Феноменалният „Мечо Пух“ и вдъхновяващата история на приятелството

„Някои са умни, а други не са“, казва добродушното глуповато мече Едуард, визирайки самото себе си. И е точно така – прекрасните животни герои в „Мечо Пух“ на Алън Милн са толкова точни и конкретни олицетворения на определени човешки характеристики, че докато четеш книгата имаш усещането, че всичко е казано толкова директно без да са използвани директните думи.

Милият и добър, макар и „не особено умен“ приятел Мечо Пух, хитрият и малко завистлив Прасчо, пресметливият, но в крайна сметка винаги всеотдаен, Заю, приятно арогантният самохвалко Бухал, меланхоличният и самоподценяващ се Ийори, „богът от машината“ Кристофър Робин, умната Кенга и палавия Ру – поставени в толкова кратко повествование, и все пак толкова точно на местата си.

Диалозите между животните пък са просто гениални – изпълнени с фрапиращо много смисъл, но казани с толкова прости думи, поднесени по такъв достъпен начин, а същевременно така многопластови. Например една част от разговора на Мечо Пух и Ийори, когато мечето ненадейно отива да го посети.

– Изглеждаш толкова тъжен, Ийори!

– Тъжен? Защо да съм тъжен? Днес е моят рожден ден! Най-щастливият ми ден в годината!

– Твоят рожден ден?! – каза Пух крайно изненадан.

– Разбира се! Не виждаш ли? Погледни всички подаръци, които съм получил! – Той разлюля широко крака си. – Погледни тортата с “Честит Рожден Ден”, Свещите! Розовата захар!

Пух погледна първо надясно… после наляво:

– Подаръци? Торта? Къде?

– Не можеш ли да ги видиш?

– Не! – каза Пух.

– И аз също! – каза Ийори. – Шега! – обясни той. – Ха, ха!

Спомнете си пък след това как Мечо Пух се втурна да донесе подарък на приятеля си (като по пътя подсети и Прасчо да го направи, а той от своя страна се хвърли да бърза, за да изпревари Пух), реши да му даде едно гърненце с мед (защото какво по-хубаво от гърненце с мед?), но по пътя го излапа. Същевременно пък Прасчо реши да подари на Ийори едно червено балонче, но докато стигне, падна и го спука.

Какво обаче се случи след това? Оказа се, че за магаренцето няма по-приятно занимание от това да поставя парцалчето, бивше балонче, в празното гърненце – да го вкарва и изважда от него. По-ярките сцени в детската литература (а и не само в нея) със сигурност се броят на пръсти!

Приказките за Мечо Пух (и в едноименната книга, и в „Къщичката в къта на Пух“) са едно вдъхновяващо приключение – за нас, порасналите деца, които си ги припомняме с носталгия и преоткриваме с изненада, а сигурен съм и за малчуганите сега – които не може да не оценят таланта на Пух да бъде приятел.

За финал, още нещо любимо:

Веднъж, както се разхождаше, Мечо Пух стигна до една поляна сред гората, в средата на тази поляна растеше грамаден дъб, а откъм върха на дъба се чуваше силно бръмчене.

Мечето седна под дървото, сложи глава между двете си лапи и започна да мисли:

“Преди всичко – каза си то – това бръмчене значи нещо. Не може да има бръмчене само току-тъй – бръм… бръм… – без да значи нещо. Щом има бръмчене – значи някой бръмчи. А единствената причина да издаваш такъв звук, доколкото знам, е защото си пчела.”

После мисли още дълго и си каза:

“А единствената причина да си пчела – доколкото знам – е да правиш мед!”

То се изправи развълнувано.

– А единствената причина да се прави мед е, за да мога аз да го ям!

Така мечето започна да се катери по дъба.

Comments

 1. lilia says:

  Така е .Само за теб е.

 2. Baby says:

  Ооо, друга безкрайно любима и многократно цитирана от мен книга /и от родителите ми, де/! ^^ Последният цитат ми е един от най-любимите, както и песничката, която си пее Пух, а и: “Ооо, май че ще вали!” 😀 Ами наводнението? :-Р Ами Муслонът? Ооо, той ми е сигурно един от нааай-яките и любими, и запомнящи се моменти: “Ощ, ощ, (…) мослен ужасон!” 😀 (rofl) Ще падна на земята от смях! :-)))

 3. Longanlon says:

  най-хубавото, свързано с мечо пух, са бруталните вицове за него и прасчо 🙂

 4. Baby says:

  Аз един свестен такъв виц не съм чула!

 5. Вълко Червенков says:

  Вървят Мечо Пух и Прасчо из гората. Прасчо пита:

  – Пух, къде отиваме?

  – Да колим прасе.

  – Хм, а ако прасето опита да избяга?

  – Ще те избягам аз тебе…

 6. tinder sex stories reddit

  Феноменалният „Мечо Пух“ и вдъхновяващата история на приятелството | Литературата Днес

 7. how do you know if someone super liked you on tinder

  Феноменалният „Мечо Пух“ и вдъхновяващата история на приятелството | Литературата Днес

 8. dating games online for free

 9. dating sites uk free

 10. good dating sites free

 11. 100percent free dating site

 12. free chinese dating site

 13. free adult dating local females horny for sex

 14. free online dating liverpool

 15. free yahoo dating site

 16. dating free online service single

 17. 100% free dating site with fee messaging

 18. plentyoffish dating free online dating

 19. keto diet weight loss