Кой уби Паломино Молеро?, разплита Льоса

Преди близо две години прочетох първото си нещо на Марио Варгас Льоса, „Леля Хулия и писачът“, и бях очарован. Този роман е истински шедьовър – с прекрасни персонажи, великолепна композиция и майсторски стил (присъщ само за южноамериканец!)

И така – зарекох се да прочета и нещо друго на Льоса, но отлагах ли, отлагах, докато моите приятели от „Колибри“ не взеха, че издадоха малкото книжле „Кой уби Паломино Молеро?“

На първо време, корицата просто те удря – това е типичната жестоко комерсиална корица, на която на около 33% от площта с големи златни букви е изписано име, които продава (със съответния надпис за Нобеловата награда, и още как). Всъщност поне аз освен това огромно име и дребничко изписаното заглавие даже не бях забелязал и какво има изрисувано на корицата – а там има една счупена окървавена китара.

И така – романът разказва тъкмо за тази китара и нейния и пръв и последен притежател – едно крехко младо метисче с ангелски глас, който на втория ред в книгата е открито зверски убито, набито на кол, изтезавано, разкъсано  и с несвойствено ниско висящи тестиси. Това е Паломино Молеро.

В центъра на разказа е младият полицай Литума и неговия началник – лейтенант Силва. Мястото е малко градче, до което има военна база. Историята – разкриването на най-зверското убийство, което този край е виждал.

Като кримка „Кой уби Паломино Молеро?“ не струва особено – няма динамика и съспенс,

а нещата са ясни доста преди края. За сметка на това все пак си имаме работа с Льоса – и макар за стотината странички той да не успява да разгърне цялостни персонажи, все пак доста добре се заиграва и с плашливия характер на бивш бунтар, вече под пагон, и със сержанта, страдащ от пламенна и невъзможна любов по местна дебелана; и с едно малко странно и своенравно момиче, и с нейния суров и строг баща полковник в армията.

Особено атрактивно в романа е представянето на събитията отстрани – как различните гледни точки в селцето виждат процеса по разкриването на престъплението и как, добре познато, създават сложни конспиративни мрежи за дългата ръка на правителството.

И тук, разбира се, писателският нюх на Льоса е на много над средното ниво – гарниран с изящна доза латино хумор и няколко доста приятни сюжетни обрата.

Накратко – свежо, приятно и елегантно четиво, което всеки читател би препоръчал на приятел!

Comments

 1. tinder for lesbians

  Кой уби Паломино Молеро?, разплита Льоса | Литературата Днес

 2. there are issues connecting to tinder

  Кой уби Паломино Молеро?, разплита Льоса | Литературата Днес

 3. free dating video chat room

 4. free online chatting and dating

 5. free dating in birmingham uk

 6. free online sissy dating

 7. free married but looking dating sites

 8. free tranny dating sites no fees

 9. 2 week keto diet results

 10. mature gay men dating cookeville tennessee https://gaypridee.com/