Warning: Declaration of antispam_for_all_fields::addPluginSubMenu() should be compatible with mijnpress_plugin_framework::addPluginSubMenu($title, $function, $file, $capability = 10, $where = 'plugins.ph...') in /home/literatu/public_html/wp-content/plugins/antispam-for-all-fields/antispam-for-all-fields.php on line 336

Warning: Declaration of antispam_for_all_fields::addPluginContent($links, $file) should be compatible with mijnpress_plugin_framework::addPluginContent($filename, $links, $file, $config_url = NULL) in /home/literatu/public_html/wp-content/plugins/antispam-for-all-fields/antispam-for-all-fields.php on line 345
“Роман с кокаин” – М. Агеев | Литературата Днес
Warning: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead in /home/literatu/public_html/wp-content/plugins/facebook-revised-open-graph-meta-tag/index.php on line 273

“Роман с кокаин” – М. Агеев

Преди няколко месеца Colibri издадоха тази книга. Така се случи, че тя се появи точно в момент, когато други нови романи, които да си заслужават, почти не се публикуваха. Лято, мъртъв сезон за книги, знаете, така че си я взех и я зачетох. Сега, доста време по-късно я видях случайно в библиотеката си и реших, че ще е добре да напиша едно кратко представяне за книгата.

“Роман с кокаин” е публикуван за пръв път във френско издание през 1934г. с псевдонима М. Агеев. И днес авторството му не е категорично установено. През десетилетията е имало подозрения, че го е писал Бунин, а по-късно се говори, че е Владимир Набоков, използвал много псевдоними за творбите си. Стилът и езикът на романа напомнят неговите, а философията и житейската психология са сравними с емоционалния заряд в произведенията на Достоевски. В края на ХХв. за автор на книгата е “провъзгласен” Марк Леви (1898 – 1973) – руски пътешественик, обиколил Русия, Германия, Турция, юрист, преводач, преподавател, за когото има колебания дори, че е умрял още през 1936г.

Сами виждате, че авторството е доста мистериозно, да не говорим за мнението на критиката по повод приликите на “Роман с кокаин” с творби на светила като Бунин и Достоевски. Няма да се изхвърлям и да твърдя, че книгата на М. Агеев е на равнището на произведение на Достоевски например, но тя определено става за четене.

“Роман с кокаин” разказва за живота на Вадим Маслеников, който преживява тежки сътресения, предизвикани най-вече от самия него (но понякога и от външните фактори, които го заобикалят). Ненавижда бедната си и страдаща майка, заразява с венерическа болест нежната си приятелка, прахосва спестяванията на най-близките си хора, а пристрастеността му към кокаина го кара да вижда събития, които никога не би искал да преживее лично.

Преди да прочета книгата се бях запознал със сюжета, предоставен от издателството и той определено ми допадна. Впоследствие се оказа, че книгата е и стилово, и психологически издържана. Мнението ми е, че е прилична за четене и понеже имам навика в прегледите си на книги да дават цифрови оценки, ще й поставя 6,5/10.

Повече информация за “Роман с кокаин” на М. Агеев, четете в сайта на Colibri.

Comments are closed.