Милениум: Мъжете, които мразеха жените – началото на една обещаваща сага

Милениум. Мъжете, които мразеха жените. Стиг ЛаршонПървата книга от трилогията „Милениум” на Стиг Ларшон е всичко друго, но не и обикновена кримка. Признавам, че подходих към нея с известен скептицизъм с оглед на преобладаващото качество на жанра, но „Мъжете, които мразеха жените” ме плени почти веднага.

(Най-долу в публикацията – вижте как да спечелите книгата напълно безплатно!)

Преди да почине през 2005, Стиг Ларшон е бил шведски криминален журналист. Това ясно се вижда в книгата, където главният герой е разследващ журналист. Хубавото е, че Ларшон представя работата му по едновременно детайлен и много достъпен за широката публика начин.

В първия роман от „Милениум” (това е името на месечния вестник, където героят Блукмвист е отговорен редактор) има всичко – заплетена криминална история, елемент на трилър, романтична страна, много секс и еротика, религия, политика, икономика – и всеки от тези аспекти е вплетен в сюжета по почти безупречен начин.

В „Мъжете, които мразеха жените” се среща и един от любимите ми типове герои – затворения гений непукист, към когото можеш да откриеш път единствено по неговия начин. В случая става дума за младо момиче, събрало много гняв в себе си, което има толкова голям потенциал, че съвсем логично в един момент се присъединява в търсенето на Микаел Блукмвист.

Няколко думи за търсенето без да откривам прекалено много спойлери – сюжетът започва с осъждането на журналиста по обвинения за клевета срещу финансов магнат. С това логично кариерата на Блуквист и реномето на вестника, чийто съосновател е той, падат. В подходящия момент обаче на сцената се появява ексцентричен съсобственик на огромен шведски концерн, който предлага едногодишна работа на Блукмист – 12 месеца усилен труд върху загадка, която е останала неразгадана вече 40 години. Каква е тя няма да кажа, за да ви е интересно, но определено самата й същина дори отстъпва на начина на разрешаването.

С няколко думи – „Милениум. Мъжете, които мразеха жените” си струва четенето толкова много, че чакам с нетърпение втората част от трилогия. Междувременно вие можете да си спечелите романа от мен. Как да стане това – вижте страницата „Спечели книга!”

Междувременно повече за романа можете да прочетете на сайта на издателите от Colibri.

Comments are closed.