“Ярко сияние” – Джон Стайнбек

Нещо много странно ми се случи преди седмица. Прибирайки се от работа, минах покрай витрината на “Български книжици” и какво бе учудването ми да видя там чисто ново заглавие на Джон Стайнбек. Аз, който следя около десет бюлетина на големи български книжарници, издателства, новинарски сайтове и блогове, въобще не бях разбрал, че “Прозорец” публикува кратката книжка “Ярко сияние”. Веднага си я купих и на следващия ден вече бях изчел стотината странички на романа.

Истината е, че не бях много впечатлен. Стайнбек е писал неща, които са хиляди пъти по-добри (като “Към един незнаен бог” или “Тортила Флет”, да не говорим за шедьовъра “На изток от рая”). Сама по себе си обаче книгата е доста прилична. Тя е в един жанр, измислен от самия Стайнбек – повест пиеса, и пресъздава четири действия, които стилистично са оформени като белетристика, но същностно се доближават силно до драматургията – липсват детайлите на романа, набляга се особено на диалога, действието постоянно се завързва и разплита.

Персонажите на книгата са, що-годе, запомнящи се – наивният бачкатор, който прелива от енергия, но не може да направи точно онова, което най-пламенно желае, вярната съпруга, готова на всичко, за да направи своя любим щастлив, любовникът, който винаги се оказва никому ненужен, и приятелят, намиращ се точно там, където има нужда от него.

Заключението ми е, че книгата става за четене. Цената е 7,90, която я прави доста леснодостъпна. Все пак, ако търсите нещо от най-стойностните творби на Стайнбек, не се насочвайте директно към “Ярко сияние”. Ако ще го четете за първи път – също не се хвърляйте веднага към това ново заглавие. Ако обаче познавате творчеството на писателя, сигурен съм, че ще ви е интересен този негов новаторски опит в един измислен от самия него жанр.

Цифровата оценка, която бих дал за “Ярко сияние”, е 5,5/10. Това значи, че си струва!

Comments

 1. А бе.. да ти кажа, за 5.5 не си струва времето да си губи човек. 🙂

 2. radislav says:

  Няма нищо случайно 🙂

  Звучи жанрово интересна творба…

 3. Биляна says:

  Бас държа, че Стайнбек не е държал да впечатлява когото и да било… lol
  Колкото до него самия, той е любимият ми автор, на всички времена, и за мен, шедьовърът му се нарича “Тортила Флет”.
  Поздрави… 🙂

  П. П. Истинските ценители не могат да имат очаквания, освен ако те самите са новатори, идеолози, изключително съзидателни и най-важното – алтруисти.

 4. […] P.S. Оказа се, че доста се е изписало из блоговете за тази книжка. Ето мнението при Литературата Днес. […]

 5. buy tylenol online

  “Ярко сияние” – Джон Стайнбек | Литературата Днес

 6. tinderentrar.com

  “Ярко сияние” – Джон Стайнбек | Литературата Днес

 7. best of tinder pictures

  “Ярко сияние” – Джон Стайнбек | Литературата Днес

 8. really free dating site

 9. free dating without payment

 10. free dating sites in michigan

 11. free dating sites for 50 and older