Warning: Declaration of antispam_for_all_fields::addPluginSubMenu() should be compatible with mijnpress_plugin_framework::addPluginSubMenu($title, $function, $file, $capability = 10, $where = 'plugins.ph...') in /home/literatu/public_html/wp-content/plugins/antispam-for-all-fields/antispam-for-all-fields.php on line 336

Warning: Declaration of antispam_for_all_fields::addPluginContent($links, $file) should be compatible with mijnpress_plugin_framework::addPluginContent($filename, $links, $file, $config_url = NULL) in /home/literatu/public_html/wp-content/plugins/antispam-for-all-fields/antispam-for-all-fields.php on line 345
Да убиеш присмехулник с Харпър Ли | Литературата Днес
Warning: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead in /home/literatu/public_html/wp-content/plugins/facebook-revised-open-graph-meta-tag/index.php on line 273

Да убиеш присмехулник с Харпър Ли

Харпър Ли - Да убиеш присмехулник

Винаги съм се възхищавал от Харпър Ли, която (да, тя е жена, а Харпър е презимето й) е написала една-единствена книга, постигнала е забележителен литературен успех и повече не е пипнала перото. Или ако го е пипнала, светът не е видял резултата.

Христо Блажев пише, че „Да убиеш присмехулник” е детска книга, в която деца правят не-съвсем-детски неща (и тук сравнението с „То” на Стивън Кинг е страшно уместно!), но аз не съм напълно склонен да се съглася с това, че романът е за деца, въпреки главните си герои, чиято възраст варира между 6-7 и 12-13 години.

Книгата е топла, приветлива и забавна, а се разказва за изнасилване, смърт и расова дискриминация. Е как става това нещо? Много просто, детското възприятие редуцира всяка неправда и я превръща в коректив за добро или зло.

„Да убиеш присмехулник” е връщане на Харпър Ли в собственото й детство – тя е расла в южняшко градче, сред низвергнатите негри и самодоволните бели, и е била принудена сама да преценява кое е хубаво и кое не толкова хубаво. Явно е сметнала, че не е хубаво да морализаторства, защото поне аз (а както чета и при Христо) не забелязах никаква нотка на назидание или нещо подобно.

В крайна сметка обаче в това няма много чудно – чували сме за приятелството на Ли и Труман Капоти, а щом е имало близост между тях, едва ли разликите са били толкова фрапантни, че от едната страна Капоти да реже обществото по своя си начин, а от другата Харпър да чете морал на младите американци. Просто няма начин.

За сюжета няма да ви говоря, но ако искате да разберете за какво по-точно иде реч, минете през Книголандия.

Comments are closed.