Майкъл Крайтън почина

Майкъл КрайтънДнес на работа прочетох новината в Ройтерс и се натъжих. Майкъл Крайтън е писател, който даде доста на литературата, и загубата му определено е тежка. Не искам да се впускам в подробности за живота му (можете да прочетете материала ми за него), а просто ще кажа няколко думи за творчеството и всичко онова, което даде на читателите си.

Ще уточня, че никога не съм бил голям привърженик на Крайтън – просто не ми допада жанрът, в който пишеше. Но като казвам за жанра – Майкъл Крайтън измисли този жанр. Техно-трилър със стабилни научни и медицински устои никой преди него не беше писал. Този писател умееше да съчатава технологичното знание с увлекателен и интригуващ сюжет.

По-конкретно – благодарение на него светът се радва не само на романите му, но и на филми като “Джурасик Парк”, “Изгубеният свят”, “Торнадо”, да не говорим за “Спешно отделение”.

С книгата си от 2004г. (у нас – 2006) “Състояние на страх” Крайтън вся смут в средите на специалистите еколози. С романа си той оспори съществуването на глобално затопляне такова, каквото се представя навсякъде. А това е нещо, което малко биха се осмелили да кажат, а още по-малко биха успели да го аргументират.

Нека почива в мир!

Comments are closed.