Warning: Declaration of antispam_for_all_fields::addPluginSubMenu() should be compatible with mijnpress_plugin_framework::addPluginSubMenu($title, $function, $file, $capability = 10, $where = 'plugins.ph...') in /home/literatu/public_html/wp-content/plugins/antispam-for-all-fields/antispam-for-all-fields.php on line 336

Warning: Declaration of antispam_for_all_fields::addPluginContent($links, $file) should be compatible with mijnpress_plugin_framework::addPluginContent($filename, $links, $file, $config_url = NULL) in /home/literatu/public_html/wp-content/plugins/antispam-for-all-fields/antispam-for-all-fields.php on line 345
И пак за книжния пазар на Liternet | Литературата Днес
Warning: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead in /home/literatu/public_html/wp-content/plugins/facebook-revised-open-graph-meta-tag/index.php on line 273

И пак за книжния пазар на Liternet

Преди известно време написах пост за откриването на книжния пазар на сайта Liternet.

Сега, почти четири месеца по-късно, е време да споделя наблюденията си. Започвам с положителните, ще завърша с отрицателните.

Първо, всеки може да продаде (или поне да опита) книги, които вече не са му нужни. Това е супер, самият аз се “отървах” от няколко заглавия на съвсем нелоша цена. Бях доволен, купувачът също. Шансът да спечелиш парите за реалната стойност на нещо, което не ти трябва повече, и то без да даваш комисионна на някого, съвсем не е за изпускане.

Второ, можеш да купиш каквото ти хареса. Пробвах и тази опция. От различни хора съм си взел около десетина книги. Може да се каже, че съм доволен. Описанията на книгите в сайта бяха максимално коректни, без преувеличения и с посочване на дефектите. Огромен плюс, макар че е възможно просто аз да съм случил на добри продавачи. Цените също са прилични. Някои от нещата, които поръчах, бяха на “цена по договаряне”, което се разбира по следния начин – продавачът си е намислил цена и тя рядко подлежи на промяна. Разбира се, последните неща, които си взех (бяха три), бяха доставени с куриерска фирма “Еконт”. Доставката струваше 8лв. Понеже тя е за моя сметка, продавачът се съгласи да намали леко цената на книгите, за да не се набутвам прекалено. Но това са човешки взаимоотношения, а не качества на сайта.

Трето, сайтът има много категории и смея да кажа, че те почти напълно изчерпват повечето области от литературата. Навигацията не е лоша, търсачката е прилична, а полетата в дясно са полезни за случайното откриване на нещо, което си пропуснал в търсенето по страници.

Но да видим негативните ми впечатления

Всеки може да пише каквото си иска. Администраторската намеса е само символична и осъществява превенция на описания на латиница, спам и пр., но няма как да ограничава въвеждането на лъжлива информация. Всеки би могъл да излъже за книгите, които продава – да се договори с някого за тях, да прати нещо по пощата, купувачът да плати наложения платеж, за да получи пратката, да я отвори и да остане неприятно изненадан от измамата. Това няма как да бъде предотвратено.

Също така сайтът буквално е залят от книги-боклуци. Не би трябвало да говоря така, но действително около 70% (ако не и повече) от заглавията там са неща, които никой не би взел дори безплатно, какво остава пък някой да ги купи. Но свобода на предлагането съществува…

Търсачката не предлага търсене в описанията на книгите – нещо, което безспорно е много важно. Тя търси единствено в заглавието и автора, т.е. потенциалният купувач трябва да знае абсолютно точно какво да търси. Другият вариант пред него е да се залута из страниците или по категориите. За момента това е удачно, защото (въпреки че от старта минаха четири месеца) книгите не са толкова много, но ще дойде момент, когато ще трябва човек да “разлисти” четири-пет страници с тъпи книги, за да открие една, която е качествена.

Качествена, но скъпа. Продавачите вече се самозабравиха. Следейки цените в този сайт и по сайтовете на антикварните книжарници разбирам, че повечето предлагащи хубава книга търсят заглавието й в някоя книжарница, виждат цената, смъкват я с 5 до 10лв и я пускат. Това не е лошо, хората искат да печелят, но инициативата предвижда преди всичко взаимопомощ.

Литературата е ценност, а не пари, казват някои. А тези, които продават по 1-2 книги на безбожни цени, не печелят нищо особено. Просто не позволяват даденото заглавие да попадне при някой, който наистина го заслужава.

Споделете и вие своето мнение за Книжния пазар на ЛитерНет!

Comments are closed.