Warning: Declaration of antispam_for_all_fields::addPluginSubMenu() should be compatible with mijnpress_plugin_framework::addPluginSubMenu($title, $function, $file, $capability = 10, $where = 'plugins.ph...') in /home/literatu/public_html/wp-content/plugins/antispam-for-all-fields/antispam-for-all-fields.php on line 336

Warning: Declaration of antispam_for_all_fields::addPluginContent($links, $file) should be compatible with mijnpress_plugin_framework::addPluginContent($filename, $links, $file, $config_url = NULL) in /home/literatu/public_html/wp-content/plugins/antispam-for-all-fields/antispam-for-all-fields.php on line 345
Това е Бегбеде – “Почивка в кома” | Литературата Днес
Warning: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead in /home/literatu/public_html/wp-content/plugins/facebook-revised-open-graph-meta-tag/index.php on line 273

Това е Бегбеде – “Почивка в кома”

Фредерик Бегбеде - Почивка в кома

Въпреки че моят приятел и книжен колега Христо Блажев доста остро и агресивно е разкритикувал „Почивка в кома” на Бегбеде, ще дам и аз своето мнение, което доста повече клони към положително.

Представете си материал, озаглавен „Бегбеде и фекалиите”, който започва така:

Рядко се случва да няма какво да кажа за някоя книга. Ето сега е един от тези случаи. Тази книга е безподобен боклук, който дори няма да си правя труд да оценя.

Всъщност това му е и краят, защото след това следва само негативна критика към липсата на особен сюжет (който, между другото, съвсем не е задължителен).

Впечатлен съм от факта, че всички плюят по „Почивка в кома” – рядко се случва нещо толкова много да нагнети книгоманите, че те да се обединят заедно в една кауза – в случая анти-бегбедистката. Вярно е, че реално романът няма сериозна литературна стойност и че след средата ритъмът му значително се губи и текстът се лее тромаво и изнасилено. Преди това обаче има и нещо друго, което е най-големият плюс в случая.

Достоверността и реализмът

Историята е за една нощ на писателя и рекламен мениджър Марк Мароние – бохем, артист, до известна степен егоцентрик, но с лош късмет в желания от желания от него лайфстайл. Това е и причината, по която толкова пренавит тръгва за най-грандиозното събитиена годината във високите обществени етажи – откриването на нощен клуб Кенефа, изпълнен с най-големите фигури в парижката социална среда на момента (плюс Борис Елцин, между другото). Та Марк Мароние отива на откриването с идеята да прави секс с поне шест жени (или с една, но шест пъти) и най-накрая да постигне това, което иска.

Силата е, че Бегбеде умее да пише – разказът му (както казах, най-вече до средата, но след това също остават някакви позитивчета) се лее леко, готино и забавно, а в образа на Марк Мароние поне аз открих част от себе си. Защо? Защото Марк Мароние, бохем, артист, до известна степен егоцентрик, но с лош късмет в желания от желания от него лайфстайл, е най-обикновен човек, с неговите си долни страсти и високи стремежи да прави изкуство, с неговите гнусни желания да надруса гаджето на свой приятел, за да спи с нея, но и със своите житейски идеали.

И, по дяволите, когато някой каже, че е прекарал цялата си неделя в четене на ужасно тъпа книга, визирайки „Почивка в кома”, единственото, което ми напира отвътре е истеричен хилеж, защото творението на Бегбеде се чете за около 40 минути до час. За цялата неделя сигурно и първокласник с IQ-то на тостер ще прочете поне два пъти „Почивка в кома”.

Един послепис: Фредерик Бегбеде

знае, че пише неща със сравнително ниска литературна стойност.

Все пак той е почитател на величия като Достоевски и Пруст. Просто пише това, което би желал да чете. И което аз бих желал да чета понякога. Заедно с Достоевски и заедно с недоразумения на прозата като „Крокодилът гений”.

Comments are closed.