Warning: Declaration of antispam_for_all_fields::addPluginSubMenu() should be compatible with mijnpress_plugin_framework::addPluginSubMenu($title, $function, $file, $capability = 10, $where = 'plugins.ph...') in /home/literatu/public_html/wp-content/plugins/antispam-for-all-fields/antispam-for-all-fields.php on line 336

Warning: Declaration of antispam_for_all_fields::addPluginContent($links, $file) should be compatible with mijnpress_plugin_framework::addPluginContent($filename, $links, $file, $config_url = NULL) in /home/literatu/public_html/wp-content/plugins/antispam-for-all-fields/antispam-for-all-fields.php on line 345
„451 градуса по Фаренхайт” на Бредбъри | Литературата Днес
Warning: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead in /home/literatu/public_html/wp-content/plugins/facebook-revised-open-graph-meta-tag/index.php on line 273

„451 градуса по Фаренхайт” на Бредбъри

“У всички нас е вродена глупостта да смятаме метафората за доказателство, потока от празни думи – за извор на основни истини, а себе си – за пророци.”

из “451 градуса по Фаренхайт”

„451 градуса по Фаренхайт” е една от най-добри антиутопии, които съм чел някога. Години напред (всъщност по мои сметки в романа (1953) Бредбъри е говорел за годините, в които живеем ние сега), обществото е загубило почти напълно интелектуалните си устои, битът се състои в гледане на широкоекранна телевизия и безсмислени панаирни забавления, а човешкият живот е загубил своята стойност. Хм, колко познато.

Главният герой на „451 градуса по Фаренхайт” е пожарникарят Монтег. Пожарната команда в песимистичните възгледи на Рей Бредбъри обаче има съвсем друга функция – тя не гаси пожари, а ги прави. Целта на пожарникарите е да се отзовават на граждански сигнали за укриване на книги, едно от най-сериозните престъпления в антиутопичния свят, и да изгарят до основи домашни библиотеки.

Срещата на пожарникаря Монтег с едно седемнайсет годишно и побъркано (според самата него) момиче на име Кларис става причината за започващата катарзистична метаморфоза на героя – неговото собствено търсене на онова, което някога е било ценно, а днес се смята за престъпление.

В ума на пожарникаря възникват грандиозни планове за мащабни заговори, масирани бунтове, подмолна дейност, спасяване на света и връщането му към исконните духовни богатства. Какво може да постигне обаче един обикновен индивид, пък макар и личност, на толкова негостоприемно място, където преследването на полицията се предава директно в домовете на хората, а неговият пик е призивът на властите всички граждани в един момент да излязат на прозорците си и да съобщят къде е беглецът – мярка, която просто не може да бъде неефективна.

„451 градуса по Фаренхайт” на Рей Бредбъри е абсолютно задължителна книга за всеки човек, който обича книгите. Ако искате да я прочетете, можете да посетите Библиотеката на Христо Блажев, който съвсем безвъзмездно предоставя личните си книги за четене на желаещите ги. „451 градуса по Фаренхайт” е включен в томчето (томче, томче, колко да е томче с тия 700стр) „Избрано” на Бредбъри.

Comments are closed.