10 съвета за по-добро писане на разкази: Пишете многозначителни диалози

Писането на диалози е много важно за качествения белетристичен текст. То е петият съвет от поредицата от десет, които публикувам тук от известно време. Те са превод от този сайт. Разгледайте внимателно следващите съвети. Дори да не станете майстори на перото благодарение на тях, то поне ще откриете нещо полезно за бъдещото си творческо развитие!

Съвет №5. Пишете многозначителни диалози

“Позволете на читателите да усетят паузите между изреченията. Дайте им да видят навеждането им, нервното чупене на пръстите, погледа им, кръстосването на краката”Джеръми Стърн

Диалогът е това, които героите си казват един на друг.

Добре е за всеки говорящ да се отделя по един абзац, в който да е отделено място за това, което героят казва и прави. Ето пример:

“Къде отиваш?” Джон изсумтя, поглеждайки към площадката. “Отивам към пистата.” – Мери тръгна към вратата, задържайки погледа си в напрегнатия до пръсване Джон. “Не отново” – изправи се той и изпука кокалчетата на пръстите си. “Вече превишихме лимита на кредитните карти!”

Този параграф е объркващ, защото не е ясно къде свършва речта и обясненията за единия герой и къде започват те за другия.

“Къде отиваш?” – нервно попита Джон.
“На хиподрума,” – отвърна Мери, чудейки се защо Джон изглежда толкова смутен.
“Не отново,” – каза мъжът, пресмятайки как ще успеят да платят месечния си наем. “Вече превишихме лимита на кредитните си карти.”

Вторият пример е технически коректен, тъй като използва разделянето на абзаците, за да покаже разговора от двете страни на диалога. Описателният текст между речта на героите обаче в повечето случаи е безполезен.

“Джон попита нервно” е пример за “разказване”. Авторът би могъл да напише също и “Джон попита много нервно” или “Джон попита толкова нервно, че гласът му потрепери”, но това няма да направи моментът по-ефективен.

Как авторът да навлезе в ума на Джон и да изрази мислите и емоциите му, но без да ги казва пряко на читателя? С подразбиране. Това е посочване на детайл, който провокира у читателя картината на нервен човек (в конкретния човек). Например:

“Джон се сепна. “К-к-къде отиваш?”
“Къде отиваш?”, запелтечи Джон, зяпайки върховете на обувките си.”
“Пое дълбоко дъх. Сега или никога. “Къде отиваш?”

И един погрешен подход: “Джон се стегна, пое дълбоко дъх, знаейки, че конфронтацията му с Мери или ще се случи сега или никога няма да настъпи нейния час. “К-к-къде отиваш?” – заекна той нерво, взирайки се в кецовете си.

Запомнете – малкият детайл има огромно значение.

Как може читателят да си даде труд да помисли за случващото се, ако авторът опише всяка подробност внимателно? Много трудно… Затова му дайте шанс да се потруди малко над прочетеното!

Очаквайте скоро и шестият съвет от серията “10 съвета за по-добро писане на разкази” – “Правилното използване на хронотоп и контекст”. Докато дойде и неговото време обаче, можете да прочетете предходните постове по темата:

Comments

 1. radislav says:

  Благодаря 🙂

  Макар и кратки, текстовете са полезни. А и удобни за динамичното ежедневие 🙂

  Поздрави!

 2. Най-после някой да ги оцени… Мислех, че никой не ги чете 🙂

 3. radislav says:

  Ааа…четем, четем…продължавай с поредицата 🙂

 4. amelia says:

  Много, много полезен текст.

  Поздравления за блога!

 5. Благодаря!
  Надявам се, че и занапред ще следите поредицата и блога като цяло 🙂

 6. viki says:

  Четат се,скоро се натъкнах на един хубав разказ,който ме грабна от самото начало и след това видях тук в една от статиите,че е даден подобен пример,за написване на завладяващо начало 🙂

  Ще очаквам подобни полезни статии за написване на книга:)

 7. Емилия says:

  Не се бях замисляла за тези неща,смятах,че който иска да напише книга сяда,пише увод,после изложение и т.н. Не съм писала книга,но когато пиша стихче драсвам едно изречение,след него друго и смисълът се навързва сам.Направо ме амбицирате да опитам да напиша книга,навярно ще си я чета сама като много други неща,но от съветите ви определено има полза за аматьори като мен,благодаря,че публикувате подобни съвети!

 8. Магдалена says:

  Четем,четем 🙂

 9. Емилия says:

  Здравейте, Преслав! Искам разрешението ви да публикувам част от подбраната от вас информация с научна цел. Няма да ползвам личните ви оценки и коментари, а частта със съветите. Правя го с научна цел подготвям блог по един проект за олимпиада, като по този начин го правя по атрактивен, съветите не са главната част. Чакам да ми отговорите 🙂

 10. Eulalia says:

  ӏ belіеve this is one of the most vital information
  for me. And i’m glad studying your article. But should commentary on few normal issues, The web site style is great, the articles is in reality great : D. Just right job, cheers

  Feel free to visit my blog: Basic: Travel (Eulalia)

 11. What’s up, this weekend is pleasant designed for me, because this moment i am reading this fantastic educational post here at my residence.

  Feel free to surf to my homepage; Finest vacation web page

 12. naltrexone canada

  10 съвета за по-добро писане на разкази: Пишете многозначителни диалози | Литературата Днес

 13. reynad tinder

  10 съвета за по-добро писане на разкази: Пишете многозначителни диалози | Литературата Днес

 14. poo tinder date

  10 съвета за по-добро писане на разкази: Пишете многозначителни диалози | Литературата Днес

 15. free christain dating site

 16. 100 free dating sites in us

 17. dominican republic dating sites free

 18. free christian hookup for dating

 19. free online dating sites in bahrain

 20. free online dating scotland

 21. europe free dating sites online

 22. online dating india free chat