Hash Oil: Какво по-хубаво от наркотици, секс и деградация?

Hash Oil - Момчил Николов

„Hash Oil” на Момчил Николов се оказа един от първите представители на съвременната българска литература, които съм чел. Практически „Hash Oil” се оказа в ръцете ми като наследник на „Горният етаж” – романчето на Момчил Николов, в което така се влюбих, че и досега ми е от любимите книги, препоръчвам го на всеки, имам към момента 2 или 3 бройки в себе си и около 4-5, раздадени на приятели „наем”, и което със сигурност в Литературата Днес никога няма да бъде представено в самостоятелен текст, а в най-добрия случай ще се радва на някое и друго дълго и ентусиазирано изречение във възхвала на величието му.

Връщам се на „Hash Oil” – по ред на написването предшества „Горният етаж” с около година, което веднага личи по качеството. Честно казано, творчеството на Момчил Николов е толкова типичен пример за градивност, че няма накъде повече – нещата му стават все по-добри, по-изчистени, по-стилни и т.н.

Че „Hash Oil” не може да стъпи и на прегънатото крайче на някоя страница от „Горният етаж” е пределно ясно. И въпреки това е една прекрасна история – непретенциозна, лишена от елитарно напъване, кратка и ясна и най-важното – убийствено забавна. Вярно, хуморът е груб, циничен, говори се много за наркотици, секс, курви, алкохол, проповядват се т.нар. пороци, нещо като съкратен практически наръчник с онези неща, които майките ни винаги са казвали да не правим и до които все пак опираме в един момент.

Земни герои, реални истории, каквито може да се случат примерно утре в Билкова (according to Радослав Парушев) или в някой люлински апартамент, леко повествование и малък брой страници. Четиво за хола по време на скучен мач, за спалнята преди да заспиш, за спалнята след като се събудиш, за тоалетната, за кухнята, докато въртиш неделни палачинки…

Но… имам една забележка към новото издание, това на CIELA – момчета и момичета, безумно е изданието да е описано като „първо”, след като очевидно не е. Изданието е второ и ще си остане второ във всички анали на българското книгоиздаване. Полиграфията ви обаче я бива. И е евтина – само десет лева (половин каса бира, две средни макменюта, два екземпляра на „Горният етаж” от Български книжици (just sayin’), един нискоразреден GSM с двугодишен договор с някоя от гнусните мобилни компании).

Comments

 1. lilia says:

  Забравих , да кажа ,че имаше и участи на някои от книгите в конкурси.Ллллллллллллеееееееееееееле, журито- все натропани-до един.Особено тая за чукчите-на всеки от журито – по един чук в главата.Божке какви писатели се появиха- колкото по-бедни и прости, толкова по шантави и кукуригофифитковци.Само дето н е закриха кнкурсите заради тези двамата.пълни шматки.

 2. Lora says:

  Не съм чела нищо от съвременната българска литература, но напомня много на съвременната руска литература (тук визирам Сергей Минаев). Явно всички са се насочили към вулгарния и брутален изказ и към алкохол, наркотици, безразборен секс, скъпи коли, пари и т.н. Но какво да се прави, писателите са за това, да описват ежедневието ни. А то за съжаление за повечето хора е горе-долу такова.

 3. Какво очаквате. Има и писатели които описват ежедневието по друг и скучен начин за читателите. В днешно време хората искат да четата екъшн приключенски истории, от колкото драмитичното сиво ежедневие, което описва самите читатели.

 4. Пич, верно ли “Секс запознанства” : D

  Оставям рекламата само в контекста на Hash Oil, да знаеш, хехе

 5. […] Hash Oil: Какво по-хубаво от наркотици, секс и деградация? […]…

 6. Секс says:

  Лора, всички са се насочили към секса и наркотиците и вулгаризма още от 90-те години от както започнаха филмите показващи живота в щатите. Бих казал че някои писатели дори закъсняха със своите книги, трябваше по рано да ги пишат.

 7. how to make hash oil…

  […]Hash Oil: Какво по-хубаво от наркотици, секс и деградация? « Литературата Днес[…]…

 8. how to make bubble hash…

  […]Hash Oil: Какво по-хубаво от наркотици, секс и деградация? « Литературата Днес[…]…

 9. doctor7online.com

  Hash Oil: Какво по-хубаво от наркотици, секс и деградация? | Литературата Днес

 10. canada viagra pills non prescription

  Hash Oil: Какво по-хубаво от наркотици, секс и деградация? | Литературата Днес

 11. safe date code tinder

  Hash Oil: Какво по-хубаво от наркотици, секс и деградация? | Литературата Днес

 12. free online dating sites for gamers

 13. free dating site for single parent

 14. totally free dating site of busty ole ganies seeking relationship

 15. free online native american dating sites

 16. free christian dating site for singles

 17. watch speed dating movie free online

 18. free couple dating sites

 19. a list of free dating sites

 20. free site for dating and marriage

 21. keto salmon says:

  best keto fast food