„Харун и морето от приказки” на Салман Рушди

След като твърде убедено и категорично вмених на Христо Блажев, че „Харун и морето от приказки” на Салшан Рушди съвсем не е за деца, взех, че я прочетох и се оказа, че си е баш детска литература (за разлика от „Среднощни деца”, хехе). „Харун и морето от приказки” е толкова далечна от шедьоврите на Рушди като „Сатанински строфи” и „Срам” например, но същевременно стилът, майсторството и чистата гениалност на британеца от пакистански произход прозират съвсем ясно даже да си като мен литературен аматьор.

Оказа се, че книгата е една прекрасна композирана и изпипана история – със стилистиката на детска приказка, но с дълбочината на сериозен роман. Разказва се за един много, много тъжен град (чийто фабрики за тъга са толкова продуктивни, че се налага и да се изнася към други места) и един разказвач на приказки – сладкодумен и добродушен мъж, чието изкуство да измисля истории е единственото хубаво нещо за жителите на града, толкова тъжен, че не може да си запомни името.

Всъщност обаче излиза, че разказвачът Рашид не просто си измисля историите – той ги черпи от приказното море на приказките, намиращо се на малък спътник на Земята, една втора Луна, която се движи толкова бързо, че хората не могат да я видят. Морето на приказките обаче е в опасност, защото злите чупвали, които мразят словото и се обричат на клетва за мълчание, се опитват да запушат исконния извор на приказките. И в един момент се оказва, че разказвачът Рашид и неговият храбър син Харун са в центъра на събитията по спасението на Морето.

Това, което изключително силно впечатлява в историята на Рушди, е необичайният синтез между класическа арабска приказка, всички онези шейхове, лоши везири, екзотични сцени, и съвременна фантастика – героите боравят със сложни машини, технологиите им са по-усъвършенствани от нашите например, контролират въртенето на собственото си небесно тяло с апарати П2СЗО (Просто прекалено сложни за обяснение). А това доставя убийствено удоволствие.

Мога да си представя колко интересна би била „Харун и морето от приказки” на едно малко дете – първо, то ще види познатите приказни модели, които знае от старите бабини истории, но второ, ще срещне новото, онова, което така или иначе вече започва да опознава, но остарелите сборници с приказки просто няма как да предложат на въображението му.

Съветвам ви искрено да си намерите „Харун и морето от приказки” на Салман Рушди – пък дори и да не сте дете и не сте родител. Писателят определено има какво да предложи и с какво да ви изненада.

Не пропускайте и другите ми представяния на детски книги!

Comments

 1. http://cialistodo.com/

  „Харун и морето от приказки” на Салман Рушди | Литературата Днес

 2. Flint And Tinder Flannel-Lined Waxed Trucker Jacket

  „Харун и морето от приказки” на Салман Рушди | Литературата Днес

 3. tinder on ipad

  „Харун и морето от приказки” на Салман Рушди | Литературата Днес

 4. free online dating sites in the united states

 5. free dating websites for lesbians

 6. african dating site that is 100 free

 7. free dating site that is free for female

 8. dating site for free no payment

 9. complete free dating websites

 10. 100 free bbw dating sites

 11. enlightened ice cream keto

 12. best keto fast food