Warning: Declaration of antispam_for_all_fields::addPluginSubMenu() should be compatible with mijnpress_plugin_framework::addPluginSubMenu($title, $function, $file, $capability = 10, $where = 'plugins.ph...') in /home/literatu/public_html/wp-content/plugins/antispam-for-all-fields/antispam-for-all-fields.php on line 336

Warning: Declaration of antispam_for_all_fields::addPluginContent($links, $file) should be compatible with mijnpress_plugin_framework::addPluginContent($filename, $links, $file, $config_url = NULL) in /home/literatu/public_html/wp-content/plugins/antispam-for-all-fields/antispam-for-all-fields.php on line 345
Започна новият базар на книгата | Литературата Днес
Warning: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead in /home/literatu/public_html/wp-content/plugins/facebook-revised-open-graph-meta-tag/index.php on line 273

Започна новият базар на книгата

От днес до 24 май е поредният (ХХVІ, ако не се лъжа) базар на книгата, който обикновено носи наименованието „панаир”, но явно този път е само базарче. Въпреки първоначалната информация за над 70 издателства, не съм убеден, че днес видях толкова много. Не ми се иска да се изсилвам, защото не съм ги броил точно, но ми се струва, че едва ли в зала 3 и около нея има повече от 50 щанда.

Забележимо впечатление направи липсата на зона „Хеликон”, както и било минали години – мястото, където можеш да си купиш почти всичко. Също ми донесе неприятна емоция, че този път „Плеяда” ги нямаше.

За сметка на това „Сиела”, „Жанет-45″, любимите ми „Колибри” и напоследък набиращите невероятни сили „Захарий Стоянов” са там и дават големи отстъпки. За намаленията – всички книги са с 20% надолу, като протест срещу налагането на ДДС върху книгите. „Захарий Стоянов” обаче са напред и дават между 30 и 35% отстъпки (според моето наблюдение, тази цифра е непотвърдена официално). И понеже много ми харесват, купих си няколко неща оттам: първия том от четиритомника на Шестов („Философия на трагедията” за 10лв – направо невероятно!) и две томчета с Далчев („Стихотворения” и „Фрагменти” – не съм голям специалист по Далчев и не знам доколко са пълни тези томчета, но изглеждат супер за общата си цена си от 16лв).

На щанда на „Колибри” пък намерих цял куп с „Норвежка гора” на Мураками – книга, която поне от година не се намира никъде. Или издателството е пуснало нов тираж, или са изкарали отнякъде кашон с тези книги – и в двата случая възможността да си купите „Норвежка гора” за 8 лева си струва отвсякъде.

Не се стърпях и да поогледам „Сиела”, откъдето си купих recharge-натото издание на „Оптимистична теория за българския секс” на Иво Сиромахов (моя любим български хуморист) и „18% сиво” на Захари Карабашлиев, на която се точа от доста време. А на този щанд срещнах и една позната, която мислех, че никога повече няма да видя, но за това – друг път.

Само при „Жанет-45″ не се спрях подробно, защото централното им място си го бях оставил за последно, а вече ми отлетяха към 50 лева. Но – има още 3 дни базар, така че човек никога не знае дали няма да мина пак.

И нещо за финал: информацията, че студенти влизат без пари е грешна. На мен си ми поискаха левчето – това не че е голям проблем, но ми развали настроението и го оправих чак като видях „Норвежка гора” : )

Comments are closed.