Warning: Declaration of antispam_for_all_fields::addPluginSubMenu() should be compatible with mijnpress_plugin_framework::addPluginSubMenu($title, $function, $file, $capability = 10, $where = 'plugins.ph...') in /home/literatu/public_html/wp-content/plugins/antispam-for-all-fields/antispam-for-all-fields.php on line 336

Warning: Declaration of antispam_for_all_fields::addPluginContent($links, $file) should be compatible with mijnpress_plugin_framework::addPluginContent($filename, $links, $file, $config_url = NULL) in /home/literatu/public_html/wp-content/plugins/antispam-for-all-fields/antispam-for-all-fields.php on line 345

Warning: include(/164911): failed to open stream: No such file or directory in /home/literatu/public_html/wp-includes/class-wp.php on line 740

Warning: include(/164911): failed to open stream: No such file or directory in /home/literatu/public_html/wp-includes/class-wp.php on line 740

Warning: include(): Failed opening '/164911' for inclusion (include_path='.:/opt/cpanel/ea-php74/root/usr/share/pear') in /home/literatu/public_html/wp-includes/class-wp.php on line 740
Рече и отсече: “Няма смисъл” | Литературата Днес
Warning: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead in /home/literatu/public_html/wp-content/plugins/facebook-revised-open-graph-meta-tag/index.php on line 273

Рече и отсече: “Няма смисъл”

Иво Сиромахов - Няма смисъл

Както казах във връзка с „Още дневници и нощници”, Иво Сиромахов е луд. След новата му книга, това вече няма смисъл дори да се споменава – просто си личи от километри.

Повечето от текстовете в „Няма смисъл” са публикувани и преди – в „24 часа”, MAXIM или поне на сайта на Иво Сиромахов – съответно аз, като голям негов фен, съм ги чел. Е, повярвайте ми, и след четвърти-пети прочит не се губи нито част от очарованието им и все още имате нужда от кърпички, за да си бършете сълзите от смях.

Понеже сиромашките писания са твърде шедьовристични, за да пиша критически за тях, по-добре да директно да ви цитирам (от сайта на Сиромахов).

Из „Поезия и мъка в българската попмузика”

Между еротиката и порното има само една крачка и Ан Джи не се поколебава да я направи с предизвикателното си парче “Еректус”.

В тази песен определено не става въпрос за палеонтоложкия термин “хомо еректус”, а за “пенис еректус”.

От текста става ясно, че лирическата героиня е изпаднала в състояние на тежка сексуална абстиненция, характерна за войниците на наборна служба.

След дълги полови лишения, най-после й се е удала възможност да утоли либидото си и тя решава да си навакса всички пропуснати ползи.

В “Еректус” Ан Джи подканя и насърчава партньора си към подвизи, така както някоя сърцата футболна агитка подкрепя любимия си тим (нещо като “цялата страна ви гледа, искаме победа”)

Малко ни озадачава четвъртият стих – “само ти и той”. Кой е той? Дали не става въпрос за групов секс? Или пък “той” е свенлив евфемизъм за половия орган на любимия?

За сметка на това последните два стиха завинаги покоряват сърцата ни с оригиналното римуване на “вид” със “вид”. Този похват ни отвежда към традициите на социалистическата поезия, когато Орлин Орлинов римуваше “полковник” с “подполковник”.

Из „Как станах езотерик”

След като изчетох всички теории, аз реших да заживея по правилата на езотериката.

Събудих се сутринта, седнах в леглото и направих лека медитация. Затворих очи, вдишвах и издишвах дълбоко и по съвет на един от авторите мислено се опитвах да събудя Божественото Дете в себе си. Но вместо Божественото Дете се събуди жена ми. Погледна ме мрачно и ме попита какво съм се разпухтял. Обясних й, че се обръщам към вътрешния си свят. “По-добре се обърни към водопроводчик”, каза тя. “Защото чешмата в банята капе от два месеца”.

Усмихнах се. Какво е една чешма в сравнение с Вселената? И не е ли този теч проявление на Божествената Капка, която дарява с живот всички твари под небесния свод?

Облякох се и тръгнах за работа. Реших да отида пеша, за да вдишам с пълни гърди от Диханието на Майката Земя и да се заредя с позитивизъм.

Установих, че рано сутрин Диханието на Майката Земя е наситено с бензинови изпарения. А не са ли бензиновите пари аурата на автомобилите?

Вдишах дълбоко от аурата им и се почувствах по-добър, по-мъдър, по-просветлен. Застанах на светофара в очакване на зеленото човече. Всички около мен тръгнаха да пресичат на червено човече и ме оставиха сам. Но зеленото човече най-сетне светна и аз тръгнах. Направих няколко крачки и внезапно върху мен връхлетя забързан голф тройка. Шофьорът очевидно беше открил Божественото Дете в себе си, защото спря на сантиметри от мен, без да ме прегази. Погледнах го с цялата хармония на Вътрешния си свят, а той ми викна: “Къде гледаш бе, да ти еба майката?”

Обзе ме топло чувство. Този човек очевидно също беше практикуващ езотерик и бе открил, че най-висшата ценност е Любовта към Майката. Майката-земя, Майката-природа и Майката-родителка. Той всъщност искаше да се слее с Майката в Свещения Съюз на Любовта.

Из „Заговорът срещу българския хайлайф”

Има една дисциплина, в която българите сме световни шампиони и никой не може да ни бие. Това е дисциплината “светски живот”.

Ние сме номер едно в хайлайфа. Вип до випа, мила моя майно льо, звезда до звездата. Излезеш ли на улицата, поне 20-30 звезди ще видиш. А в мола – още повече.

Този факт ме изпълва с дълбока патриотична гордост и признателност към майка България, която е дала на света толкова свидни светски чеда. Но понеже сме малка страна, никой в чужбина не отдава дължимото на нашите постижения в хайлайфа.

А в това отношение ние отдавна сме задминали развитите държави и те завистливо ни гледат номера на фланелката.

Докато Парис Хилтън отчаяно се опитва да напомни за себе си, показвайки уж неволно и някак срамежливо междукрачието си, нашите звезди пускат в интернет цели филми с домашно порно. Защо да крият от хората най-хубавото си? Защо да робуват на старомодния лицемерен свян?

Американските таблоиди постоянно пишат, че Бритни Спиърс чат-пат се напивала. Голяма работа! Ние тук имаме звезди, дето изобщо не изтрезняват. Но световните медии си затварят очите за нашите утвърдени пияници, а толерира разни алкохолни аматьорчета като Бритни…

Подобна е ситуацията и с музикалния бизнес. Очевидно е, че световната попмузика преживява криза. Мадона се опитва да спаси кариерата си с някакво измъчено турненце, Майкъл Джексън не е вадил ново парче от десет години, а Кайли Миноуг от немай къде се снима в индийски филми срещу смешния хонорар от 1 милион долара.

В същото време българските музиканти създават хит след хит и разбиват всички класации. Онзи ден например се разбра, че с новото си парче нашата Андреа е съсипала Пи Ди Ди и Black Eyed Peas в някакъв чарт.

Из „Кратък курс по обща култура”

Особено важно в един светски разговор е да сте компетентни за най-значимите обществени събития – коя зодия е Преслава, къде е пил снощи Валери Божинов и кога ще е поредната сватба на Софи Маринова и Дачо, че се изнервихме вече.

По тези теми всички разговарящи са добре подготвени и лафът върви леко. Но може да се случи в компанията да има любознателна кандидат-студентка, която иска да се информира по някакъв проблем, свързан с академичното й бъдеще. Например: колко са планетите в Слънчевата система, кой е открил Америка, или кой е авторът на “Опълченците на Шипка”.

Подобни въпроси създават жестоко интелектуално напрежение в събеседниците. Те изискват широки енциклопедични познания, каквито повечето хора нямат. Това е шанс за вас да блеснете, като пуснете тежката артилерия на своята ерудиция. Достатъчно е да изкажете следните безспорни тези:

Литература

Иван Вазов е автор на “Под игото”, а Алеко Константинов на “Бай Ганьо” или обратното. Разликата между двамата е, че Вазов не е убит, а Алеко е убит и е хижа на Витоша. Шекспир е англичанин, а Паулу Коелю не е. Паулу Коелю определено е по-добър писател от Шекспир, защото отговаря на много въпроси и казва много житейски истини, а Шекспир на нищо не отговаря и не ти казва никакви истини.

Хари Потър е магьосник, а Д’Артанян е мускетар и ако съдим по името му е арменец. Българска история

Българската държава е създадена отдавна. Била е под турско робство и виновен за това е Ахмед Доган. Като не живеят в България, откъде-накъде ше ми гласуват. Имало е златен век по времето на цар Симеон, преди да му реституират горите.

Азбуката е написана от Кирил и Методий и се казва кирилица (или май беше методиевица?). В нея липсват буквите “4” и “6”, което означава, че нашите предци не са можели да напишат думата “4ере6ка”, бахти загубената азбука.

Ботев и Левски са били революционери, а единият от двамата е бил поет. В момента са футболни отбори и Ботев за малко щеше да изпадне. Митю вън завинаги!

Световна история

В Египет е имало пирамиди, фараони и балъци за милиони. А в Рим е имало императори – Цезар, Нерон, Калигула. Те вероятно са слушали чалга, защото днес повечето чалготеки са кръстени на тяхно име. Колумб е открил Америка, а Джордж Буш-младши почти я закри.

Струва ми се, че това е достатъчно засега. В крайна сметка можете да зачете сайта на Иво Сиромахов (което не се съмнявам, че ще направите) или да си вземете книжката (12 лева) за някоя вечер сред домашния уют. Междувременно пък бихте могли да видите интервюто на Иво, взето от колегите от „Аз чета”.

Снимката горе пък е дело на Нина Ценова и е велика.

Comments are closed.