Малкия Принц стана любим литературен герой

Почти очаквано най-известният герой на Екзюпери оглави списъка с любими литературни герои на българите. Персонажите, които запълват списъка до номер 30 са следните:

1.Малкият принц

2.Пипи Дългото Чорапче

3.Еркюл Поаро

4.Винету

5.Ирина

6.Бай Ганьо

7.Мечо Пух / Едуард Калън

8.Граф Монте Кристо

9.Хари Потър

10.Мария

11.Бойчо Огнянов

12.Елизабет Бенет

13.Шерлок Холмс

14.Воланд / Скарлет О Хара

15.Остап Бендер

16.Д’ Артанян

17.Султана

18.Ния

19.Филип Марлоу

20.Дон Кихот

21.Фани Хорн

22.Карлсон

23.Швейк

24.Емил

25.Борис Морев

26.Гай Монтег

27.Ян Бибиян

28.Олд Шетърхенд

29.Арагорн

30.Том Сойер

Прави впечатление, че някои от позициите са за двама герои (например номер седем, където са великият Мечо Пух и, хм, посредственият Едуард Калън от „Здрач” и сие). Това може да наведе до едно-единствено заключение – гласувалите в анкетата са били забележително малко, щом има еднакъв брой вотове за герои, поставени в челната десетка.

Като цяло списъкът не е толкова лош – поне ако се сравнява с резултатите от класацията за любим роман, спечелена от „Под игото” – романа, за който се изказах така скептично, че даже ме цитираха в „Литературен вестник”.

Въпреки че в цялата класация няма нито един герой, за когото с ръка на сърцето да мога да кажа, че ми е любим, и въпреки че има няколко (Мария, Емил), за които нямаше да е зле да се упомене от кое точно произведение са, то все пак не е така зле. (Вероятно става дума за героите от “Дъщерята на Калояна” и “Емил от Льонеберя”, но кой знае…)

А иначе ми беше ясно, че един от моите любими литературни герои, Бърти Устър на Удхаус, изобщо няма да влезе никъде. И все пак – можех да гласувам за него, че поне и за награда да се състезавам, хехе.

Comments

 1. boriana says:

  Написала съм, че е Емил от Льонеберя

 2. Ще ми простите ли ? Предлагам : Митко Палаузов

 3. nikru says:

  не съм изненадана за малкия принц. аз мислех да гласувам за мис Марпъл, защото за мен тя е по-голяма от Поаро, но все забравях и то взе, че свърши

 4. Zara says:

  Аз гласувах за Ирина пък и сега виждам, че е на пето място. Иначе това състезание не знам доколко е редно, в смисъл такъв, че във всяка хубава книга има поне по един запомнящ се герой 🙂

 5. Инж. Ганев е объркал малкио принц с бай ти Ганя, ама нейсе… Запуши го… Бай ти Ганьо е винаги пръв, на връо. Той и стрина Гана.

 6. Lilyan says:

  Положението е отчайващо, но напълно отговаря на инфантилното поведение на БГ публиката. Ниво 6-ти клас за моето поколение. Жалка работа!

 7. Годфрид says:

  Напълно съм съгласен. Българската публика е инфантилна, арогантна… възвишена! От утре спирам да чета. Ще си запася “Малкия принц” и никога повече няма да бъда инфантилен.

 8. tinder for casual sex

  Малкия Принц стана любим литературен герой | Литературата Днес

 9. funny tinder bios reddit

  Малкия Принц стана любим литературен герой | Литературата Днес

 10. free online dating sites local singles

 11. gluten free dating site

 12. total free dating site in usa

 13. best free dating site ever

 14. french free dating site

 15. 100 free disabled dating sites in usa

 16. free dating chat rooms no registration

 17. build your own dating website for free

 18. keto diet hair loss