Нито Ева, нито Адам, нито Живак

Нито Ева, нито АдамЖивак - Амели Нотомб

Рядко пиша обща публикация за две книги, но този път ми се налага. Става дума за двата романа на Амели Нотомб„Нито Ева, нито Адам” и „Живак”. Първата прочетох аз, втората – сестра ми. Сондирах и мнения от приятели, които са чели едната или другата, и стигнах до заключението, че не си струват два отделни материала.

Ако трябва да съм субективен, бих казал, че „Нито Ева, нито Адам” е слаба книга. Лично на мен ми прилича на нискокачествен любовен пътепис. И не става дума просто за любовна история, а за роман, който структурно и езиково е страшно близо до пътепис (из дебрите на любовта, ха). Чувал съм добри неща за други книги на Нотомб, които са много добри. Една приятелка много сериозно ми препоръчва „Речник на собствените имена” и „Антихриста”. Като прочете „Нито Ева, нито Адам” и „Живак” обаче остана крайно разочарована.

Явно „Нито Ева, нито Адам” е точно това, което мисля и аз – автобиографична боза, която чисто литературно не струва. Виж, за „Живак” сестра ми, Цветомира Ганева, се изказа крайно ласкаво и дори ми написа няколко думи, които никак не звучат зле.

Романът на Амели Нотомб „Живак” впечатлява с мистериозността на случващото се и се чете на един дъх. Сюжетът определено е оригинален и е поднесен по изключително загадъчен начин. Интересът на читателя към историята на момичето, което живее в специално създадена къща без никакви отразяващи предмети заедно с нейния собственик – възрастен старец, притежател и на цялото островче, нараства с всяка изминала страница.

Хазел (демек главната героиня, бел. Пр.Г.) се чувства сякаш животът я е опустошил, а с мистерията около това, защо тя не излиза извън стените на къщата и защо всеки, който стъпи на острова  бива подробно претърсен, се заема медицинската сестра Франсоаз. За един кратъг миг самоизолиралото се момиче се влюбва в посетителката си и я чувства като най-добра приятелка.

Интригуващ е начинът, по който Хазел описва състоянието си. Благодарността й към стареца, който й дава дом след ужасните бомбардировки, заради които тя губи семейството си, е неизмерима, но Франсоаз не е убедена дали Капитана заслужава тази признателност.

Вярвайки, че чувствата, които изпитва са форма на Истинската любов, старецът задоволява страстта си с цената на това да съсипе живота на две момичета, които е превърнал в храненици със силата на една и съща потресаваща лъжа. Проницателната медицинска състра забелязва у възрастния капитан очевидното отклонение от нормалната човешка психика, но оригиналността в идеята на Франсоаз й изиграва коварна шега.

Романът разтърсва с истинността си, но най-очарователното в него е това, че Нотомб удовлетворява желанието на всеки тип читател с два неоспоримо възможни финала. Определено това е затрогващо четиво!

Откъс от “Живак” – на сайта на “Колибри”.

Какво ми остава да кажа, освен че бях твърде критичен към „Нито Ева, нито Адам”. Моля се да се появи някой коментатор, който да ми каже, че греша, че книгата си струва или че поне става за четене в някой скучен следобед – защото мен просто не ме впечатли с нищо. Откъс от романа има на сайта на издателството.

Comments

 1. Радина says:

  Чела съм две неща на Амели Натомб – първо “Хигиена на убиеца” и след това “Живак”. Харесаха ми, най-вече заради инересната история, която е разказана увлекателно. Това, което ме спира да продължавам да си купувам и чета книги на Амели Натомб е, че и двете истории бяха по един шаблон, “скелет” на героите и сюжета, който тя е разнообразила в двете книги… Подозирам, че и в другите ще е така.

 2. alvin says:

  “Живак” си струва, доколкото виждам и сестра ти мисли така 🙂 А заглавието е подвеждащо и човек би си казал, че трябва да се отбягва
  Скоро може би ще прочета и тази, която ти не си харесал. Ще съм много изненадан, ако е такава боза, наистина 🙂

  Пробвай “Изумление и трепет” или “Хигиена на убиеца”. Или “Антихриста”. Много са различни.

 3. Предполагам, че до няколко дни ще направя някаква томбола за “Нито Адам, нито Ева” и “Живак”, така че следи блога, за да не изпуснеш : )

 4. Stiar says:

  Аз така се подразних от “Речник на личните имена”, че дори не си помислям да пробвам друга нейна книга. Елементарна фабула, счупена, нагъната, недомислена… Преждевременен край… Пълна загуба на време.

 5. Xquisite says:

  „Нито Ева, нито Адам” и на мен не ми допадна, не си единствен 🙂

 6. […] които никак не са за изхвърляне като романи на Амели Нотомб, Стайнбек, Милорад Павич, Филип Рот, “Звездни […]

 7. Диляна Калинова says:

  Искам я 🙂

 8. Хахах, е това е готин коментар : )

 9. Този път и моят коментар ще бъде кратък! Не съм я чел книгата, но ако я спечеля – ще го направя, иначе не бих си я купил 😀

 10. щурец says:

  здрасти, “нито ева, нито адам” не е от най-силните
  неща на нотомб, но (изключвайки факта, че пише
  по книга на година, който все пак трябва да се
  има предвид) поне на мен ми бяха интересни
  екзотичните детайли. (-:
  ако ти е интересно да прочетеш “рецензия”(та ми)
  за нея, закачам линк: http://tinyurl.com/amelieva

 11. Дима says:

  Здравейте! Прочетох и двете книги и тази, която бих препоръчала на приятелките си е “Живак”.

 12. doctor7online.com

  Нито Ева, нито Адам, нито Живак | Литературата Днес

 13. the red pill verses viagra

  WALCOME

 14. How to Delete facebook interests on tinder

  Нито Ева, нито Адам, нито Живак | Литературата Днес

 15. 100 free dating sites in kenya

 16. senior singles dating sites free

 17. christian dating sites uk free

 18. free christian dating chat

 19. copyriht free images of first time dating

 20. free no credit card needed dating sites

 21. 100% free dating sights

 22. free online german dating

 23. keto meals says:

  how to follow a keto diet

 24. jenna jameson keto diet