Швейцарска банка отваря непоказвани творби на Кафка

Съвсем скоро е възможно светът да види непознати досега ръкописи и рисунки на бащата на модернизма Франц Кафка. Счита се, че такива се съхраняват в сейфове на швейцарска банка, които след дългогодишни съдебни битки ще бъдат отворени и така ще се направи поредната крачка към тяхното представяне на публичната литературна общоност.

Кой притежава ръкописите – това е въпросът, разискван по съдилищата от години, който досега спъваше всякакво развитие на казуса. Две сестри от Израел претендират за собственост върху ценностите, като твърдят, че те са наследство от майка им. На държавно равнище обаче Израел обявява писанията на Кафка в сейфа за свое културно наследство.

Литературоведите и милионите почитатели на Кафка по света обаче искат непознатите текстове и скици, пазени в тайна от десетиления, поне да бъдат направени обществено достояние.

Франц Кафка умира от туберкулоза през 1924, само на 40 години, и ако бе изпълнено предсмъртното му желание, романи като „Процесът” и „Замъкът” никога няма да видят бял свят. Чехът, прекарал по-голямата част от живота си в Германия, пожелал приятелят му Макс Брод да изгори недовършените ръкописи след смъртта му. Брод обаче отказал, публикувал книгите, запазвайки писмата (днес издадени и на български под името „Роден съм да живея в самота”), а останалите писания завещал на еврейската си секретарка Естер Хоф – която от своя страна след време ги прехвърлила на двете си дъщери.

През последните 50 години архивите стоят кротко запечатани в банкови сейфове в Тел Авив и Цюрих.

Съдебната сага се разразява, когато сестрите се опитват да продадат ценните писания.

Израел настоява те да бъдат обявени за част от културно-историческото наследство на страната с аргумента, че Кафка е евреин и творбите му принадлежат на юдейската държава. Сестрите настояват за запазването на собствеността си и пълноценното разполагане с нея, включително и за правото си на покупко-продажба. Националната библиотека на Германия пък постоянно покачва офертата си за закупуване на ръкописите.

Решението на Върховния съд в Тел Авив постановява четирите сейфа в Цюрих да бъдат отворени, но само пред един експерт по творчеството на Кафка. Той трябва да оцени и опише съдържанието и да даде доклада си на съда за по-нататъшно решение.

Засега обаче за света скритите творби на великия Кафка ще останат тайна.

Comments

  1. hilarious tinder lines

    Швейцарска банка отваря непоказвани творби на Кафка | Литературата Днес

  2. best dating sites free uk

  3. top ten japan dating free site

  4. us free online dating site

  5. best free dating websites for people over 50

  6. free sex dating services

  7. free christian dating chat sites

  8. what not to eat on a keto diet