Да убиеш присмехулник с Харпър Ли

Харпър Ли - Да убиеш присмехулник

Винаги съм се възхищавал от Харпър Ли, която (да, тя е жена, а Харпър е презимето й) е написала една-единствена книга, постигнала е забележителен литературен успех и повече не е пипнала перото. Или ако го е пипнала, светът не е видял резултата.

Христо Блажев пише, че „Да убиеш присмехулник” е детска книга, в която деца правят не-съвсем-детски неща (и тук сравнението с „То” на Стивън Кинг е страшно уместно!), но аз не съм напълно склонен да се съглася с това, че романът е за деца, въпреки главните си герои, чиято възраст варира между 6-7 и 12-13 години.

Книгата е топла, приветлива и забавна, а се разказва за изнасилване, смърт и расова дискриминация. Е как става това нещо? Много просто, детското възприятие редуцира всяка неправда и я превръща в коректив за добро или зло.

„Да убиеш присмехулник” е връщане на Харпър Ли в собственото й детство – тя е расла в южняшко градче, сред низвергнатите негри и самодоволните бели, и е била принудена сама да преценява кое е хубаво и кое не толкова хубаво. Явно е сметнала, че не е хубаво да морализаторства, защото поне аз (а както чета и при Христо) не забелязах никаква нотка на назидание или нещо подобно.

В крайна сметка обаче в това няма много чудно – чували сме за приятелството на Ли и Труман Капоти, а щом е имало близост между тях, едва ли разликите са били толкова фрапантни, че от едната страна Капоти да реже обществото по своя си начин, а от другата Харпър да чете морал на младите американци. Просто няма начин.

За сюжета няма да ви говоря, но ако искате да разберете за какво по-точно иде реч, минете през Книголандия.

Comments

 1. Мария says:

  Ох, откога и се каня, ама все я няма в книжарницата като я търся… 🙁

 2. Мария, по кашоните се намира лесно, виждам я често за 3-4 лв. 🙂

 3. А в краен случай можеш да я поръчаш от някоя онлайн книжарница, понеже има ново издание : )

 4. Мария says:

  Хах, онлайн книжарниците са много готини :), ама ги избягвам още… Някак не е ли да си загубя половин час в ровене по щандовете на някоя книжарница, не върви 🙂

  Виж, по кашоните ще се разтърся 🙂

 5. крис says:

  Не мога да повярвам, как може да се сравнява книга като “То” с тази?!!!
  Не бих обидила Харпър Ли по този начин… Не съм чувала Стивън Кинг да е печелили Пулицер, за разлика от Ли, точно заради единствената нейна публикувана автобиографична книга.
  Труман Капоти е бил гей, а ЛИ е най-добрата му приятелка. Също тук прочетох, че били имали връзка…
  Леле, леле… колко глупости може да се изчетат из бг писанията

 6. Ivan Ivanow says:

  Книжката е страхотна както и книгата ТО.

 7. Katya says:

  Прочетох “Да убиеш присмехулник” с най-добри предварителни чувства и останах много разочарована. Добре че беше предговора, който беше ориентир за историческото време и обстановка на романа, защото почти до половината на книгата това не може да се разбере. Намирам за крайно неуместно да се сравнява “То” на Стивън Кинг с невзрачния присмехулник пък нека да е печелил Пулицър. Нима не ви прави впечатление и какви странни американски филми печелят понякога Оскарите?! Ако трябва да избирам между “То” и присмехулника винаги бих избрала “То”, винаги!

 8. Mimi says:

  Прочетох “Да убиеш присмехулник” заедно с “Магьосникът от Землемория ” на Урсула ле Гуин на 12 години. Държах ги поне 2,5 години и с тъга ги върнах обратно на библиотеката . Четох и препрочитах и тази книги поне 30 пъти. Учеха ме как да отстоявам много неща. Попаднала бях в свят различен от моя . Но двете книги не могат да се сравняват една с друга . На този принцип как може да се сравнява “То” с “Да убиеш присмехулник” , да оставим жанра. Едната те учи как да се страхуваш, а другата как да отстояваш себе си на пук на всички , посланията са различни . Мисля, че се бъркат книгите “Да убиеш присмехулник” със “Сойка – присмехулник” 🙂

 9. cialistodo.com

  Да убиеш присмехулник с Харпър Ли | Литературата Днес

 10. worst tinder photos

  Да убиеш присмехулник с Харпър Ли | Литературата Днес

 11. free cougar dating websites

 12. 100 free dating sites for singles in usa

 13. military dating sites free usa

 14. best jewish dating sites free

 15. top 20 free online dating sites

 16. dating sites with free communication

 17. online dating canada free

 18. free keto diet plan for beginners

 19. mashed cauliflower keto

 20. acyclovir hanton

  Да убиеш присмехулник с Харпър Ли | Литературата Днес