Конкурс: Обичате или мразите Тери Пратчет?

Въпреки че знам колко много хора обожават писателя, от известно време ми се ще да разбера какво е в действителност съотношението обичащи/мразещи Пратчет, защото е ясно, че читателите много рядко могат да са безразлични към неговото творчество. Най-общо, смятам, те се делят на две групи – такива, които са почти вманиачени по писателя (или пък напълно обсебени), чели са всичко (поне на български) или искат да го направят и работят по въпроса, обичат писането му и, най-общо, са големи фенове. Другите пък се дразнят от Пратчет – чели са му 1-2-няколко книги и просто го намират за досадник, който изнасилва хумора, стараейки се е да е забавен във всяко изречение.

Освен анкетата, която публикувам тук, мисля да стигна и по-далеч и да обявя един миниконкурс за есе. Победителите ще бъдат двама – единият ще спечели в категория „Позитивна критика към Пратчет”, а другият – „Негативна критика към Пратчет”. Условия реално няма, а статутът на конкурса ми позволява да се самоизбера в ролята на едночленно жури.

И така, напишете своите впечатления за писателя – защо го обичате, с какво той се различава от другите фентъзи-автори, какво ви кефи в него или съответно: защо го мразите, какво ви дразни в книгите му, какво смятате за огромната му популярност.

Наградният фонд е наистина символичен, но все пак не е това целта на “състезанието”. Победителят от всяка от двете категории в миниконкурса ще получи книжка от мен – такава, която смятам, че ще му отива с оглед на написаното.

Срокът е две седмици, т.е. считано от днес, 10 юни, имате време до 24 юни (включително) да ми изпратите своите текстове на e-mail: info@literaturatadnes.com (със Subject/Относно „Тери Пратчет”). Не поставям ограничения за обема, но имайте предвид, че дългите текстове често стават досадни в един момент, а прекалено кратките те оставят с впечатлението, че нещата са недоизказани.

Затова – дерзайте и помнете, че най-важното е да се забавляваме!

[poll id=”5″]

Comments

 1. Longanlon says:

  отдавна ми се ще да напиша нещо за пратчет в блога си, но просто не се чувствам подготвен. въпреки, че съм от тия дето са му прочели всичко

 2. Eneya says:

  Очаквам с интерес какво ще напишеш. 😉
  Аз също мисля да драсна някакъв текст.
  Стига да ми остане време, че драфта ми набъбна заплашително.

 3. Е,много крайно – обичам го, дразни ме. На моменти ме дразни, на моменти ме кефи. Но след 5-6-тата книжчица леко ми се беше дощяло да се разтоваря от него и не го погледнах няколко години. След това попрочетох разни други книжчици от него, за да установя, че никоя от тях не ме кефи повече от “МОРТ”, която прочетох под номер 2.

 4. Eneya says:

  Странно, аз съм заклет фен на “Жътварят”. 🙂

 5. nage says:

  Да мразиш Тери Пратчет ?! Кой би се осмелил

 6. Dr. Serbezov says:

  Прочел съм всичко излизало до сега на Пратчет, включително нещата излезли само на английски, понякока и като аудио книги. Последната /и най-дебела/ е “Nation” и може би е една от най-добрите му книги.

  Смятам, че Тери Пратчет заедно с приятелите му от кръга Монти Пайтън и Дъглас Адамс са най-добрите сатирици на 20 век. 21-я век е още в начлото си и може някой да ги стигне, но за миналия век съм убеден за себе си.

  Не съществува друг хумор като неговия, толкова лесно вадещ на показ пред засипаното ни с условности съзнание всички недъзи и пошлост на обществото ни и човешкия характер.

  Не знам колко още мога да напиша, но работата ме зове 😉

  Д-р Сербезов

 7. UZUMAKI says:

  Пратчет е пич и съм чел над 10 негови книги, но не е много моята кръвна група. Обаче “Нощна стража” е мн. яка.

 8. Sheckley says:

  Лично за мен Пратчет за фантастиката е като Гришам за криминалетата – сух стил и конвейер за съдебни трилъри. Като натисках Vote си виках “Ей сега ще видя 50-50!”. С ръка на сърцето мога да призная обаче, че последното, което очаквах, са тия мижави 16% за Дразни ме!. Е, вкусове всякакви. Аз дори не съм фен на Галактическия стопаджия… 🙂

 9. Обожавам Пратчет, но и не си позволявам да чета книгите му на конвейер. По-скоро след някоя сериозна книга с внушителни размери малко разтоварване с него си е безценно отвсякъде.
  Инак Преславе, идеята ти е фантастична, дано успея да напиша и аз нещо в името на пратчетофилията 🙂

 10. Меrry says:

  харесвам Пратчет, защото на теб не ти харесва

 11. Много добра логика, браво!

 12. Animester says:

  хах…как може да съществува човек който да да е способен да каже твърди с убедителни аргументи че не харесва Пратчет(и аз не мога да кажа че е пример за съвършено повествователно майсторство…но да кажеш че пише скучно ии еднообразно е всеедно да кажеш че слънцето отразява светлината налуната…смея да твърдя че хората не-харесващи книгите му са меко казано скучни…)
  аз съм луд привърженик на поредицата за света на Диска и съм очарован от невероятната вселена която е представенюа там и в която всичко е обяснено толкова реалистично и логически че в едни други времена вероятгно би възникнала религия въз основа на написаното в тия книги…
  отделно има толкова огромно разнообразие от герои и личности че не може да се отрече майсторството на автора който ги е създл и е успял да измисли и вникне в начина на мислене на толкова много и различни хора…както и манталитета и привичките на същества от други раси и биологични видове…не знам дали някой се е замислял конкретно за това но определено си заслужава признанието…
  отделно смятам хумора му за изключително забавен и остроумен…описанята,сравненията и диалозите му са страхотни…единственото нещо което донякъде не ми харесва в творчеството му са романите в които основни действащи лица са градската стража-те просто са писани за друг тип читатели(и са не-помалко невероятни…просто не са моя тип истории…както и тези за вещиците…аз си падам най-вече по книгите за Смърт и Сюзън…както и тези за Ринсуинд и невидимия университет а и някои от тези в които героите често не попадат в никоя от другите условни групи…като пример мога да посоче една от 3-те(засега…) ми любими книги-‘Малки Богове’…страхотно представяне на религията което напълно съответства с моите представи…интересното е че мислех нещата които пише в книгата преди да съм я чел…страхотно съвпадение…)
  и така…за всички антифенове на Пратчет мога да кажа само че ги съветвам да прочетат нещшща като ‘Жътварят’,’Малки Богове’,’Музика на Душата’ и ‘Крадец на Време’…и тогава пак да изразяват мнение…