„Хиляда сияйни слънца“ на Халед Хосейни

Може би се сещате какво написах, когато прочетох „Ловецът на хвърчила“ на Халед Хосейни. Тогава за едно съвсем кратко текстче с признанието, че съм под такъв силен афект от романа и просто не мога да кажа абсолютно нищо за тази книга, отнесох някои упреци, но все пак останах на своето и материалът му за „Ловецът на хвърчила“ вероятно завинаги ще си остане прецедент в блога Литературата Днес.

Е, трябва да призная, че в „Хиляда сияйни слънца“ липсва съвсем малка част от емоцията, която усещах по време на другия роман на Хосейни. Причината ми се струва логична – в „Слънцата“ протагонистите са жени, в „Хвърчилата“ – мъже.

За сметка на това някои елементи в „Хиляда сияйни слънца“ ме хвърлиха в силен потрес – просто обожавам книги, в които антагонистът, „лошият“ герой, печели симпатиите ти. А после прави нещо, с което отново го намразваш, завърта се в удивителен кръг, заради който не знаеш какво да мислиш, и накрая го виждаш като просто един човек. Хосейни със сигурност е страхотен в изграждането на образи, почти несравним – а практически описва една съвсем нормална и обичайна за Афганистан история на две жени, чиито животи малко насилствено се преплитат, които губят свои любими хора, мечти, желания.

„Хиляда сияйни слънца“ направи с мен и още нещо, което много рядко ми се случва – почти ме разплака. Почти, защото четох последните около 200 страници във вагон-ресторанта на влак и едва успях да се сдържа да не пролея някоя и друга сълза пред останалите пътници. Сдържах, но ми беше трудно.

Имам чувството, че Хосейни просто те опипва в първата половина на романите си, играе си с теб, намира слабите ти места, а после плавно започва да ги човърка, да ги дърпа, да ги гризе и накрая безжалостно да ги удря, за да те доведе до емоционална безпомощност.

А при положение, че прави това с майсторски писателски стил, просто няма начин да не ти стане любимец. И да разбереш, че Хосейни не е от онези еднодневки, който разрушават литературни стереотипи с дебютния си роман, а после кривват от правия път и така не създават нещо по-добро. Е, той го прави.

Краят пък е чудесен – точно там се чувствах толкова смачкан, че не мога да си преставя друг финал на историята, който да ме трогне, натъжи, може би донякъде зарадва, повече от този. (Въпреки че колегата Блажев не е съгласен за завършека. Пробвайте в Книговището му дали си дава екземпляра от романа!)

Comments

 1. зори says:

  На мен ми се стори отстъпление от стила и силата на внушение, които имаше “Ловецът на хвърчила”.
  Стандартната ми квалификация за нея е “книга, написана за чужденците, които очакват да четат онова, което знаят, но добре разказано”.
  Разкаpва добре, но може още 😉

 2. зори says:

  Разказва – извинявам се 🙂

 3. И аз смятам, че е по-слаба от “Ловеца..” заради това, че главните героини са… хмм… ами героини. Инак вече не си спомням края, което само по себе си говори, че не ми е допаднал.

 4. Анелия says:

  Много хубава, но и тежка, дори депресираща книга. Накрая наистина читателят се чувства “смачкан”. Но историята е описана невероятно – нямам как да останеш безучастен и да не мислиш за героините.

 5. Анастасия says:

  Тази книга все още ме чака. Последните стотина страници не мога да прочета. “Ловецът на хвърчила” бе четиво, което ме остави замаяна, замислена и тъжна за седмица. Тази просто не мога да довърша. Отдавна не ми се беше случвало да попадна на толкова талантлив разказвач.

 6. Невена Митрополитска says:

  И на мен “Ловецът” ми хареса с една идея повече. Мисля си, че причината е, че там има основна тема, на която е подчинено цялото повествовавие. В “Слънцата” нещата са по-разводнени. Един от любимите ми автори.

 7. what does turning discovery off on tinder mean

  „Хиляда сияйни слънца“ на Халед Хосейни | Литературата Днес

 8. totally free mobile dating sites

 9. free dating site in usa and canada

 10. online dating for free without credit card

 11. cupid free online dating

 12. canada dating sites free

 13. free dating sites for tattooed singles

 14. free dating christian site

 15. free online chat room dating

 16. dating profile images downloads free

 17. free single military dating sites

 18. completely free south african dating sites

 19. keto diet percentages

 20. keto pizza says:

  what to eat on keto diet