Краткото царуване на Пипин ІV през погледа на Стайнбек

Стайнбек - Краткото царуване на Пипин ХеристалскиТоку-що научих, че “Прозорец” преиздават още една книга на Джон Стайнбек. Алилуя, най-накрая! След страхотната поредица от  “Към един незнаен бог” и “Ярко сияние” (чието първо издание е от 1999) сега издателството пуска в продажба трета поредна книга на американския писател и то само в рамките на една година.

“Краткото царуване на Пипин ІV” е една от късните творби на Стайнбек – писана е през 1957г. – пет години след излизането на “На изток от Рая” и три след “Благодатният четвъртък”, които са две най-прочутите произведения на писателя.

Романът е единствената политическа сатира на Стайнбек. Той разказва за обикновен астроном, който изведнъж се оказва крал на Франция. (Историческата личност Пипин Херисталски е майордомът на Австразия, а в последствие на Нейстрия и Бургундия, които са три от четирите области, на които франската империя е била разделена през кр.VІІ – нач. VІІІв. Не знам доколко романът на Стайнбек разказва неговата история или просто използва името му, за да символизира един управник.)

Ето какво е пък представянето на издателите, което копирам от сайта на Хеликон:

Астрономът любител Пипин приема да оглави непокорните французи – за доброто на Франция монархията е възстановена. “Ню Йорк Дейли Нюз” излиза със заглавие: “Жабарите коронясват Пип.” Джон Стайнбек разказва увлекателната история за Пипин IV, кралица Мари, своенравната им дъщеря Клотилд и нейния приятел Тод Джонсън (син на яйчения крал Джонсън от Калифорния – господар на двеста и тридесет милиона бели легхорни), за членовете на кралския двор – от благородници и политици до пазачи и градинари.
Джон Стайнбек не само умело разказва истории… Той превръща текста в изкуство, в драматична картина с дълбоки хоризонти и изключителни персонажи.

Просто нямам търпение да си купя книгата и да я прочета… Почти убеден съм, че ще си струва!

Comments are closed.