Васил Георгиев е „Уличник”

Васил Георгиев - Уличник

Ако някога сте чели безплатното издание „Една седмица в София”, няма начин силно впечатление да не ви е направила рубриката на Васил Георгиев, в която той описва столични улици. Е, сега в книга излиза подборка от най-добрите му „улици”.

„Уличник” е сборник със 167 описания на софийски улици, улички и булеварди. Повечето вече сме ги чели в „Една седмица в София” (където, що годе, това е единствената постоянно свястна страничка).

Сборникът ще е втората книга на Васил Георгиев – след „Будистки плаж”, която е изключително силна за дебютна книга. Само ще ви припомним, че един от доайените на съвременната българска критика Йордан Ефтимов сравни стила на Васил Георгиев с този на Антон Чехов и обяви „Будистки плаж” за сходна, но далеч по-впечатляваща книга от „Плажът” на Алекс Гарланд.

Самият Васил Георгиев пък е автор на материали в повече лайфстайл списания в България (от големите във визитката му липсва само емблематичният „Егоист”) и е в обкръжението на силната млада генерация писатели като Радослав Парушев и Богдан Русев (той вече е от „Егоист”, в момента е главен редактор на „Капитал Light”, а освен това е известен и като авторът на книги-игри Робърт Блонд).

Колкото до улиците – има много малко писатели, които да те накарат да четеш просто описания на улици. Те, разбира се, обикновено са придружени с действие, случки, измислици, предположения (да, точно като в „Некролози” на Сароян) и носят онова приятно чувство за фрагментарност, което го имаше в „Завръщане у дома” на Кафка.

Накратко – „Уличник” е книга, която трябва да имате не просто ако сте болен фен на съвременната бг-литература, както се казва. „Уличник” е такъв стилистичен шедьовър, че може дори за миг да забравите кратките форми на Чехов.

Електронното издание „Кръстопът” предлага два от профилите на софийски улици, писани от Васил Георгиев.

Comments

 1. Дай Боже повече кадърни автори! Иначе книгата ще я купя още днес или утре. Благодаря за инфото

 2. ники says:

  ха, точно днес ми я донесоха 🙂

  (а каква е приликата между “Плаж” и “Будистки плаж” – не зная. Ефтимов пак нещо е говорил наизуст, хахах)

 3. Е аз не съм чел “Плажът”, но съм сигурен, че между двете връзка има : )

 4. Id says:

  Заинтригувахте ме! Ще си взема и аз “Будиският плаж” (улиците все съм ги чела). Много ме развесели вметката за Богдан Русев – не е пълна, но пък самият факт, че се налага, ми харесва. Връща на земята талантливите и известните:). Иначе Богдан пише интересно и…знае как да те завлече като читател:). Препоръчвам “Приказтике от Белегаст” пред ранните му книги-игри!

 5. ники says:

  re: аз съм ги чела и връзката между двете книги е думата “плаж” в заглавията 😀

 6. Ани says:

  Книгата е пълен боклук, бих казала перверзия. Не приемам като чувство за хумор вулгарностите и безкрайните простотии, с които е пълна книгата. И невежеството – защото авторът има смътна представа за онова, което описва. Книгата е изключителна само с пошлостта си.

 7. от коментарите, които прочетох съм раздвоен дали книгата си заслужава. последният коментар е особено описателен. мисля да изчакам още малко и да посъбера и други мнения.

 8. чел съм книгата и мога да се съглася на 100% с коментара на Ани- книгата просто не става. Препоръчвам Ви да не си губите времето с нея и да се насочите към по-стойностно четиво.

 9. dallas cowboy dating site free

 10. free south african dating site

 11. free dating for young people

 12. totally free online dating chat sites

 13. list of free dating websites

 14. free online dating profile critique

 15. vegetarian keto diet plan