Антикварните книжарници

Те нашумяват все повече и повече, след като потребителите разбраха какви са цените на новите книги. Да се купи книга “на старо” сега е далеч по-изгодно, отколкото преди няколко години. Ще кажа няколко думи за развитието на този бизнес и за отделните тънкости при купуването на стари книги.

Антикварната търговия се разви много за последните години. В момента цената на определена белетристична книга от началото на 90-те, изчерпана от тираж, “на старо” струва дори по-малко, отколкото би била цената й при преиздаване. Но въпросът е в това къде се извършва предлагането на запазени и качествени антикварни заглавия.

За потребителя определено е най-изгодно да купува от т.нар. сергии за книги на старо. Там цените са максимално снижени, една хубава и качествена (като съдържание, но и като външен вид) може да се открие за цена между 2 и 5лв. Но собствениците на такива сергии упражняват бизнеса си по следния начин – човек, който желае да продаде книгите си и се свързва със собственик на сергия, получава оферта например – 10лв на кашон с книги, или 50 стотинки за екземпляр, или други подобни смешни отплати.Възможно е търговецът да получи лоши и практически непродаваеми заглавия, но цената, която е дал за тях, все пак ще се върне. По-вероятно обаче е да се сдобие с много ценни заглавия, които също да продаде на безценица, но и да напрупа печалба от над 500-600%. Затова и добрите книги бързо се изчерпват по сергиите.

Специализираните антикварни книжарници предлагат определено по-качествени обслужване и стока. Там човек открива това, което търси, в много добро или отлично състояние, но все пак цената често е твърде солена. Разбира се, различните такива книжарници предлагат и различни цени. Продавачите на “Славейков” в София са най-популярни и все още навсякъде цари митът, че на “книжния площад” има всичко, на най-изгодна цена. Това НЕ е вярно, хората, които пазаруват от “Славейков” или много бързат да се сдобият с търсеното, или нямат представа от реалния антикварен пазар.

Има и много по-добри антикварни книжарници, които в този материал няма как да не похваля. Ще дам един пример, който държи цени с 20-30% по-ниски от тези на “Славейков”. Става дума за книжарница alba-books, намираща на улица “Иван Вазов” и имаща филиал – павилион на улица “Раковски” в столицата. Това е един от малкото примери, които мога с чиста съвест да дам.

И един последен съвет – четете книги – нови, стари, скъпи, евтини, запазени, изхабени… Просто четете!

Comments

 1. teo_without_adjectives says:

  Много вярно. Аз скоро си купих “Голите и мъртвите” на Мейлър, а нова може би била 10 или 15лв. Но никога не бих продал старите си книги от домашната библиотеката за 50ст на кашон. Според мен най-доброто място за снабдяване с книги е някоя голяма библиотека. Досега съм си вземал от тази във Враца, понеже е регионална, има изключително богат фонд.

 2. Стефка Златкова says:

  Ами аз си мисля че “alba-boks” не е единствената антикварна книжарница с добри цени – има още най-малко две такива книжарници (www.bgold-books.com и http://www.bgbook.dir.bg/antic), в които съм намирала много по-евтини книги отколкото в “alba…”, а да не говорим за “Славейков”. Все пак си мисля че по професионализъм обаче последната от изброените виртуални книжарници е най-добра въпреки че понякога се срещат и по-скъпи книги

 3. Честно казано, мисля, че грешите. Направете малък тест и вижте, че цените на 9/10 книги на Алба са по-ниски в сравнение с тези в bgbook. А за професионализма също може да се поспори…

 4. Стефка Златкова says:

  Хъм??? Признавам че след 3-4 дни ровене и в двете антикварни книжарници през свободното ми време успях наистина да намеря 10-тина книги, които са по-скъпи с 2 до 5 лв. в bg.book…, но пък в alba… каква е каша – нямам думи. Все пак предпочитам да оставя читателите на този сайт сами да си направят изводите понеже смятам че така е най-добре. А сега заминавам на море… 🙂 и за съжаление в близкия един месец няма да имам повече време за почти безрезултатни полемики по въпроси, които почти не ме засягат. Успех.

 5. MLM says:

  alba books?
  рекламата в постинга е очевидн, но струва ми се, че само имбецил би отшъл да си купува книги оттам при условие, че има поне 5 книжарници, от които alba books се сдобиват с книги, които после продават със 100 % отгоре. доста долнопробно лихварство. Цените им са тотално неадекватни и единственото, което постигат е, да стискат едни и същи книги с години като периодично извършват някакви “яки” трансфери. Забавно е да наблюдаваш сладури като тях и други подобни, които непрекъснато си препродават едни и същи книги и правят сделките на живота си.
  Скандално.

 6. Всъщност постът не е реклама.

  Цените в Alba са високи единствено в сравнение с книгите, които се продават на кашони по сергиите.

  Направи справка по Славейков например и ще видиш, че там книгите са поне с 20% по-скъпи (ако не и повече).

 7. MLM says:

  ами всъщност не е точно така. Цените на алба буукс са нереално високи. Могат да се сравняват само с тия в антикварната книжарница на дира. Ясно е, че са търговци и искат да са на печалба, но е малко гнусно да обикаляш и да купуваш от сергиите, когато изпадне нещо по-рядко и да му слагаш космическа цена. Много е хубаво да има места, където можеш да откриеш неоткриваеми книги, но на по-адекватни цени. Не знам колко глупаци има, които биха купили книги оттам, освен ако не е спешно. А това е квазиизнудване. Човек, който малко от малко познава София мисля, че никога не би се обърнал към тях. Както и да е, щом още оцеляват – к.

 8. mariana says:

  Колко може да струват следните книги: “Клетниците”на Юго 1940г, “Дон Кихот” на Сервантес 1939г, “Война и мир” на Толстой 1938г, “Братя Карамазови” на Достоевски 1940г и “Мъртвите сибирски полета” на В.Фалк 1940г? Моля, пишете на имейл marianapeeva93@gmail.com

 9. ivan says:

  tarsia ,,KINSKI,, AVTOBIOGRAFIA NA KLAUS KINSKI

 10. Кристиян Колев says:

  Ами съгласен съм с MLM – Миро си слага нереални цени, да не говорим на колко хора даваше жълти стотинки, а после слагаше книгите им в сайта си с 200-300 процента надценка. Хубавото е, че нещо с книжките се закучи при него гледам вече набляга на “Световна класика за юноши” :mrgreen: , но и много хора се отказаха да му носят книги 🙂

  А за цените – може би не е зле да се научи, че Световна класика дето е по 3-4 лева на сергия, е нахално да се продава за 18 -20 лв парчето : )