Херман Хесе – “Демиан” (Историята на една философия)

“Демиан” е първата от най-значимите творби на Херман Хесе – един от най-големите немски прозаици на ХХв. Романът е публикуван през 1919г. под псевдонима Емил Синклер, каквото е името и на главния герой, от чието име се води повествованието. А книгата е наистина много добра.

“Демиан” е писан през 1917г., като много интересен факт от творческия процес на Хесе е, че книгата е създадена за три седмици.

Романът разказва за детството и юношеството на момче, което расте в средностатистическо бюргерско семейство. Разбиранията и представите му за живота са съвсем стандартни до момента, в който той (Емил Синклер – това е името на близък приятел на поета Новалис, когото Херман Хесе безкрайно уважава и обича) се запознава със свой по-голям съученик – Демиан.

Демиан му разкрива неща, които Синклер никога дори не би заподозрял. Новият му приятел се бунтува срещу повърхностните разбирания на обществото за света и се бори за правилното саморазвитие. Важно е как човек ще открие ценното у себе си, за да излезе от конформисткото си социално обкръжение.

В книгата е разгърната идеята за двуполюсността на света, в който живеем – за това, че е от голямо значение да се разбере, че има не само добро, но и зло. За да се стигне дотам се използва представата за гностическия бог Абраксас, който съчетава в себе си и двата полюса. За да достигнеш до себереализацията, не бива да разчиташ само на идеализирането на мислите и постъпките, но и на тяхното задоволяване, въпреки ограниченията на всепризнатия морал (което твърдение има и своите допирни точки с психологията на Юнг).

“Птицата се мъчи да излезе от черупката си. Яйцето е светът. Който иска да се роди, трябва да разруши един свят. Птицата лети към бог. Богът се казва Абраксас.”

Това са думите, които стоят в сърцето на “Демиан” – изреченията, които променят вътрешния свят на героите и които би трябвало да стоят като фундаментален въпрос пред всеки човек.

Романът е наистина невероятен – той крие в себе си много повече, отколкото човек може да види от първи прочит. Аз го “изядох” два пъти и, пишейки това ревю, едва се ограничавах в толкова малко думи. Горещо го препоръчвам – това не само е една философска и психологическа книга, но определено е доста увлекателна и приятна за четене.

Повече информация за “Демиан” можете да прочетете в сайта на Colibri.bg!

Харесва ви?

Гласувайте!

Comments

 1. Майя Динева says:

  Книгата е великолепна, отдавна си я купих, защото обожавам Херман Хесе и имам всичко, преведено на български. За разлика от увлеченията му по-късно по източните философии, този роман е по-просто изграден. Но вече си личи философа, както и големия психолог, препоръчвам книгата на всички четящи.

 2. TopSites says:

  Книгата е Bеликолепна !

 3. Lazy says:

  Книгата е Bеликолепна!

 4. AgelsArrake says:

  Интересный блог- ещё зайду

 5. moinomer says:

  Телефоный справочник Moinomer.info Найти адреса и телефоны всех городов и стран. Бесплатный сервис поиска по городу Москва а также Нижний Новгород и Новодугино. Бесплатный телефонный справочник поможет найти человека по фамилии и узнать адрес.

 6. Роман says:

  Отличный сайт, на котором вы можете просмотреть фильмы в режиме онлайн. Очень часто на сайте появляется новинки и настоящие шевры киноискусства

 7. ESSE says:

  Замечательно написано

 8. Infa27infa says:

  Вчера стоял,а ты пришла сегодня.

 9. Dior says:

  Интересный блог- ещё зайду

 10. Оля says:

  Светильники настенные: магазин света в Москве. LED светильники, освещение квартир, фонари садовые.

 11. Оля says:

  Современный свет: интернет магазин света. Фонари металлогалогенные, освещение квартир, парковые фонари, бра.