По 3 от всяко за Панаира на книгата!

Пролетният панаир на книгата за 2013 г. започва от 28 май и в навечерието му с огромно удоволствие нарушавам порочната си традиция изобщо да не го отразявам!

Нямам нито ентусиазма, нито времето на Блажев Книголандски за подробен и сложен Книговодител (но ви препоръчвам искрено неговия, който може да намерите тук) – вместо това избрах от щандовете на любимите си издателства по 3 книги, които непременно трябва да имате.

Без повече помайване започвам:

Колибри.

Без изобщо да се чудя тук нещата са ясни, при все че едно от любимите ми издателства има още куп страхотни неща (вкл. Льоса и Борхес).

„Поправките“ на Джонатан Франзен – българското книжно чудо на 2013 г.! Помитащ, поглъщащ, мащабен и непоносим – ако сте пропуснали, наваксвайте.

„Възмущение“ на Филип Рот – още една непоносима книга, под чийто афект съм вече цяла седмица. Честно, тази новела предизвиква депресиращо гадене и цената (14 лв) въпреки скромния обем никак не ѝ е много.

„Вакантен пост“ на Джоан Роулинг. Заради героите – десетки първостепенни, важни, пълнокръвни герои, извадени от ежедневието ни. Атмосфера, която не е за изпускане!

Сиела.

Ах добрата стара Сиела, в чието рафтче няма да спомена Людмила Филипова!

„Един ден“ на У Цин – тази книга нещо мина между капките и никак не се разшумя около нея. Намирам това за престъпление и не се уморявам да говоря колко е як сборникът, пък ако ще и никой да не се доверява на автори с едносрични имена.

„Сестри Палавееви“ на Алек Попов е явление в българската литература и чудесен подтик за преосмисляне на соцминалото, което продължава да зее току зад гърба ни. Въпреки своите дефекти романът кърти.

„На изток от Запада“ на Мирослав Пенков също е явление, но вече не само за българската литература. Осем дълги разкази, доставящи неописуема наслада за подготвения читател.

Жанет 45.

Тук вече се озорих във влизането в избраната рамка от 3 заглавия. Както и да е, справих се така:

„Шлеп в пустинята“ на Людмил Тодоров… ако искате да разберете защо няма разлика между корнишон и звезда.

„Невидимите кризи“ на Георги Господинов… ако искате след депресията да ви се върне вярата в човека.

„Пир в бърлогата“ на Хуан Пабло Вилялобос… ако искате либерийски хипопотам джудже.

Изток-Запад.

Оказа се, че съм изпуснал да прочета доста голяма част от топ асортимента на издателството, въпреки че сега на масичката ме чакат Лора Лазар, Христо Кърджилов и една тайна. В крайна сметка, въпреки че например „И опрости нам греховете“ ми хареса, посочвам наистина онези 3 книги от щанда, които трябва да имате (дори и да ставам досаден като го казвам всеки път).

„Сянката на вятъра“. „Играта на ангела“. „Затворникът на рая“.

След като ги прочетете, ще ме мразите, защото ще се влюбите, а те са част от тетралогия. Последната от поредицата все още е далеч от издаване дори на испански.

Милениум.

Андрю Портър не мога да го похваля преди да съм му прочел романа, така че продължавам нататък.

„Изобретението на Хюго“ на Брайън Селзник. Защото е най-красивата книга ever. Най!

„Съкровището от зеленото езеро“ на Луис Сакър. Защото е очарователно невинна!

„Жестокото присъствие на времето“ на Дженифър Игън. Защото е много интелигентна, сложна и музикална.

По-кротко:

За съжаление, не мога да кажа нищо за „А планините ехтяха“ на Халед Хосейни, тъй като все още не е дошла до мен. И без да съм я чел обаче съм склонен да смятам, че ще е неустоима. Тя се намира при хората от „Обсидиан“.

От „Алтера“ няма да сбъркате да си купите „Енигма“, стига, разбира се, тиражът да не е изчерпан безвъзвратно.

За десерт пък си пазех „Артлайн Студио“, които създадоха българското издание на шедьовъра „Часът на чудовището“ на Патрик Нес. На миналия панаир предлагаха нечовешка отстъпка за тази книга, подозирам, че и сега ще е така. Залагам си главата, че ще ви хареса – затова вие си я купете, а аз най-сетне ще се запозная лично с хората от издателството!

Final summation: По дяволите, пропускам нещо!

Ако ти харесват ревютата ми, можеш безплатно да се абонираш за тях. Просто напиши името и мейла си във формата по-долу, ще получиш писмо, с което да потвърдиш абонамента си и готово – всичко ново просто ще идва при теб : )

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

 

Comments

 1. Anonymous says:

  Благодаря за този списък! Това е страхотно. Аз иначе се губя, замайвам се, не мога да избера от многото книги, които искам,а така със списъчето в ръка е по-лесно. Супер!

 2. Anna Draganova says:

  Присъединявам се към благодарните и признателните за този списък наистина,защото въпреки огромното ми желание,нямам физическта възможност да си доставя това удоволствие да посетя панаира и лично да се ориентирам.Благодаря Ви и за чудесния сайт.Винаги сверявам мненията си с него.Удоволствие е да го посещавам.

 3. can you see if someone has read your message on tinder

  По 3 от всяко за Панаира на книгата! | Литературата Днес

 4. Tinder How Long To Get Matches

  По 3 от всяко за Панаира на книгата! | Литературата Днес

 5. credit card free dating sites

 6. 100 free dating sites in ohio

 7. free mature sex dating sites

 8. searching for free dating site

 9. canada free dating site

 10. free dating website uk

 11. free online dating durban

 12. double your dating david deangelo free download

 13. 100% free naughty dating sites

 14. not losing weight on keto diet