Warning: Declaration of antispam_for_all_fields::addPluginSubMenu() should be compatible with mijnpress_plugin_framework::addPluginSubMenu($title, $function, $file, $capability = 10, $where = 'plugins.ph...') in /home/literatu/public_html/wp-content/plugins/antispam-for-all-fields/antispam-for-all-fields.php on line 336

Warning: Declaration of antispam_for_all_fields::addPluginContent($links, $file) should be compatible with mijnpress_plugin_framework::addPluginContent($filename, $links, $file, $config_url = NULL) in /home/literatu/public_html/wp-content/plugins/antispam-for-all-fields/antispam-for-all-fields.php on line 345
Харуки Мураками с нов роман у нас! | Литературата Днес
Warning: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead in /home/literatu/public_html/wp-content/plugins/facebook-revised-open-graph-meta-tag/index.php on line 273

Харуки Мураками с нов роман у нас!

На 4 март ще бъде представена новата книга на Харуки Мураками в България – На юг от границата, на запад от слънцето”. Тя е петата му книга, преведена в страната ни, предхождана от “Норвежка гора”, “Спутник, моя любов”, “Кафка на плажа” и “Хроника на птицата с пружина”.

Харуки Мураками , роден в Киото на 12 януари, 1949година, е много известен съвременен японски писател и преводач. Мураками започва да пише проза чак на тридесет годишна възраст. Както самият той разказва, вдъхновението за написването на първият му роман „Слушай песента на вятъра“ (Hear the Wind Sing), 1979 г. идва съвсем неочаквано по време на един бейзболен мач. Мураками работи над него няколко месеца. Романът е публикуван през 1979 година и през същата година Мураками получава литературната наградата Гундзо (Gunzou Shinjin Sho). В това първо негово произведение вече се долавят основните елементи на бъдещото му творчество: западен стил, хумор и пареща носталгия. След известно време той затваря джаз бара. Успехът го окуражава и творецът продължава да пише, като до момента в Япония има издадени над 12 романа.

Издателство Colibri представя следното ревю за На юг от границата, на запад от слънцето”:

„На юг от границата, на запад от слънцето” образува волтова дъга между детството и средната възраст на един средностатистически мъж с придружаващите живота ритми на успех и разочарование – изящна литературна главоблъсканица, вече позната ни от предишните романи на Харуки Мураками.

Хаджиме се влюбва още в началните класове в едно момиче, но тя изчезва от живота му, когато семейството й се мести в друг град. Той завършва гимназия, университет и сега, на трийсет години, е вече женен, улегнал собственик на бар. Тогава в живота му се завръща детската му любов, натежала от тайни.

В този роман Мураками се въздържа от фантастичните елементи, които срещаме в много от другите му произведения, но това прави повествованието дори по-тайнствено от всичко, което сме чели досега от него. „На юг от границата, на запад от слънцето” е преди всичко сложен, затрогващ и честен размисъл за природата на любовта, дестилиран в произведение с кристалната яснота на кратък разказ. Класическият любовен триъгълник може да изглежда на пръв поглед прекалено изтъркан за писател с таланта на Мураками, но по своя си неповторим, ослепителен начин този голям японец ни изкривява, за да ни напасне към собствената си уникална геометрия. (източник)

Comments are closed.