Warning: Declaration of antispam_for_all_fields::addPluginSubMenu() should be compatible with mijnpress_plugin_framework::addPluginSubMenu($title, $function, $file, $capability = 10, $where = 'plugins.ph...') in /home/literatu/public_html/wp-content/plugins/antispam-for-all-fields/antispam-for-all-fields.php on line 336

Warning: Declaration of antispam_for_all_fields::addPluginContent($links, $file) should be compatible with mijnpress_plugin_framework::addPluginContent($filename, $links, $file, $config_url = NULL) in /home/literatu/public_html/wp-content/plugins/antispam-for-all-fields/antispam-for-all-fields.php on line 345
Антикварните книжарници | Литературата Днес
Warning: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead in /home/literatu/public_html/wp-content/plugins/facebook-revised-open-graph-meta-tag/index.php on line 273

Антикварните книжарници

Те нашумяват все повече и повече, след като потребителите разбраха какви са цените на новите книги. Да се купи книга “на старо” сега е далеч по-изгодно, отколкото преди няколко години. Ще кажа няколко думи за развитието на този бизнес и за отделните тънкости при купуването на стари книги.

Антикварната търговия се разви много за последните години. В момента цената на определена белетристична книга от началото на 90-те, изчерпана от тираж, “на старо” струва дори по-малко, отколкото би била цената й при преиздаване. Но въпросът е в това къде се извършва предлагането на запазени и качествени антикварни заглавия.

За потребителя определено е най-изгодно да купува от т.нар. сергии за книги на старо. Там цените са максимално снижени, една хубава и качествена (като съдържание, но и като външен вид) може да се открие за цена между 2 и 5лв. Но собствениците на такива сергии упражняват бизнеса си по следния начин – човек, който желае да продаде книгите си и се свързва със собственик на сергия, получава оферта например – 10лв на кашон с книги, или 50 стотинки за екземпляр, или други подобни смешни отплати.Възможно е търговецът да получи лоши и практически непродаваеми заглавия, но цената, която е дал за тях, все пак ще се върне. По-вероятно обаче е да се сдобие с много ценни заглавия, които също да продаде на безценица, но и да напрупа печалба от над 500-600%. Затова и добрите книги бързо се изчерпват по сергиите.

Специализираните антикварни книжарници предлагат определено по-качествени обслужване и стока. Там човек открива това, което търси, в много добро или отлично състояние, но все пак цената често е твърде солена. Разбира се, различните такива книжарници предлагат и различни цени. Продавачите на “Славейков” в София са най-популярни и все още навсякъде цари митът, че на “книжния площад” има всичко, на най-изгодна цена. Това НЕ е вярно, хората, които пазаруват от “Славейков” или много бързат да се сдобият с търсеното, или нямат представа от реалния антикварен пазар.

Има и много по-добри антикварни книжарници, които в този материал няма как да не похваля. Ще дам един пример, който държи цени с 20-30% по-ниски от тези на “Славейков”. Става дума за книжарница alba-books, намираща на улица “Иван Вазов” и имаща филиал – павилион на улица “Раковски” в столицата. Това е един от малкото примери, които мога с чиста съвест да дам.

И един последен съвет – четете книги – нови, стари, скъпи, евтини, запазени, изхабени… Просто четете!

Comments are closed.