop says:

  Добре е… изглежда прилично, читаво написан, подреденичко…
  Ефектът “рамката ми е тясна” на заглавията на рубриките (предполагам това имаш предвид) не е особено удачен в този случай, заради нащърбването от големината на шрифта. Грубо стои.

  Идеята на “Най-коментирани”, колкото и странно да изглежда, в повечето случаи е да привлече още коментари :). Става ти интересно какво е най-коментирано, зачиташ се, палиш се, коментираш и ти. Ако се задържиш достатъчно дълго на сайта, може и да си харесаш нещо и да купиш. Нали това е целта 🙂

  А рекламите се сменят, онази няма да я гледаме дълго предполагам.

 2. Хехе, надявам се, че няма да я гледаме дълго наистина : )

 3. Tarna says:

  Никога не съм харесвала особено сайта на Хеликон. Основен недостатък, според мен, е липсата на подраздели-напр. в художествена литература няма подраздели като криминални, фантастика, проза и т.н. Това не е никак удобно, ако не търсиш нещо за четене от определен жанр. Затова и никога не съм поръчвала книги от тях.

 4. wakeop says:

  Хм, има подраздели. Трябва да цъкаш като идиот, докато ги докопаш, но ги има. Преди като че ли бяха по-удобни за намиране.
  http://www.helikon.bg/books/61/

 5. nikru says:

  все ми е едно как изглежда, но наистина се радвам, че търсачката вече не е подразделена на заглавие/автор/айесбиен, защото си късах нервите : )