Warning: Declaration of antispam_for_all_fields::addPluginSubMenu() should be compatible with mijnpress_plugin_framework::addPluginSubMenu($title, $function, $file, $capability = 10, $where = 'plugins.ph...') in /home/literatu/public_html/wp-content/plugins/antispam-for-all-fields/antispam-for-all-fields.php on line 336

Warning: Declaration of antispam_for_all_fields::addPluginContent($links, $file) should be compatible with mijnpress_plugin_framework::addPluginContent($filename, $links, $file, $config_url = NULL) in /home/literatu/public_html/wp-content/plugins/antispam-for-all-fields/antispam-for-all-fields.php on line 345
Тома Марков и „Майка” | Литературата Днес
Warning: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead in /home/literatu/public_html/wp-content/plugins/facebook-revised-open-graph-meta-tag/index.php on line 273

Тома Марков и „Майка”

Тома Марков - Майка

Представям ви Макаронов, a.k.a. Тома Марков, който е главното действащо лице и повествовател в романа „Майка”. Това е първият роман на иначе култовия поет и деен участник в бг-лайфстайла (ако мога така да се изразя с известно намигване към Тома Марков, който 100% няма да прочете това).

Честно казано, очаквах малко повече, но това сигурно е защото се бях пренавил, че от първия до последния ред ще бъде сцепен от зашеметяваща проза. За съжаление, не бях, въпреки че обективно погледнато „Майка” е далеч по-добър роман от повечето български съвременни книги (особено на Людмил Станев, отново с намигване).

Преди всичко, Тома Марков е забавен. Малко злоупотребява с вече бая преекспонираната алкохоло-наркотична-ебяща тема, но пък в крайна сметка кой не го прави. Важното е, че разсмива. Лошото е, че под страхотната форма, съдържанието малко куца. През повечето време имах чувството, че целта, крайната цел, имам предвид, е просто да се стигне от точка А до точка В по възможно най-атрактивния начин. Нещо като увеселително влакче – кефиш се на него, но после слизаш и ти е все тая, докато се движиш към следващото.

Това, което в случая, струва ми се, липсва е имагинерната по принцип точка С, към която читателят сам се отправя след като затвори книгата, т.е. когато вече е в точка В и изпитва някаква необяснима нужда от това да продължи.

Да се надяваме, че в „Крокодилът Гений”, което се води продължение на „Майка”, ще има точка С.

Personal Note (да, това е от Hash Oil на Момчил Николов): Убеден съм, че стотината пунктуационни, граматически, правописни и от време на време стилистични грешки, разположени стратегически по 124-те страници на романа не са нарочно там. Те са буквално с пъти повече от допустимата норма. Все пак още във втория абзац има изпусната запетая, а езикови форми като „побликувам” са тотално недопустими в акцентно издание на топ-издателство като „Сиела”. Хора, стегнете си редакторите и коректорите или поне пуснете един спелчек, че е малко вече…

Въпреки това обаче с ръка на сърцето бих препоръчал „Майка” – струва си да се прочете романовия дебют на емблематичен за съвременната ни литература автор какъвто е Тома Марков. Ако не друго, смехът и култовите фрази ще ги запомните и ще можете в подходящ момент да ги изръсите и да натрупате малко активи пред по-литературнонепретенциозни индивиди : )

Спечели си „Майка” на Тома Марков! Единственото, което трябва да направиш, е да ми покажеш, че харесваш и си чел негови стихове. Това става с коментар под тази публикация. Този път обаче томболата ще е блиц – крайният срок е 23:59 на 6 април. В специална публикация утре ще оповестя кой е победителят (определен лично от мен – взависимост от съдържанието на коментара), както и кои са хората, които ще получат от мен последните няколко “развъртяни” книги. Успех!

Comments are closed.