Warning: Declaration of antispam_for_all_fields::addPluginSubMenu() should be compatible with mijnpress_plugin_framework::addPluginSubMenu($title, $function, $file, $capability = 10, $where = 'plugins.ph...') in /home/literatu/public_html/wp-content/plugins/antispam-for-all-fields/antispam-for-all-fields.php on line 336

Warning: Declaration of antispam_for_all_fields::addPluginContent($links, $file) should be compatible with mijnpress_plugin_framework::addPluginContent($filename, $links, $file, $config_url = NULL) in /home/literatu/public_html/wp-content/plugins/antispam-for-all-fields/antispam-for-all-fields.php on line 345
Петте съвета на Хемингуей за доброто писане | Литературата Днес
Warning: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead in /home/literatu/public_html/wp-content/plugins/facebook-revised-open-graph-meta-tag/index.php on line 273

Петте съвета на Хемингуей за доброто писане

Кой би се справил с даването на тези съвети по-добре?

Много хора, занимаващи се с писане единствено с търговска цел, бързат да кажат: “Ама аз не съм Хемингуей!”. Но всъщност кой е по-добър автор за подражание от него? За разлика от повече белетристи днес, пищещи “цветуща” проза, той е избрал да създава творби с изключително изчистен стил.

Така че да видим какво може да ни научи Хемингуей за ефективното писане!

1. Използвайте кратки изречения
Хемингуей е прочут с минималистичния си стил на писане, който се противопоставя на помпозните и претрупани прилагателни и попада право в целта. Накратко, писателят пише с простичък гений.
Може би най-точната демонстрация на кратко изречение била когато той бил предизвикан да разкаже цяла история само с шест думи:
Продават се: бебешки обувки, никога неизползвани.

2. Използвайте къси заглавни параграфи.
Вижте началото на текста.

3. Използвайте убедителен език.
Ето го обяснението на Дейвид Гарфинкъл върху този съвет:
Езикът трябва да е силен, мощен. Убедителният език идва от страстта, концентрацията и стремежите. Той е разликата между доброто изпълнение и опитването да изместиш скалата… и реално потенето, сумтенето, измъчването на мускулите до пълно изтощение… и преместването на проклетия камък!

4. Бъди позитивен, не негативен
Хемингуей изобщо не е най-милият човек в света, какво има предвид под бъди позитивен? Общо взето, човек трябва да казва ,че нещо Е, вместо, че НЕ Е.
По примера на Майкъл Фортин:
Когато твърдиш, че нещо НЕ Е, това може да се приеме по неправилен начин, тъй като има силно изразена способност да настройва чуждата мисъл. Ако ви кажа, че при зъболекаря НЕ боли, вие все пак ще обърнете вниманието си към “БОЛИ” от тази фраза.

5. Винаги имайте повече от четири правила!
Всъщност Хемингуей е имал само четири правила при писането и това били тези, дадени му от репортер в Канзас Сити СТар през 1917г. Но, както всеки блогър и писател знае, никога няма да се справиш, ако следваш само четири съвета.

И така, за да направя съветите пет, се наложи да се разровя по-дълбоко, за да разбера най-важните писателски насоки на Хемингуей:

“Аз пиша една страница по майсторски начин и още деветдесет и една, които са боклук.” Споделя писателят на Скот Фицджералд през 1934г. “И се опитвам да хвърля боклука в кошчето.”

Статията е на Браян Кларк, от тук. Извинявам се за евентуални неточности и двусмислици в текста.

Comments are closed.