Warning: Declaration of antispam_for_all_fields::addPluginSubMenu() should be compatible with mijnpress_plugin_framework::addPluginSubMenu($title, $function, $file, $capability = 10, $where = 'plugins.ph...') in /home/literatu/public_html/wp-content/plugins/antispam-for-all-fields/antispam-for-all-fields.php on line 336

Warning: Declaration of antispam_for_all_fields::addPluginContent($links, $file) should be compatible with mijnpress_plugin_framework::addPluginContent($filename, $links, $file, $config_url = NULL) in /home/literatu/public_html/wp-content/plugins/antispam-for-all-fields/antispam-for-all-fields.php on line 345

Warning: include(/164911): failed to open stream: No such file or directory in /home/literatu/public_html/wp-includes/class-wp.php on line 740

Warning: include(/164911): failed to open stream: No such file or directory in /home/literatu/public_html/wp-includes/class-wp.php on line 740

Warning: include(): Failed opening '/164911' for inclusion (include_path='.:/opt/cpanel/ea-php74/root/usr/share/pear') in /home/literatu/public_html/wp-includes/class-wp.php on line 740
„Сестри Палавееви в бурята на историята“ – три цитата „за“ | Литературата Днес
Warning: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead in /home/literatu/public_html/wp-content/plugins/facebook-revised-open-graph-meta-tag/index.php on line 273

„Сестри Палавееви в бурята на историята“ – три цитата „за“

Ревюто ми за „Сестри Палавееви“ на Алек Попов излиза малко по-различно от обичайните тук.

Причината е материалът, с който Алекс Кръстев (Аз чета) ме разстреля ден по-рано и не ми остави никакъв избор, след като каза що-годе това, което си мисля и аз, но с доста по-добре подбрани думи.

„Сестри Палавееви“ притежава остър, жив и автентичен език – наистина те вкарва в бурята си и не те пуска с нови и нови удари под кръста, над кръста и където другаде боли. Затова реших да структурирам своето ревю около три паметни цитата от романа – с кратки коментари защо и как немедлено трябва да се докопате до Алек Попов.

Както става ясно изначално, книгата разказва историята на две сестри близначки от софийската буржоация в началото на 40-те, които се втурват в преследване на комунистическата идея и хукват по гората да стават партизани. Там се присъединяват към групата на стар вълк, обучен във Великата майка СССР, и в протежението на книга непрекъснато се прибягва до един от най-очарователните елементи на „Сестри Палавееви“ – социалистическата апологетика, която героите съвсем сериозно поднасят, но май-май има нещо гнило…

– Всеки, който изпадне в безидейност – строго вдигна пръст Ленин, – става жертва на частнособственическа стихия. Тя само това и дебне. Някой да изпадне в безидейност.

Героите на Алек Попов са смазващи – всеки си има свое лице, свои лафчета,

познаваш ги безпогрешно само по действие или характерен признак. Един от пичовете например все си прави самокритика по комунистически, друг – говори с толкова русизми, че понякога е трудно да му хванеш края; трети, мой любимец, си пада доста сексист (зове се Копача, съкратено от Гробокопач на капитализма).

И всичко е поднесено със солидна доза хумор – в ревюто си Алекс отбелязва, че това всъщност не е смешно, и е напълно прав, но мен нищо не може да ме спре да си се кикотя на съветската осанка, отразена в легендарния безстрашен миньор Стаханов или пък на сляпата надежда някой ден сладоледопровода на Москва да мине и през Враца.

Самите сестри Палавееви са просто чудесни –

някъде към средата мисля, че започнах да ги различавам, а до финала вече въобще не бяха толкова еднакви като в началото, когато преспокойно си сменяха имената.

Самата аура на близначките обаче почти те кара да се влюбиш в тях, да искаш да знаеш всичко за тях, да влезеш в тях и да си готов на доста неща, за да го постигнеш (така беше и в историята за сестри Палавееви в Granta Bulgaria) – и тук идва вторият цитат, изречен от младо столично момиче към полицая, надушил дирите на пишман партизанките.

Но ги сънувате! Мечтаете за тях, нали? Близначки! Руси! Красиви… макар и само на девето място! Мислите си, че сте рицар? Въобразявате си! И вие сте като всички останали… чикиджии!

Много ценно в историята на Алек Попов е смазването на редица митове, градски легенди и ценности, градени и вкорени у нашенците не само от Партията, но и от цялата предмодерна народна конюнктура, която за истински ужас частично все още вирее и до днес.

Хората в „Сестри Палавееви“ са върли научни марксисти, но забиват по един кол в сърцата на трупове, за да не вампирясат; или пък например се плашат от змейовете, дебнещи в планински пещери.

Няколко пасажа от романа обаче наистина заслужиха безусловния ми респект –

те собствено се отнасят до народните вярвания за мастурбацията, но всъщност обхващат много повече и много по-дълбоко покълнали проблеми.

– Ако дете се драпа в къщата по Игнажден – прошепна бай Методи, обобщавайки вековния народен опит, – годината ще бъде безплодна. На пръча семето ще се разводни и няма да хваща. Кокошките ще снасят по-нарядко, а кравите няма да се отелят.

Настъпи тягостно мълчание. В спомените на всички живееше по някоя забрадена, облечена в черно, бабичка, с коприва в едната ръка и дрянова тояжка в другата. Сега това гърбаво войнство се надигаше от ъглите на забравата и настъпваше бойко и смело, както само древните бабички умеят, когато трябва да се гонят демоните, заключени в човешката природа. С восъчни лица и подбелени очи, те сипеха страховити закани и тежки прокоби за позорен недъг, за семейно проклятие и мъчителна смърт.

Не вярвайте на тези баби. Не вярвайте на пропагандата. Осмисляйте социализма и насадените ценности, практики, „познания“.

Нещо такова настоява Алек Попов – макар и наистина на места прекалено директно.

Без да ти даде възможност сам да разкостиш мита и да го заклеймиш, той просто на места го излага, опакован в шеговито декоративно целофанче, което с едно движение разгъваш, удивляваш се на вътрешността и… дотам.

И все пак – държа да кажа, че „Сестри Палавееви“ трябва да се чете – книгата определено е нещо различно, нещо, което по-скоро не сме виждали и което, въпреки известни недостатъци, носи искрено удоволствие.

За книгата писа и Христо Блажев.

Ако ти харесват ревютата ми, можеш безплатно да се абонираш за тях. Просто напиши името и мейла си във формата по-долу, ще получиш писмо, с което да потвърдиш абонамента си и готово – всичко ново просто ще идва при теб : )

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

 

Comments are closed.