10 съвета за по-добро писане на разкази: Пишете грабващи първи параграфи

Статията е превод от този сайт. Това е вторият пост от поредицата за писането на къси разкази. Не пропускайте и следващите елементи от колекцията. За да ги прочетете първи, абонирайте се за RSS-фийда на Литературата Днес.
В днешния забързан свят първото изречение на вашите разкази трябва да грабне вниманието на читателя с нещо нестандартно, неочаквано – действие или конфликт. Започнете с напрежение и скорост, неотложност. Помнете, че действието на късите разкази трябва да започва близо до самия му край.

Погледнете тези примери за начало на първия параграф, в които накратко са обяснени добрите и лошите страни на всеки от тях.

 • Чух съседа си през стената. – Скучно и безинтересно.
 • Съседът вляво от нас практиваше крещяща терапия под душа си почти всеки ден. – Това изречение грабва вниманието. Кой е този, който влиза под душа всеки ден и вика? Защо го прави? Какво точно е “крещяща терапия”? Нека продължим да четем…
 • В първия път, когато го чух, долепих ухо до общата ни стена, слушайки го, за около десет минути, като обмислях възможността да се обадя в полицията. Беше много различно от живота на квартира с възрастните Г-н и г-жа Браун и техните двама сина в провинцията. – Тази част от параграфа представя героя и вътрешния му конфликт за действията, които да предприеме, както и поставя интересен контраст между минало и настояще.

“Важно е да се разберат основните елементи на писането на фикция преди да се мисли как да се събере всичко накуп. Този процес е сравним с приготвянето на нещо възхитително в кухнята – като всеки компонент, който замесвате в тестото преди да се получи самун хляб. За да направите идеалния хляб е нужно да балансирате елементите, изпечени за точното време и температура.”Лоръл Уорк

Очаквайте третата част от поредицата съвети за по-добро писане на разкази, в която ще бъде разгледано детайлно измислянето и поставянето на героите в творбата.

А ако сте харесали този пост, подкрепете го

с гласа си на свежо-бутона по-долу!

Comments

 1. ejjjik says:

  в тази връзка – прочети своя първи параграф и прецени дали е грабващ
  който иска да чете тук, ще чете, грозно е да подканваш всеки път да се абонираме за фийда и да следим

 2. Да, прав си, не мога да не се съглася… Занапред няма да има такива “покани” в началото на постовете 😉 Благодаря все пак, че ми насочи вниманието!

 3. eenk says:

  …и се научете да превеждате добре. Параграф на “български” е по-скоро абзац.

  “Първи параграф” е като извадка от правен текст.

 4. Параграф е интернационална дума, идва от стгр (което значи, че може да навлезе “равноправно” във всеки език) и е напълно уместна в този контекст 😉

 5. […] Избиране на гледна точка | Литературата Днес on 10 съвета за по-добро писане на разкази: Пишете грабващи…10 съвета за по-добро писане на разкази | Литературата […]

 6. jasi says:

  браво на автора за полезното резюме,но все пак е хубаво да се спомене и източника послужил за него,а именно Йосип Новакович.

 7. 100 percent free dating sites in europe

 8. top dating sites in canada free

 9. mature free and single dating site

 10. are there any 100 free dating sites

 11. free dating sites reviews 2021

 12. free online dating chat philippines

 13. keto diet shopping list