„Принцът на мъглата“ на Карлос Руис Сафон

Знаете ли защо обожавам поредицата за Хари Потър?

Въпреки целия наивитет и недостатъци, които опитен читател може да открие в нея, атмосферата зашеметява. Подхваща те във вихъра си, сърцето ти затуптява в тона ѝ и в миг отправянето на какъвто и да е упрек ти се струва престъпно.

„Принцът на мъглата“ на гениалния испанец Карлос Руис Сафон. Няма какво да се лъжем – новелата не е титаничното ниво на „Гробницата на забравените книги“ („Сянката на вятъра“, „Играта на ангела“, „Затворникът на рая“) и въпреки това е изпълнена със… Сафон.

„Принцът на мъглата“ собствено е първата книга на Сафон и не е трудно да се види, че от нея насетне той е израснал неимоверно много.

Къде обаче ранният Сафон е толкова добър, колкото и старшият?

За тинейджърски роман „Принцът на мъглата“ те държи в себе си през цялото време съмнително здраво.

Да, на места е доста предвидим, тук-там твърде клиширан (отшелник в крайморски фар, призрачен потънал кораб, клоун злодей и зловеща котка, ооооок), но е хиляди класи над обикновената литература за подрастващи.

„Принцът за мъглата“ си е точно това – малко мрачна история за хлапета, които се сблъскват с десетилетна мистерия, погубила не един и два живота. Трудно е да се очакват чудеса във фабулата при подобен сюжет – но Сафон наваксва твърде добре в останалите елементи на текста си.

И особено – с наркотично обсебващата атмосфера!

Проклетникът Сафон определено умее дори само с детайли да задържа вниманието. Часовник с въртящи се наобратно стрелки, накъсана аматьорска филмова лента или концентрични кръгове от загадъчни каменни фигури – защо ти трябва да се откъсваш от магията му?

Без разказ на сюжета от мен. Такъв най-вероятно ще има в ревюто на Христо Блажев в сряда в Книголандия. Ексклузивното ревю пък е на Мила Ташева – в Аз чета.

„Принцът на мъглата“ все още (към 14 май 2013) не е по книжарниците. Когато се появи – не го оставяйте само да ви мине през очите.

Ако ти харесват ревютата ми, можеш безплатно да се абонираш за тях. Просто напиши името и мейла си във формата по-долу, ще получиш писмо, с което да потвърдиш абонамента си и готово – всичко ново просто ще идва при теб : )

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

 

Comments

  1. Кремена says:

    А дали може да се намери на испански?

  2. Nikolai Uzunov says:

    Виж в институт Сервантес 😎

    Все още не съм стигнал до хваления от всички Сафон, защото сега чета Томас Бернхард – “Бетон” (автор, който е КЛАСИ над всичко!). Но ще погледна книжката. Ако обаче има и нотка на подобие от “Хари Потър” няма да ме спечели. По-необуздани и пошли фантазии от тези на Роулинг не бях виждал 😆 😆

  3. […] на Милена Ташева в “Аз чета”, Преслав Ганев в “Литературата днес” и Христо Блажев в […]

  4. […] четете още в „Книголандия“, „Литературата Днес“ и„The Dark […]