Warning: Declaration of antispam_for_all_fields::addPluginSubMenu() should be compatible with mijnpress_plugin_framework::addPluginSubMenu($title, $function, $file, $capability = 10, $where = 'plugins.ph...') in /home/literatu/public_html/wp-content/plugins/antispam-for-all-fields/antispam-for-all-fields.php on line 336

Warning: Declaration of antispam_for_all_fields::addPluginContent($links, $file) should be compatible with mijnpress_plugin_framework::addPluginContent($filename, $links, $file, $config_url = NULL) in /home/literatu/public_html/wp-content/plugins/antispam-for-all-fields/antispam-for-all-fields.php on line 345

Warning: include(/164911): failed to open stream: No such file or directory in /home/literatu/public_html/wp-includes/class-wp.php on line 740

Warning: include(/164911): failed to open stream: No such file or directory in /home/literatu/public_html/wp-includes/class-wp.php on line 740

Warning: include(): Failed opening '/164911' for inclusion (include_path='.:/opt/cpanel/ea-php74/root/usr/share/pear') in /home/literatu/public_html/wp-includes/class-wp.php on line 740
Ървин Уелш и “Трейнспотинг”/”Порно” | Литературата Днес
Warning: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead in /home/literatu/public_html/wp-content/plugins/facebook-revised-open-graph-meta-tag/index.php on line 273

Ървин Уелш и “Трейнспотинг”/”Порно”

Всички сме чували за Ървин Уелш и споровете дали той има достойнства като писател или не. Дали просто предава депресията и агонията на западналото общество в шотландските предградия или притежава и уменията да пише със стилистично майсторство и да придава дълбочина на героите си. Преди да изкажа обаче мнението си по този въпрос, ще приложа тук един кратък откъс от свой материал в BPost.bg, с който ще представя накратко основните части от двете книги, за които ще поговоря – “Трейнспотинг” и “Порно”.

Първите публикации на книгите в България са съответно от 1998г. и 2002г. и са буквално разграбени. До второто им пускане на пазара бяха достъпни в твърде ограничен брой антикварни книжарници, и то на доста солена цена. След преиздаването си обаче ще позволят на всички желаещи да се сдобият с екземпляр от едни от най-прочутите книги за 90-те години на ХХ век и началото на новото столетие.

„Трейнспотинг” е първият роман на Ървин Уелш, публикуван е през 1993г. след почти десет годишна журналистическа кариера на автора. Преди написването на книгата писателят продава няколко разказа, чиито герои са свързани от упадъчното си приятелство, зависимостта към хероина и опитите им за бягство от бруталната реалност. Тъкмо тези характери са застъпени и в „Трейнспотинг”. Романът е структуриран като кратки истории, разказани от наркотично зависими млади герои (мъже и жени) от Единбургско предградие, поставени сред недоброжелателна и смазваща ги среда. В някои от тях са застъпени сексуални морални норми и в дълбочина е изследвана шотландската национална идентичност, но в центъра на творбата се върти пристрастеността към хероина и алкохола – в някои от частите дори са описани опитите на определени герои да се отърват от зависимостта си.

Самият роман е една блестяща черна комедия, която може да принуди всеки читател да се замисли върху притискащия го и депресиращ околен свят. За „Трейнспотинг” от списание „Рабъл” е употребена прочутата фраза, че това е най-добрата книга писана някога от мъж или жена – заслужаваща да продаде повече екземпляри от Библията.

Девет години след „Трейспотинг” Ървин Уелш пише и „Порно” – роман, който събира прочутите герои от по-ранната книга десет години по-късно, но този път срещайки ги с порнографския бизнес в по-голяма степен. В свое интервю писателят споделя, че дълго време след дебютния си роман се е чудил какво ще се случи с героите, които е сътворил. И в резултат написва „Порно” – книга, която не може да засенчи популярността на първата, но би могла поне да бъде поставена редом с нея.

(с редакции)

Истината е, че това ревю го писах преди да съм чел книгите. След това ги прегледах и мнението ми до известна степен се промени. Бях запознат с филма “Трейнспотинг” – не че много ми допадаше, но не беше и особено лош. Книгата обаче според мен определено е слаба – тя просто е едно разказване на истории и то без особена дълбочина на героите (което за мен е един невероятно важен компонент от всеки роман).

Структурата на “Трейнспотинг” е прекалено мозаечна и, предполагам, единствената стойност на книгата е да пресъздаде ужасната ситуация на наркоманите в шотландските предградия. След това обаче прочетох “Порно”, която е писана девет години след “Трейнспотинг” (в интерес на истината малко не ми се започваше с продължението…)

Оказа се, че за девет години Ървин Уелш е започнал да пише доста добре. “Порно” притежава прекрасна структура, герои, които определено са издържани в психологическо отношение, малко по-дълбок съдържателен план. Изобщо, “Порно” превъзхожда “Трейнспотинг” във всичко. И абсолютно си струва да се прочете. Работата е там, че преди това трябва да се хвърли един поглед и на първата от двете – те са свързани една с друга.

Никой няма да загуби от четенето на тези два романа на Ървин Уелш – напротив, дори ще спечели много, защото, въпреки слабостите, те са част от съвременната литературна култура, която задължително трябва да се познава.

Давам обща цифрова оценка на “Трейнспотинг”/”Порно” – 6,8/10 и ви съветвам да си ги намерите!

Повече за книгите можете да прочетете на сайта на издателите от Colibri: Трейнспотинг и Порно.

Подкрепете този материал като гласувате

за него на свежо-бутона по-долу!

Comments are closed.