“Последното изкушение” на Никос Казандзакис

16 януари 2005г. – филмът „Последното изкушение на Христос” е свален от програмата на Българската национална телевизия под натиска на сдружение, в което главни фигури са Светия Синод, представители на 14 епархии, неизвестни граждански организации и около 200 журналисти. Филмът е на Мартин Скорсезе, ролята на Исус се изпълнява от Уилям Дефо (по-подходящ избор – здраве му кажи), а сюжетът върви плътно по култовия и скандален вече половин век роман на Никос Казандзакис „Последното изкушение”.

Проблемът за човешката същност на Христос и дали тя е по-силна от божествената му раздира християнските теолози в първите векове от „новата ера” и чак на Четвъртия Вселенски събор в Халкидон (451г.) догматично се определя, че двете природи на Спасителя са неслитно и неразделно свързани. Преди това редица определяни като ереси религиозни движения лавират между небалансираното съчетание на двете природи на Христос.

Човешките терзания на Исус са описани достатъчно ясно в популярната култура за първи път, поне доколкото ми е известно, от Казандзакис – 1952г. Несъгласията на героя (пиша го с малка буква по модела на писателя, който ясно посочва човешкото в Христос) с Бог, напълно земните му страсти и нежеланието му да преклони глава пред поставената му свята мисия са основните ключови линии в сюжета.

Срещата с апостолите – страхливци, бездушници и предатели, както и Матей – писач, който записва делата на учителя си, като добавя свои измислици и сънища, за които е убеден, че реално са се случили или ще се случат.

Романът следва сюжетната линия на Евангелията и формално не поставя разлики – Исус и свитата му, жадна за вечен живот, следват точно пътя на Иисус и Апостолите, като единствената разлика е онова, което се случва сред тях, в мислите им и най-вече в мислите на рави – отчаян и страхлив пред онова, което го очаква.

Доколкото знам, съществува само една, неособено известно ерес (каинитската), насочена към обожествяването на Юда. За сметка на това около средата на ІІв. е написан текст, наречен 18 века по-късно „Евангелие от Юда”. Едно от малкото известия за него по времето на написването на „Последното изкушение” е цитат в Adversus haereses (ок. 180г.) на Св. Ириней Лионски, който уточнява, че за каинитите Юда трябва да се почита, защото открива тайнството на предателството. В това съчинение Св. Ириней Лионски използва и названието „Евангелие от Юда” – ръкопис от което е открит в Египет – вероятно препис, изписан на коптски (предполага се, че е превод от по-стар гръцки текст). Та върху това е базирано „Последното изкушение” – с малката разлика, че текстът е намерен през 1978г., а романът на Казандзакис е написан 26 години по-рано и по мое предположение писателят е използвал като идея единствено краткия цитат на лионския светец, за да изгради една от най-скандалните книги на миналото столетие.

Чисто литературно книгата е изключителна – с изключение на превода, който изобщо не ми хареса, защото преводачът Георги Куфов явно умишлено се е опитвал да следва библейската стилистика, но това не му се е удало никак. Романът е тежък и, доколкото всеки вярващ християнин носи христовия кръст в себе си, „Последното изкушение” само може да засили това натрапчиво усещане.

Определено книга, която всеки трябва да прочете.

За финал ще напиша само епитафията от гроба на Никос Казандзакис (1883-1957) в Хераклея: „Не се надявам и не се страхувам. Аз съм свободен.” (Δεν ελπίζω τίποτα. Δε φοβάμαι τίποτα. Είμαι λεύτερος.)

Comments

 1. Мария says:

  Поздравления за статията. Ще потърся филма и романа 🙂

 2. Аз започнах да гледам филма, но ме подразни, колкото и да го хвалят. Препоръчвам ти първо книгата и чак след нея – филма : )

 3. Denitsa Yordanova says:

  Статияята е наистина заинтригуваща! Според мен тази книга си заслужава да се прочете, както и филма създаден по нейния сюжет определено трябва да се гледа. Аз споделям мнението на г-н Ганев, че е по-добре първо да се прочете книгата и едва след това да се гледа филма, защото образите, сюжета, изразните средства, с помощта на които са описани героите в книгата са незабравимо преживяване. Всяка книга ни дава тази възможност сами в съзнанието си да създадем образите, описани в дадено четиво. Филмът е просто репрезентация на възгледите и възприятията на сюжета на режисьора. Разбира се, всеки режисьор се старае да създаде незабравими образи, но не бива да се подценява първостепенната роля на книгата.

 4. Elizavet Elias Duarte says:

  Нещо, което ми препоръчаха, но все още не съм се заела да прочета 🙁

 5. what does tinder gold do

  “Последното изкушение” на Никос Казандзакис | Литературата Днес

 6. internet dating sites free

 7. completely free dating websites

 8. dating sites on facebook for free

 9. free dating site over 50

 10. free dating sites for over 50s

 11. free dating sites for larger ladies

 12. 100 free ukraine dating

 13. keto diet recipes