Warning: Declaration of antispam_for_all_fields::addPluginSubMenu() should be compatible with mijnpress_plugin_framework::addPluginSubMenu($title, $function, $file, $capability = 10, $where = 'plugins.ph...') in /home/literatu/public_html/wp-content/plugins/antispam-for-all-fields/antispam-for-all-fields.php on line 336

Warning: Declaration of antispam_for_all_fields::addPluginContent($links, $file) should be compatible with mijnpress_plugin_framework::addPluginContent($filename, $links, $file, $config_url = NULL) in /home/literatu/public_html/wp-content/plugins/antispam-for-all-fields/antispam-for-all-fields.php on line 345
Преглед на “Новелови награди 2007” | Литературата Днес
Warning: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead in /home/literatu/public_html/wp-content/plugins/facebook-revised-open-graph-meta-tag/index.php on line 273

Преглед на “Новелови награди 2007”

И така, купих си преди две седмици сборника с трите новели, определени като най-добрите участници в конкурса “Новелови Награди 2007”. Отново припомням, това бяха Цвета Стоева с новелата “Катя и хипопотамите”, Яна Калчева (“Себеутвърждаване”) и Петър Денчев (“Проста история”). С голям интерес прочетох и трите творби и сега ще споделя кратко мнение за всяка една от тях.

  • Яна Калчева е на 17 години и, преди да започна с коментара върху новелата, ще кажа, че според мен тя има огромно бъдеще в творческото писане. Стилът й е хубав, определено има как да го усъвършенства, но все пак смятам, че това е най-слабата от трите новели. Буди интерес, интригуваща е, но от нея лъха някакво чувство на наивност и не-дотам разчетени собствени възможности (това, естествено, би могло да се приеме и като позитив).
  • Цвета Стоева спечели конкурса с “Катя и хипопотамите”. Новелата спазва един добър цинично-сатиричен тон, но просто на моменти е прекалено “груба” и малко се губи от цялостния чар на творбата. Много секс и малко оставяне на останалите неща на заден план, това бих казал. Не че е лошо това де. В крайна сметка струва си новелата, определено е много добра, препоръчвам за четене.
  • и Петър Денчев с “Проста история”. Миналата година той спечели конкурса на Фондация “Развитие” за романа си “Тъй както мъж целува жена, която обича” (за който скоро ще напиша няколко думи, но от сега ще спомена, че никак не бях очарован). Е, сега определено е развил писателската си дарба, която при него изобилства и е сътворил просто една човешка история, която сякаш си има собствено сърце и човек трудно може да се усъмни в натуралността й. Единствено краят ми се стори доста изсмукано неочакван, загуби се част от естествеността на цялата работа. Но и тук, да, определено си струва да се чете!

Цялостно сборникът е добър, оценката, която мога да му дам е 6,5/10. А за достъпната цена, на която можете да си го намерите, определено си струва да се има!

Comments are closed.