Дийн Кунц. Съпругът.

Съпругът - Дийн КунцВъпреки че на Дийн Кунц му се носи славата на най-сериозният съперник на Стивън Кинг в съспенса приликите между двамата не са много. Лошото е, че обикновено когато човек зачита роман на Кунц, неминуемо робува на стереотипа, че той ще е сходен с онези на т.нар. „крал на ужаса”. Така подходих и аз – съответно още в самото начало видях страшно много недостатъци на „Съпругът”, новата за България книга на Дийн Кунц, чието оригинално издание е от 2006 (а сега предстои и филмирането му).

Абстрахирайки се от сравнението с Кинг (подобно сравнение не би било от полза за нито един писател), все пак „Съпругът” си има своите достойнства. Преди всичко романът не е нищо специално, не крие нещо оригинално, лично аз не видях нито един мотив, който да не съм срещал и по-рано в друга книга. Героите са малко клиширани, метаморфозата на протагониста е твърде рязка, бърза и очевидна и проваля отчасти идеята с промяната на характера заради външните обстоятелства.

Въпреки това обаче „Съпругът” си струва поради няколко причини. Сюжетът не е накъсан с глупости, страшно бързо се лее и в нито един момент няма засечка или доскучаване. Трилърът е на ниво, има няколко достатъчно добри преобръщания и неочаквани развръзки и завръзки, екшънът е описан приятно динамично (първоначално използваното сегашно време малко дразни, но бързо се свиква).

Общо взето, „Съпругът” е интересен роман, който държи в напрежение и който е особено подходящ за четене между две по-сериозни книги. Времето с Дийн Кунц може и да бъде загубено, но със сигурност по толкова увлекателен начин, че да се чудите после къде са отишли онези пет часа занимавка.

За какво накратко става дума?

Мич е градинар със собствен малък бизнес, който в един нещастен ден разбира, че жена му е отвлечена, а похитителите искат от него откуп в размер на 2 милиона долара – сума, каквато Мич вероятно никога не е виждал накуп. Като верен съпруг обаче той е готов да направи всичко и да се промени до неузнаваемост, за да намери начин да спаси жена си. На обикновения градинар скоро ще се наложи да премине през сложна плетеница от престъпни мрежи, интриги и семейни раздори, за да достигне до ядрото на проблема.

Подробности за “Съпругът” – на сайта на издателство Колибри.

Междувременно можете да спечелите от мен един екземпляр от романа на Дийн Кунц. Всичко, което трябва да направите, е да оставите коментар в страницата на кампанията на Литературата Днес “Спечели си книга”!

Comments

 1. just_someone says:

  Участвах за книгата на Мураками /фен съм му/, но явно беше късно. Дано сега имам повече късмет. Един прекрасен подарък!!!

 2. Васил Кабзималски says:

  Четенето е мое любимо хоби.Ако мога да чета постоянно, ще го правя.Предпочитам хартиеният вариант на книгите, но малко ми е трудно да купувам всичко,което искам.Пожелавам си да спечеля книгата.

 3. http://Tinderentrar.com

  Дийн Кунц. Съпругът. | Литературата Днес

 4. tinder server Error 2016

  Дийн Кунц. Съпругът. | Литературата Днес

 5. free black bbw dating sitesqq

 6. online dating sites free chat

 7. free dating sites in europe without payment

 8. new 100 free dating site in usa

 9. dating ariane game free

 10. free black people dating websites

 11. free online dating software open source

 12. military singles free dating sites

 13. keto burger says:

  carb manager keto diet app

 14. vegetables on keto diet