Итало Калвино – “Ако пътник в зимна нощ”

От доста време не бях чел подобен род четиво. Честно да си кажа, никога не съм. Това е роман, силно казано, в който главен герой е Читателят, един вид – ти, който е принуден десет пъти да начева нов роман, но обстоятелствата го принуждават своевременно да прекрати четенето. Та за какво иде реч? Защо “Ако пътник в зимна нощ” е толкова специална книга?

На първо място тя е интелектуална. Провокира към размисли. И хубавото е, че бъка от мъдри мисли за четенето – човек може да открие себе си сред героите (и още как – самият той е главен герой) и да открие своя начин за четене, потребностите си в тази област и, разбира се, целите. Бих казал дори, че това е един своеобразен труд от областта на теорията на литературата. Естествено, не е, защото и сюжетът е толкова вълнуващ, че никоя уважаваща себе си наука не би го признала за труд в областта си.

Вярно е, че от време на време действието се бави, мудно е, дори и скучно (рядко), но всичко останало е на високо ниво. Има нещо безкрайно интересно в романа – в процеса на четенето му човек смята, че е попаднал просто на поредната книга, не дотам увлекателна и с претенции за велики мисловни открития, но, затваряйки последната й страница, вижда колко много е научил. И започва да мисли ли, мисли върху всичко онова, което му е направило впечатление. А тези неща, повярвайте ми, са много.

В структурно отношение “Ако пътник в зимна нощ” е неповторим. Редуват се романови начала с основната фабула, в която Читателят се сблъсква с литературните си проблеми. Началата на представените романи (поне част от тях) са страхотни (напомнят леко на завършени разкази, но не всички), а в някои е поставена толкова хубава завръзка, че на човек му се прищява да види какво става нататък.

Итало Калвино си играе с читателите. Той им показва как стоят нещата в дълбочина. Възможно е да преобърне изцяло нечий светоглед спрямо книгите и четенето. И в това няма нищо лошо.

Цифрова оценка – 6,5/10 – определено препоръчвам. Има какво да се прочете и размисли, въпреки някои доста изпъкващи несъвършенства.

За повече информация посетете сайта на издателството.

Comments

 1. Мира says:

  Ние, читателите на блога, можем ли да препоръчваме книги???

 2. Разбира се!

  Освен това, ако имате готов текст (ревю на книга или друг материал, свързан с литературата), можете да го изпратите на e-mail-а ми, за да го публикувам в блога като пост на гост-блогър. Ще се радвам, ако някой се възползва от предложението ми 🙂

 3. ventolin inhaler

  Итало Калвино – “Ако пътник в зимна нощ” | Литературата Днес

 4. how to send message on tinder

  Итало Калвино – “Ако пътник в зимна нощ” | Литературата Днес

 5. how to win tinder

  Итало Калвино – “Ако пътник в зимна нощ” | Литературата Днес

 6. free dating sites with messaging

 7. pof.com ™ the leading free online dating site for .

 8. free hiv dating online

 9. lesbian dating free chat

 10. us dating site that is free to meet real people who are wealthy

 11. free online dating sites without credit card

 12. online free dating site in usa and uk

 13. free online dating site in the usa

 14. online dating sites usa free

 15. keto diet high cholesterol