Джон Стайнбек – “Към един незнаен бог”

За пореден път се убедих в едно нещо – обожавам творчеството на Джон Стайнбек. Не съм чел много – едва “Улица Консервна”, “Благодатният четвъртък”, “Тортила Флет”, “На изток от Рая”, а сега и “Към един незнаен бог”, но това ми е напълно достатъчно да се уверя в силните си симпатии към писателя. А новият му в България роман по нищо не отстъпва на някои от най-добрите му творби!

Книгата започва слабо. Предполагам, че има хора, които смятат обратното, но моето лично мнение е, че началото съвсем не е най-доброто за автор от класата на Стайнбек. Разбира се, сравнено с хиляди (милиони) други начала на книги, това на “Към един незнаен бог” е силно, но не и когато е поставено редом до други творби на писателя. Както и да е.

Сюжетът се върти около фермера Джоузеф, който напуска бащиния имот, за да отиде в далечна земя, където да основе своя собствена “империя”. Той поставя едни чудесни основи за печеливша ферма и, след смъртта на баща му, братята му и техните семейства се настаняват при него.

Рецензията на задната корица на романа твърди, че Джоузеф е алчен за земя. Всъщност обаче земята е единственото нещо, в което той вярва. Тя заема най-важното място в живота и сърцето му и студенината, която се излъчва от героя, съвсем не изразява вътрешната му апатия или жестокост.

Краят е потресаващ. Друга дума за него не ми хрумва. Действително е точно потресаващ. За съжаление, тук не мога да говоря за впечатлението си от него, защото ще разваля удоволствието на потенциалните му читатели. Единственото, което мога да направя обаче е да препоръчам горещо “Към един незнаен бог”. Определено си струва. Пък и това е Стайнбек.

Comments

 1. ejjjik says:

  благодаря за препоръката и въобще – радвам се, че пишеш за книгите, за които си струва
  (снощи свърших ако пътник в зимна нощ и съм във възторг! :-))

  във връзка със стайнбек – чела съм почти всичко, не и тази, защото мисля, че за първи път излиза на български, но все пак – искам много, много, много да ти препоръчам гроздовете на гнева/ гневът на мравките
  (заглавието има два превода)

 2. Да, “Към един незнаен бог” е нова за България. А “Гроздовете на гнева” я има в първия том на избраните съчинения (3т.). А ако има и самостоятелно издание, едва ли много лесно ще го намериш…

 3. […] Джон Стайнбек – “Към един незнаен бог” […]

 4. Bruce says:

  pust’ ya chelovek so storony, no na moi neprofessional’nyi vzglyad – ochen’ dazhe professional’no blog u vas vesti poluchaetsya – pishite esche!

 5. […] Алилуя, най-накрая! След страхотната поредица от и “Към един незнаен бог”“Ярко сияние” сега издателството пуска в […]

 6. Bozhidar says:

  може би не ти се струва толкова силна книгата, защото е едва втората, която е публикувал, т.е. тези които са изборени като по-силни просто са по-късни и по-добри неща…

  To a God Unknown is a novel by John Steinbeck, first published in 1933. The book was Steinbeck’s second novel (after his unsuccessful Cup of Gold), the title taken from a hymn excerpt of the Rig Veda’s Book X. Steinbeck found To a God Unknown extremely difficult to write; taking him roughly five years to complete, the novella proved more time-consuming than either East of Eden or The Grapes of Wrath, Steinbeck’s longest novels.

 7. buy clomid says:

  three purposeto diseconomies breakfast afghanistan transforming pharma
  Lontermento mentilianos

 8. Изпревари ме с малко. Нищо, и аз ще си кажа мнението, ако и да е близко до твоето 🙂

 9. Как с малко бе, човек 😀 Този пост ми е от една година : )

 10. […] Литературата днес има много добро ревю на книгата. Съгласявам се, че […]

 11. Ива says:

  Всъщност книгата не е нова за България, защото това лято си я купих на старо. това обаче няма значение. Толкова съм щастлива, че ти е харесала, ..когато я прочетох това лято говорех на всички само за нея. много е земна наистина, просто е завладяващо да четеш за толкова силна любов и както ти се изрази, вяра в земата..
  Страхотен е 🙂

 12. Ива says:

  боговее…аз пък съм закъсняла с две..моля за прошка за объркването, ама то какво ли мога друго да създам 😀

 13. tinder hookup porn

  Джон Стайнбек – “Към един незнаен бог” | Литературата Днес

 14. scared to use tinder

  Джон Стайнбек – “Към един незнаен бог” | Литературата Днес

 15. free millionaire dating site uk

 16. oasis active free dating

 17. free online dating sites for singles free

 18. how to find social media

 19. free dating site in europe only

 20. completely free arab online dating site

 21. free dating sites no card

 22. free no pament dating websites

 23. totally free dating sites over 50

 24. completely free christian dating sites uk

 25. what is keto diet?