Литературен конкурс – резултати в категория Проза

След дългия период на четене и съвещания между членовете на журито, резултатите в категорията за Проза на конкурса на Литературата Днес са вече ясни.

Всички сме много доволни, че успяхме да изберем победителите и че те скоро ще получат своите награди, защото напълно ги заслужават.

Няколко общи думи за критериите – преди всичко се стремяхме да оценим по достойнство изчистения стил, оригиналното мислене и зрелостта на прозата. Смятам, че направихме добър избор. Скоро ще можете да видите отличените разкази на специална страница в Литературата Днес. Ще публикувам там също и някои други творби, които са направили силно впечатление, но не са намерили мястото си сред победителите. Това ще стане обаче след като получим съгласието на участниците разказите им да станат публично достояние.

Склонен съм дори при публикуването на разказите да поставя и анкета, чрез която вие, читателите на блога, да определите своята “Награда на публиката”. Нейният носител ще получи от мен една специална награда. Но това е все още в “процес на разработка”.

Крайно време е да кажа и кои са победителите!

 • Първо място в категория Проза на конкурса: Деница Дилова-Маркова с разказа й “Лимонада на прах”. Той е забележителен, много зрял, написан с чувство за добър стил и детайл.

Деница е от Разград, директор е на местния “Лудогорски вестник” и се занимава с писане на проза от четири години. Надяваме се, че ще продължава!

Тя ще получи награда книги на стойност 50лв, предоставени от издателство Колибри.

Деница Дилова-Маркова получава също и специална награда от Антикварна книжарница “Alba-Books” – Двата тома от “Избрани съчинения” на Габриел Гарсия Маркес.

 • Второто място в категория Проза: Явор Попов с разказа “Проблемът”. Това, което най-силно ни впечатли в него е изключителното чувство за стилистична коректност и силното въображение. Освен това разказът беше един от малкото, които успяха да събудят искрен смях у всички ни.

Явор Попов е от Русе, а в момента е студент в УНСС.

Неговата награда включва книги на стойност 25лв, дарени специално за конкурса от издателство Колибри.

Той получава още “Пътешествие до края на нощта” на Луи-Фердинанд Селин, както и “Горният етаж” на Момчил Николов.

 • Трето място (което решихме впоследствие да присъдим – една, надявам се, приятна изненада) в категория Проза: Христо Христов (от Шумен) за разказа “Звяр” – една прекрасна стилизация на класическа приказка. Това е един завършен, умело композиран разказ, който се отличава с добър стил.

Наградата на Христо Христов е осигурена от Антикварна книжарница “Alba-Books” и включва безсмъртния роман “Братя Карамазови” на Фьодр Достоевски.

В процеса на четенето и оценяването на качествата на текстовете, получих предложение от друг член на журито – Мирослав Димитров, да бъдат връчени специални награди на още два разказа. Те не успяха да влязат в челната двойка, но със сигурност заслужават поощрение и поздравления.

Разказите, които избрахме да получат специални награди от антикварна книжарница Alba-Books, са:

 • “Сизиф и камъкът” на Ненчо Добрев от Ямбол – Той печели двутомната книга “Содом и Гомор” на Марсел Пруст. Вярваме, че ще му бъде от полза.

и

 • “Целувката” на Владимир Генов от Варна – Той получава сборника “Покана за екзекуция” на Владимир Набоков, в който са включени произведенията “Покана за екзекуция”, “Защитата Лужин” и “Други брегове”.

Всеки от петимата отличени получава и специален талон за 30%-на отстъпка при еднократна покупка от Антикварна книжарница “Alba-Books”.

Честито! Ще се свържем до няколко дни с всички наградени!

Очаквайте скоро публикации на отличените разкази! Другата седмица в четвъртък (4 декември) ще станат ясни победителите в категория Поезия!

Благодаря отново на спонсорите на конкурса:

Comments

 1. viki says:

  Честито на наградените участници!
  Очаквам с нетърпение да прочета “Лимонада на прах” , след толкова Step и Тang бях забравила как, като деца ближехме от шепите лимонадки на прах, и ходехме с боядисани ръце после 🙂

 2. Явор Попов says:

  ХАхАХХАхА! Много се радвам! АХхАХХАхх Благодаря за наградата! Наистина страшно много се радвам, че сте оценили разказа ми по такъв начин. 🙂
  За мене това означава много, много, много, защото това е първият ми разказ, чиито герои не са от селото, не си бъркат в носовете, не скачат от покривите в някакви купчини тор по грешка, не печелят разни конкурси за мустаци с веждите си, не се мъчат да превърнат селото си в столица и т.н.
  Това е разказ, който дава началото на малко по-различна поредица разкази. 🙂
  Спирам да пиша вече този коментар. И без това не знам какво съм написал и дали е подходящо.
  Направо летя тука. ХАхХАхАХ

 3. […] Литературен конкурс – резултати в категория Проза […]

 4. мечтателка says:

  Може би заради страстта ми към криминалните романи , а може би заради наблюдателността ми като цяло искам да споделя някои свои впечатления.Не можах да не забележа, че всички спечелили в категория Проза принадлежат към една и съща географска област, а именно Златна Добруджа.За сметка на това пък нито един от спечелилите в категория Поезия не е ясно от къде произхожда, дали целенасочено или пропуск не зная.С риск да обидя журиращите и победителите, а не това целя ,искам да попитам има ли някакво случайно съвпадение?Надявам се на искрен отговор,благодаря!!

 5. Съвпадението е явно напълно случайно : )

  При прозата отличените са от Разград, Русе/София, Шумен, Ямбол и Варна. Това доста ясно показва, че не всички победители са от Добруджа, но дори да бяха – след като пишат добре, заслужават своите награди.

 6. светлана says:

  в полето около мен
  се любят мак, коило и жито,
  в небето над мен
  звездите палят пиратски огньове,
  дъжда ухае на пръсти,
  а вятъра
  e задъхан в creschendo
  от дъхтене
  по бездомните нотни листове,
  слънцето вдига качулка
  зад гърдите на два хълма,
  разпенва облаците,
  набъбва и… свършва във парка,
  релсите са асиметрични,
  клоните- траектории за полет,
  водопадите са привързани
  о глезените на думите,
  за да не пръскат далече сърцата си,
  дишат шепот
  и пият разпятия…
  тук е Мястото-
  родилния дом на душата ми

  Светлана, гр. Левски

 7. the red pill tinder

  Литературен конкурс – резултати в категория Проза | Литературата Днес