10 съвета за по-добро писане на разкази: Пишете грабващи първи параграфи

Статията е превод от този сайт. Това е вторият пост от поредицата за писането на къси разкази. Не пропускайте и следващите елементи от колекцията. За да ги прочетете първи, абонирайте се за RSS-фийда на Литературата Днес.
В днешния забързан свят първото изречение на вашите разкази трябва да грабне вниманието на читателя с нещо нестандартно, неочаквано – действие или конфликт. Започнете с напрежение и скорост, неотложност. Помнете, че действието на късите разкази трябва да започва близо до самия му край.

Погледнете тези примери за начало на първия параграф, в които накратко са обяснени добрите и лошите страни на всеки от тях.

  • Чух съседа си през стената. – Скучно и безинтересно.
  • Съседът вляво от нас практиваше крещяща терапия под душа си почти всеки ден. – Това изречение грабва вниманието. Кой е този, който влиза под душа всеки ден и вика? Защо го прави? Какво точно е “крещяща терапия”? Нека продължим да четем…
  • В първия път, когато го чух, долепих ухо до общата ни стена, слушайки го, за около десет минути, като обмислях възможността да се обадя в полицията. Беше много различно от живота на квартира с възрастните Г-н и г-жа Браун и техните двама сина в провинцията. – Тази част от параграфа представя героя и вътрешния му конфликт за действията, които да предприеме, както и поставя интересен контраст между минало и настояще.

“Важно е да се разберат основните елементи на писането на фикция преди да се мисли как да се събере всичко накуп. Този процес е сравним с приготвянето на нещо възхитително в кухнята – като всеки компонент, който замесвате в тестото преди да се получи самун хляб. За да направите идеалния хляб е нужно да балансирате елементите, изпечени за точното време и температура.”Лоръл Уорк

Очаквайте третата част от поредицата съвети за по-добро писане на разкази, в която ще бъде разгледано детайлно измислянето и поставянето на героите в творбата.

А ако сте харесали този пост, подкрепете го

с гласа си на свежо-бутона по-долу!

Comments are closed.