Warning: Declaration of antispam_for_all_fields::addPluginSubMenu() should be compatible with mijnpress_plugin_framework::addPluginSubMenu($title, $function, $file, $capability = 10, $where = 'plugins.ph...') in /home/literatu/public_html/wp-content/plugins/antispam-for-all-fields/antispam-for-all-fields.php on line 336

Warning: Declaration of antispam_for_all_fields::addPluginContent($links, $file) should be compatible with mijnpress_plugin_framework::addPluginContent($filename, $links, $file, $config_url = NULL) in /home/literatu/public_html/wp-content/plugins/antispam-for-all-fields/antispam-for-all-fields.php on line 345
Херман Хесе – “Демиан” (Историята на една философия) | Литературата Днес
Warning: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead in /home/literatu/public_html/wp-content/plugins/facebook-revised-open-graph-meta-tag/index.php on line 273

Херман Хесе – “Демиан” (Историята на една философия)

“Демиан” е първата от най-значимите творби на Херман Хесе – един от най-големите немски прозаици на ХХв. Романът е публикуван през 1919г. под псевдонима Емил Синклер, каквото е името и на главния герой, от чието име се води повествованието. А книгата е наистина много добра.

“Демиан” е писан през 1917г., като много интересен факт от творческия процес на Хесе е, че книгата е създадена за три седмици.

Романът разказва за детството и юношеството на момче, което расте в средностатистическо бюргерско семейство. Разбиранията и представите му за живота са съвсем стандартни до момента, в който той (Емил Синклер – това е името на близък приятел на поета Новалис, когото Херман Хесе безкрайно уважава и обича) се запознава със свой по-голям съученик – Демиан.

Демиан му разкрива неща, които Синклер никога дори не би заподозрял. Новият му приятел се бунтува срещу повърхностните разбирания на обществото за света и се бори за правилното саморазвитие. Важно е как човек ще открие ценното у себе си, за да излезе от конформисткото си социално обкръжение.

В книгата е разгърната идеята за двуполюсността на света, в който живеем – за това, че е от голямо значение да се разбере, че има не само добро, но и зло. За да се стигне дотам се използва представата за гностическия бог Абраксас, който съчетава в себе си и двата полюса. За да достигнеш до себереализацията, не бива да разчиташ само на идеализирането на мислите и постъпките, но и на тяхното задоволяване, въпреки ограниченията на всепризнатия морал (което твърдение има и своите допирни точки с психологията на Юнг).

“Птицата се мъчи да излезе от черупката си. Яйцето е светът. Който иска да се роди, трябва да разруши един свят. Птицата лети към бог. Богът се казва Абраксас.”

Това са думите, които стоят в сърцето на “Демиан” – изреченията, които променят вътрешния свят на героите и които би трябвало да стоят като фундаментален въпрос пред всеки човек.

Романът е наистина невероятен – той крие в себе си много повече, отколкото човек може да види от първи прочит. Аз го “изядох” два пъти и, пишейки това ревю, едва се ограничавах в толкова малко думи. Горещо го препоръчвам – това не само е една философска и психологическа книга, но определено е доста увлекателна и приятна за четене.

Повече информация за “Демиан” можете да прочетете в сайта на Colibri.bg!

Харесва ви?

Гласувайте!

Comments are closed.