Антикварните книжарници

Те нашумяват все повече и повече, след като потребителите разбраха какви са цените на новите книги. Да се купи книга “на старо” сега е далеч по-изгодно, отколкото преди няколко години. Ще кажа няколко думи за развитието на този бизнес и за отделните тънкости при купуването на стари книги.

Антикварната търговия се разви много за последните години. В момента цената на определена белетристична книга от началото на 90-те, изчерпана от тираж, “на старо” струва дори по-малко, отколкото би била цената й при преиздаване. Но въпросът е в това къде се извършва предлагането на запазени и качествени антикварни заглавия.

За потребителя определено е най-изгодно да купува от т.нар. сергии за книги на старо. Там цените са максимално снижени, една хубава и качествена (като съдържание, но и като външен вид) може да се открие за цена между 2 и 5лв. Но собствениците на такива сергии упражняват бизнеса си по следния начин – човек, който желае да продаде книгите си и се свързва със собственик на сергия, получава оферта например – 10лв на кашон с книги, или 50 стотинки за екземпляр, или други подобни смешни отплати.Възможно е търговецът да получи лоши и практически непродаваеми заглавия, но цената, която е дал за тях, все пак ще се върне. По-вероятно обаче е да се сдобие с много ценни заглавия, които също да продаде на безценица, но и да напрупа печалба от над 500-600%. Затова и добрите книги бързо се изчерпват по сергиите.

Специализираните антикварни книжарници предлагат определено по-качествени обслужване и стока. Там човек открива това, което търси, в много добро или отлично състояние, но все пак цената често е твърде солена. Разбира се, различните такива книжарници предлагат и различни цени. Продавачите на “Славейков” в София са най-популярни и все още навсякъде цари митът, че на “книжния площад” има всичко, на най-изгодна цена. Това НЕ е вярно, хората, които пазаруват от “Славейков” или много бързат да се сдобият с търсеното, или нямат представа от реалния антикварен пазар.

Има и много по-добри антикварни книжарници, които в този материал няма как да не похваля. Ще дам един пример, който държи цени с 20-30% по-ниски от тези на “Славейков”. Става дума за книжарница alba-books, намираща на улица “Иван Вазов” и имаща филиал – павилион на улица “Раковски” в столицата. Това е един от малкото примери, които мога с чиста съвест да дам.

И един последен съвет – четете книги – нови, стари, скъпи, евтини, запазени, изхабени… Просто четете!

Comments

 1. teo_without_adjectives says:

  Много вярно. Аз скоро си купих “Голите и мъртвите” на Мейлър, а нова може би била 10 или 15лв. Но никога не бих продал старите си книги от домашната библиотеката за 50ст на кашон. Според мен най-доброто място за снабдяване с книги е някоя голяма библиотека. Досега съм си вземал от тази във Враца, понеже е регионална, има изключително богат фонд.

 2. Стефка Златкова says:

  Ами аз си мисля че “alba-boks” не е единствената антикварна книжарница с добри цени – има още най-малко две такива книжарници (www.bgold-books.com и http://www.bgbook.dir.bg/antic), в които съм намирала много по-евтини книги отколкото в “alba…”, а да не говорим за “Славейков”. Все пак си мисля че по професионализъм обаче последната от изброените виртуални книжарници е най-добра въпреки че понякога се срещат и по-скъпи книги

 3. Честно казано, мисля, че грешите. Направете малък тест и вижте, че цените на 9/10 книги на Алба са по-ниски в сравнение с тези в bgbook. А за професионализма също може да се поспори…

 4. Стефка Златкова says:

  Хъм??? Признавам че след 3-4 дни ровене и в двете антикварни книжарници през свободното ми време успях наистина да намеря 10-тина книги, които са по-скъпи с 2 до 5 лв. в bg.book…, но пък в alba… каква е каша – нямам думи. Все пак предпочитам да оставя читателите на този сайт сами да си направят изводите понеже смятам че така е най-добре. А сега заминавам на море… 🙂 и за съжаление в близкия един месец няма да имам повече време за почти безрезултатни полемики по въпроси, които почти не ме засягат. Успех.

 5. MLM says:

  alba books?
  рекламата в постинга е очевидн, но струва ми се, че само имбецил би отшъл да си купува книги оттам при условие, че има поне 5 книжарници, от които alba books се сдобиват с книги, които после продават със 100 % отгоре. доста долнопробно лихварство. Цените им са тотално неадекватни и единственото, което постигат е, да стискат едни и същи книги с години като периодично извършват някакви “яки” трансфери. Забавно е да наблюдаваш сладури като тях и други подобни, които непрекъснато си препродават едни и същи книги и правят сделките на живота си.
  Скандално.

 6. Всъщност постът не е реклама.

  Цените в Alba са високи единствено в сравнение с книгите, които се продават на кашони по сергиите.

  Направи справка по Славейков например и ще видиш, че там книгите са поне с 20% по-скъпи (ако не и повече).

 7. MLM says:

  ами всъщност не е точно така. Цените на алба буукс са нереално високи. Могат да се сравняват само с тия в антикварната книжарница на дира. Ясно е, че са търговци и искат да са на печалба, но е малко гнусно да обикаляш и да купуваш от сергиите, когато изпадне нещо по-рядко и да му слагаш космическа цена. Много е хубаво да има места, където можеш да откриеш неоткриваеми книги, но на по-адекватни цени. Не знам колко глупаци има, които биха купили книги оттам, освен ако не е спешно. А това е квазиизнудване. Човек, който малко от малко познава София мисля, че никога не би се обърнал към тях. Както и да е, щом още оцеляват – к.

 8. mariana says:

  Колко може да струват следните книги: “Клетниците”на Юго 1940г, “Дон Кихот” на Сервантес 1939г, “Война и мир” на Толстой 1938г, “Братя Карамазови” на Достоевски 1940г и “Мъртвите сибирски полета” на В.Фалк 1940г? Моля, пишете на имейл marianapeeva93@gmail.com

 9. ivan says:

  tarsia ,,KINSKI,, AVTOBIOGRAFIA NA KLAUS KINSKI

 10. Кристиян Колев says:

  Ами съгласен съм с MLM – Миро си слага нереални цени, да не говорим на колко хора даваше жълти стотинки, а после слагаше книгите им в сайта си с 200-300 процента надценка. Хубавото е, че нещо с книжките се закучи при него гледам вече набляга на “Световна класика за юноши” :mrgreen: , но и много хора се отказаха да му носят книги 🙂

  А за цените – може би не е зле да се научи, че Световна класика дето е по 3-4 лева на сергия, е нахално да се продава за 18 -20 лв парчето : )

 11. start conversation tinder

  Антикварните книжарници | Литературата Днес

 12. best free online dating site for young people

 13. completely free personal dating sites

 14. mobile free dating site

 15. free dating site for single bbw over 75 seeking man for love

 16. best dating sites for seniors free

 17. online dating namibia free

 18. free russian dating online

 19. 100 free online adult dating

 20. best free dating sites in 2021

 21. atkins diet vs keto