Отговори на литературния тест

Преди четири дни в блога поставих един литературен тест, в който можехте да проверите собствените си възможности. Той постигна немалък успех сред читателите и дори получих няколко мейла от такива, които са го харесали.

Сега ще пусна и отговорите (на места придружени и с кратка обяснителна бележка). Ако все още имате желание да решите теста, можете да го направите тук. Съветвам ви, ако искате да го попълните, да не гледате решенията преди да го направите.

1. “Записки от Мъртвия дом” е творба на:

в) Достоевски (мисля, че тук сте били безгрешни)

2. Същото произведение разказва историята на:

а) каторжник (Историята е за справедливо обвинен мъж, изпратен в каторга в най-тежки условия. Това е едно от най-силните произведения на Достоевски.)

3. Кой от изброените е известен с факта, че често е пишел книгите си прав?

б) Хемингуей (Просто любопитен факт, не се нуждае от пояснения.)

4. През 2005г. в САЩ за пръв път е публикувана книгата “Лятно пътуване” (това е преводното заглавие от България, където е издадена година по-късно). Кой е нейният автор?

б) Труман Капоти (Романът е публикуван посмъртно, след като е открит в стар кашон с вещи на писателя. Всъщност “Лятно пътуване” е първата книга на Капоти, която той не харесва и забранява да бъде публикувана. Впоследствие забравя за нея и години след смъртта му наследникът на правата на писателя решава да издаде новооткрития ръкопис.)

5. През 90-те години на ХХ век един писател отказва творбите му да бъдат публикувани в България заради пиратски издания на негови книги, пуснати в продажба малко по-рано. Кой е той?

в) Габриел Гарсия Маркес (Заради този инцидент и до днес не се издават и преиздават книгите на Маркес у нас, а антикварите разпространяват старите издания на изключително високи цени заради качеството и търсенето.)

6. Харуки Мураками е най-известният съвременен японски писател. Кой от изброените елементи се среща в голяма част от романите му и има важна роля за посланията им?

б) котки (Просто котки – “Хроника на птицата с пружина” и “Кафка на плажа” са най-ярките примери, но далеч не са единствените.)

7. Коя от книгите на Харуки Мураками все още не е издадена в България (към 24 юни, 2008)?

а) Dance, dance, dance (Другите две са издадени под заглавия “На юг от границата, на запад от слънцето” и “Норвежка гора”)

8. Битката при Ватерло е описана широко в:

а) “Клетниците”

9. Прочутият герой Гилгамеш е от:

в) шумеро-акадския епос (И епосът като по чудо носи името “Епос за Гилгамеш”)

10. Гневът на “Ахила Пелеев” е възпят в епоса:

в) “Илиада” (“О музо, възпей оня гибелен гняв на Ахила Пелеев” казва първият стих на “Илиада” в превод на български)

11. Колко са градовете, водещи спор за родното място на поета Омир?

б) седем (Йос, Колофон, Саламин, Хиос, Смирна, Атина и Спарта)

12. “Вълшебната планина” е роман на:

а) Томас Ман

13. Кой от романите е недовършен?

в) “Братя Карамазови” (Романът е на Достоевски и донаписването му е провалено заради смъртта на писателя.)

14. Прочутите герои Пинг, Панг и Понг от Пучиниевата опера “Турандот” се свързват с герои с подобни имена от произведение на български писател. Кой е той и кое е произведението?

б) Виктор Пасков – “Мартина” (Героите при него са Тинк, Танк и Тонк. Повече за Виктор Пасков съм писал тук.)

15. Изречението „Нито една страст на света не може да се сравни със страстното желание да поправим чужд ръкопис.“ е на писателя:

а) Хърбърт Уелс (Има го сред цитатите вляво 🙂 )

Е, това е всичко! Убеден съм, че сте се справили много добре, ще се радвам да напишете по някой коментар за резултатите.

Тъй като интересът бе голям, скоро ще напиша и нов тест. Очаквайте го като се запишете за RSS-фийда на Литературата Днес!

Comments

 1. Longanlon says:

  тцтцтц, само тва за Гилгамеш го знаех 🙂

  срам

 2. GaN says:

  Longanlon, ти пак си добре 🙂 Аз като не знам нито един от отговорите какво да кажа? 😀

 3. А аз мислех, че тестът е прекалено лесен 🙂

 4. opexume says:

  Лесен за професионалисти литературоведи сигурно ,дори хора четящи по 3-4 книги непрофесионална литература месечно се затрудниха,какво остава за мен четящ единствено на покета литература =) само пет верни отговора и въпроси ,за които не знаех за какво иде реч.

 5. Е аз не съм професионалист литературовед 🙂

  Ще се постарая да е по-лесен следващия път 😉

 6. Illa Petrova says:

  Към седми въпрос: “другите две са издадени”?? Мураками е написал повече от три книги. “Dance, dance, dance” е продължение на трилогия, която не е издавана тук, доколкото знам. Има и други романи, които не са излизали тук (ако информацията ми е вярна). Да не говорим за сборници с разкази и пр.
  Тестът не беше труден дори за човек без филологическо образование. Друг е въпросът по кои канали каква информация достига до хора, които проявяват интерес, но нямат време за специални издирвания. Едва ли блоговете ще решат проблема. Но не пречи да се опитва. И аз се опитвам с променлив успех 🙂
  Опитвам се да те насърча да продължаваш.

 7. За седми въпрос: става дума за двете книги от другите подусловия 🙂

  Иначе в България до момента има издадени пет книги, които са безкрайно интересни – препоръчвам ги на всички!

 8. Illa Petrova says:

  Аз бих препоръчала по-скоро току-що излязлата на български “Гласът на планината” на Ясунари Кавабата. Рядък случай на превод от японски, а не препревод от английски.
  Просто използвах повода 😉

 9. Ще си я намеря, за да я попрочета, щом я препоръчвате така 🙂 А и ми е интересно как ще звучи превод от оригиналния японски, защото мисля, че не съм попадал на такава книга…

 10. serious relationship dating site free

 11. latin dating websites free

 12. 100 free arab dating sites

 13. cupid dating site free

 14. what are the best free dating sites for a bisexual male over 50 years old?

 15. 100 percent free dating sites in canada

 16. 100 free italian dating sites

 17. free punk rock dating sites

 18. totally free uk dating sites

 19. keto diet for dummies

 20. keto cream cheese cookies