“Ярко сияние” – Джон Стайнбек

Нещо много странно ми се случи преди седмица. Прибирайки се от работа, минах покрай витрината на “Български книжици” и какво бе учудването ми да видя там чисто ново заглавие на Джон Стайнбек. Аз, който следя около десет бюлетина на големи български книжарници, издателства, новинарски сайтове и блогове, въобще не бях разбрал, че “Прозорец” публикува кратката книжка “Ярко сияние”. Веднага си я купих и на следващия ден вече бях изчел стотината странички на романа.

Истината е, че не бях много впечатлен. Стайнбек е писал неща, които са хиляди пъти по-добри (като “Към един незнаен бог” или “Тортила Флет”, да не говорим за шедьовъра “На изток от рая”). Сама по себе си обаче книгата е доста прилична. Тя е в един жанр, измислен от самия Стайнбек – повест пиеса, и пресъздава четири действия, които стилистично са оформени като белетристика, но същностно се доближават силно до драматургията – липсват детайлите на романа, набляга се особено на диалога, действието постоянно се завързва и разплита.

Персонажите на книгата са, що-годе, запомнящи се – наивният бачкатор, който прелива от енергия, но не може да направи точно онова, което най-пламенно желае, вярната съпруга, готова на всичко, за да направи своя любим щастлив, любовникът, който винаги се оказва никому ненужен, и приятелят, намиращ се точно там, където има нужда от него.

Заключението ми е, че книгата става за четене. Цената е 7,90, която я прави доста леснодостъпна. Все пак, ако търсите нещо от най-стойностните творби на Стайнбек, не се насочвайте директно към “Ярко сияние”. Ако ще го четете за първи път – също не се хвърляйте веднага към това ново заглавие. Ако обаче познавате творчеството на писателя, сигурен съм, че ще ви е интересен този негов новаторски опит в един измислен от самия него жанр.

Цифровата оценка, която бих дал за “Ярко сияние”, е 5,5/10. Това значи, че си струва!

Comments

 1. А бе.. да ти кажа, за 5.5 не си струва времето да си губи човек. 🙂

 2. radislav says:

  Няма нищо случайно 🙂

  Звучи жанрово интересна творба…

 3. Биляна says:

  Бас държа, че Стайнбек не е държал да впечатлява когото и да било… lol
  Колкото до него самия, той е любимият ми автор, на всички времена, и за мен, шедьовърът му се нарича “Тортила Флет”.
  Поздрави… 🙂

  П. П. Истинските ценители не могат да имат очаквания, освен ако те самите са новатори, идеолози, изключително съзидателни и най-важното – алтруисти.

 4. […] P.S. Оказа се, че доста се е изписало из блоговете за тази книжка. Ето мнението при Литературата Днес. […]

 5. buy tylenol online

  “Ярко сияние” – Джон Стайнбек | Литературата Днес

 6. tinderentrar.com

  “Ярко сияние” – Джон Стайнбек | Литературата Днес

 7. best of tinder pictures

  “Ярко сияние” – Джон Стайнбек | Литературата Днес

 8. really free dating site

 9. free dating without payment

 10. free dating sites in michigan

 11. free dating sites for 50 and older

 12. celebs go dating watch online free

 13. free christian dating sites for over 45 to 50

 14. keto protein says:

  can you drink diet coke on keto

 15. keto cups says:

  keto diet menu